Merkelova: Penzije neće biti dovoljne

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost siromaštva u starosti. Za mnoge samo zakonska penzija neće biti dovoljna za život, rekla je Merkelova. Granica siromaštva za samce je oko 1.000 evra mesečne zarade.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na svečanosti povodom 125 godina od postojanja nemačkog penzionog sistema izjavila da je "ubeđena da će u buduće samo jedna kombinacija zakonske, privatne i penzije koju poslodavac daje moći da obezbedi odgovarajuću sigurnost u starosti", prenose nemački mediji.

''Od nas se traži da sprečimo siromaštvo starih i da za to razvijano odgovarajuća rešenja'', rekla je Merkelova i pozvala na izvanpartijski konsenzus, kako bi se u buduće na siguran način obezbedili stare osobe, prenosi Tanjug.

Nemačka, nadaleko poznata po svom blagostanju i socijalno-tržišnoj privredu, suočava se sa svetskim trendom, siromaštvom, i lane je svakom šestom Nemcu siromaštvo ''kucalo na vrata''.

Kao siromašan u Nemačkoj važi onaj ko zarađuje manje od 60 odsto prosečne zarade i granica siromaštva za samce je oko 1.000 evra mesečne zarade.

''Blagostanje za sve'', to je bio moto pod kojim je, pre više od 60 godina, demohrišćanin Ludvig Erhard, drugi po redu kancelar Savezne Republike Nemačke, inaugurisao čuveni sistem "socijalne tržišne privrede", koji je Nemcima decenijama obezbeđivao ne samo blagostanje, već i socijalnu pravdu.

Danas, pak, pred naletom surovog "novog poretka" - neoliberalnog kapitalizma, "socijalna tržišna privreda" se bori za svoje vrednosti, a i sama nemačka vlada radi na tome da u nemačkom društvu svakome mora biti data šansa da razvije svoj talenat i da iskoristi svoj potencijal, bez obzira na materijalno stanje ili društveni status roditelja.

Sedam miliona stranaca

Nemačka je zemlja u kojoj živi oko sedam miliona stranaca i petnaestak miliona Nemaca, stranog porekla, a jedna studija fondacije ''Hans Bekler'' pokazala je da su ''gastarbajteri'', stariji od 65 godina, tri puta češće siromašniji od Nemaca.

Po toj studiji je u 2011. godini bilo 41,5 odsto stranaca, starijih od 65 godina sa mesečnim primanjima manjim od 848 evra, što je granica siromaštva, pisala je nemačka štampa.

Među Nemcima, starijim od 65 godina, naime, svega 13,3 odsto ima takva primanja, a ovakav status starih ''gastarbajtera'' eksperti povezuju sa razlikama u zaradama tokom radnog veka.

Nemačko društvo, postavljeno na idealima društva blagostanja bije danas žestoku bitku sa svetskim trendom - socijalnim raslojavanjem gde bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji i fenomenom "reprodukcije klasa", ali sa tendencijom povratka proletarijata.

Novi proletarijat se vraća u Nemačku, tvrde sociolozi, ukazujući da se u bogatom nemačkom društvu blagostanja stvara jedna nova klasa ljudi, koja radi, ali uprkos tome ne može da živi od svojih zarada.

Čistači, bolnički negovatelji, raznosači paketa i drugi koji rade, ali ne zarađuju dovoljno za život, postaju jedna nova klasa, koja neodoljivo podseća na onu od pre sto godina i za vreme industrijske revolucije, kažu sociolozi.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво