Читај ми!

Kako je Britanac postao "Džihadi Džon"

Pošto je otkriveno da je "Džihadista Džon" zapravo samo momak iz komšiluka, i to dobrog dela Londona, stižu i prva reagovanja. Neprilagođenost u društvu jedan je od razloga zbog kojih bi mladi programer želeo da postane svirepi ubica Islamske države.

Da bi programer iz Londona postao "Džihadista Džon" - svirepi ubica Islamske države, tri faktora su ključna, kažu stručnjaci.

Druga generacija muslimana na Zapadu je neprilagođena. Njihovi roditelji došli su da zarade. Mladi Nemci, Britanci, Francuzi suočavaju se sa neuspelom asimilacijom.

"Ako vi prođete kroz celi obrazovni sistem, postavlja se pitanje da li me je drušvo prihvatilo i onda ti ljudi imaju krizu identiteta - tražite novi identitet koji vam neko ponudi", kaže Marko Veković, politikolog religije.

Meta su najčešće adolescenti, kojima je najlakše manipulisati, ne samo zbog uzrasta.

"On je očigledno bio privučen nečim, sigurno je da postoji psihološko tlo da bi se jedna takva ideja utemeljila u čoveku", rekao je politički teolog Nikola Knežević.

I kada Islamska država, kao glavnog egzekutora, pred zgroženim svetom, u prvi plan ističe mladog, obrazovanog Britanca iz komšiluka, svetu se šalje važna poruka.

"Njihova je poruka - Džon nije sam, kad je on takav tamo, vi se zapitate, aha, možda stvarno treba verovati u to - Islamska država hoće da kaže, može on, možete i vi", kaže Marko Veković.

Namera je da se kroz reči i dela verskih ekstremista predstavi slika islama koja demantuje prave muslimane i tolerantnu religiju.

Svi svetski mediji kao udarnu vest preneli su da je otkriven identitet zloglasnog "Džihadi Džona", čoveka koji na više snimaka Islamske države seče glave zarobljenim novinarima i humanitarnim radnicima.

Reč je o Muhamedu Emvaziju, 26-godišnjem Londoncu kuvajtskog porekla. Odranije je poznat britanskim bezbednosnim službama kao militantni islamista, ali je svet iznenađen nekim detaljima njegove biografije.

Potiče iz bogate porodice, diplomirao je na univerzitetu Vestminster. Kažu da je bio uljudan i vodio računa da se oblači u skladu s islamskom verom. Izbegavao je svaki kontakt očima sa ženama.

Britanska policija ne potvrđuje navode medija, ali upravo iz britanskih izvora dolaze podaci da im je odranije poznat kao organizator i finansijer somalijske militantne grupe El Šabab. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво