Читај ми!

Avioni RAF-a hteli da sruše letonski avion

Dva borbena aviona britanske avijacije (RAF) navodno su zapretila obaranjem letonskog teretnog aviona koji nije odgovarao na pozive kontrole leta u Engleskoj, objavila je "Raša tudej".

Incident se navodno dogodio na nebu iznad južne Engleske, pošto letonski avion nije odgovarao na pozive kontrole leta u Kentu da se identifikuje, zbog čega su odmah uzleteli britanski "lovci", prenosi Tanjug navode ruske TV mreže Raša tudej.

"Dobio sam instrukcije od vlade njenog veličanstva da vas upozorim da ćete, ukoliko ne odgovorite na moje zahteve, biti oboreni", glasila je poruka kontrole leta letonskom "antonovu An-26", koju su preneli britanski mediji.

Britanski avioni tipa "tajfun" odmah su dobili zadatak da uzlete uz dozvolu da koriste supersoničnu brzinu kako bi uspeli brzo da reaguju.

Raša tudej prenosi da su i građani mogli da čuju zaglušujuće zvuke i buku.

Komunikacija sa letonskim avionom je ipak uspostavljena pošto je letelica presretnuta.

Letonski avion je, avionima RAF-a, ispraćen do londonskog aerodroma "Stansted", gde je policija saslušala sva tri člana posade.

"Ustanovljeno je da je sve u redu i da je razlog zbog koga je došlo do prekida komunikacije bila promena u nadležnostima u vazdušnom prostoru", obrazložila je portparolka policije Eseks Ema Tomas.

U prvim izveštajima medija u vezi sa ovim incidentom navedeno je da je reč o avionu ruske vojske, da bi kasnije rečeno da je u pitanju "avion ruske proizvodnje".

Raša tudej navodi da ni jedno ni drugo nije tačno, jer je proizvođač "antonova an-26" ukrajinska kompanija osnovana još u sovjetsko vreme i da letelica pripada kompaniji registrovanoj u Letoniji.

"Da još bude ironičnije, ime kompanije je 'RAF-Avija'", zaključuje ruska TV stanica, aludirajući na sličnost sa britanskim RAF-om.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво