Читај ми!

Ukrajina, kraj primirja

Četiri osobe poginule, a najmanje pet osoba je ranjeno u napadu na gradski autobus u Kramatorsku. Nastavljena antiteroristička akcija protiv proruskih aktivista na istoku Ukrajine, kaže predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksandar Turčinov.

22.20 - Porošenko spreman da obnovi primirje u slučaju "obostranog odustajanja od primene sile, obnavljanja kontrole nad granicom pri nadzoru OEBS-a i oslobođenja svih talaca", prenosi Ukrinform.

22.05 - Odluka Porošenka da ne produži primirje pokreće novu spiralu krvoprolića sa nepredvidivim posledicama, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, prenosi Itartas

21.05 - Šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke sastaće se sutra u Berlinu, kako bi "pogurali napred mirovnu inicijativu", javlja Rojters.

17.25 - Ukrajinski vojnici i graničari preuzeli kontrolu nad graničnim prelazom u regionu Luganska, koji su prethodno zauzeli proruski aktivisti, izjavio predsednik Porošenko, prenosi Beta.

13.37 - Ruski novinar i snimatelj ranjeni u Luganskoj oblasti, javlja Glas Rusije

10.50 - Napadnut gradski autobus u Kramotorsku, poginule četiri osobe a najmanje petoro povređenih, javlja Itartas.

Nedugo nakon isteka primirja, ukrajinske snage zasule su centar Kramatorska minobacačkim projektilima, javlja Itartas.

Na gradski autobus u Kramatorsku otvorena je vatra pri čemu su četiri osobe poginule, a najmanje pet osoba je ranjeno.

Nije mirno ni u Luganskoj oblasti. Reporter i snimatelj ruske televizije REN TV ranjeni su kada je pored njih eksplodirala granata ispaljena iz haubice, javlja Glas Rusije.

Novinar Denis Kulaga je ogluveo od eksplozije, a o stanju snimatelja, za sada, nema informacija. 

U Donjecku i na putu ka Slavjansku, drugom bastionu aktivista, od jutros je mirno, javljaju agencije.

Svojevrsna najava nove ofanzive ukrajinske vojske bilo je noćašnje saopštenje predsednika Petra Porošenka, koji se oglasio nekoliko sati posle isteka primirja koje je trebalo da utre put za mirovne pregovore.

Porošenko je sasvim otvoreno poručio da će ponovo pokrenuti operacije protiv proruskih separatista, a saopštenje je postavio na svom veb sajtu.

"Napašćemo i oslobodićemo svoje zemlje. Odluka da se primirje ne produži je naš odgovor teroristima, militantima i razbojnicima", poručio je Porošenko.

Oglasio se i predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksandar Turčinov koji, međutim, nije naveo detalje o operacijama koje su u toku.

"Oružane snage vode akcije protiv baza i uporišta terorista", rekao je Turčinov, prenosi Interfaks

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin održao je operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta za nacionalnu bezbednost, na kom je "detaljno razmotrena situacija u Ukrajini, koja se naglo pogoršava posle naredbe ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o povlačenju iz režima prekida vatre.

Putin je nešto ranije na godišnjem sastanku ambasadora Rusije u inostranstvu, istakao da žali što Rusija i Evropa nisu uspele da ubede Porošenka da produži primirje na jugoistoku Ukrajine, jer "do puta ka pouzdanom, stabilnom i dugoročnom miru ne može se stići putem rata".

Prema rečima ruskog predsednika, Porošenko je sada preuzeo na sebe "ne samo vojnu, nego i političku odgovornost, što je daleko važnije".

Konstatujući da suštinski pregovori tokom primirja o rešavanju konflikta nisu počeli, Putin je rekao da je "u suštini samo dat ultimatum za razoružanje, što u celini nije bilo loše, ali nedovoljno da bi se rešila situacija na dugoročnoj osnovi" i da bi bilo prihvatljivo za sve ljude koji žive u Ukrajini, uključujući jugoistok, prenela je ruska državna agencija.

OEBS osuđuje Rusiju 

Parlamentarna skupština OEBS-a odobrila je rezoluciju kojom se osuđuju nedavni postupci Rusije u Ukrajini na plenarnom sastanku u Bakuu, na godišnjem zasedanju Parlamenatrne skupštine.

Za rezoluciju je glasalo 92 parlamentaraca, protiv 30, a 27 je bilo uzdržano, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Rezolucijom se osuđuje navodno kršenje Helsinških principa koje je Rusija počinila u Ukrajini, uključujući navodno "flagrantno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje".

Rezolucija je sada ušla u nacrt deklaracije iz Bakua o kome će sutra glasati 300 parlamentaraca iz više od 50 zemalja.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво