Читај ми!

Blokada Vlade SAD ugrožava i Srbiju?

Rast vrednosti na njujorškoj berzi i pored nepomirljivih stavova demokrata i republikanaca o finansijskoj blokadi Vlade SAD. Posledice američke finansijske blokade mogu da pogode ceo svet i podignu cenu zaduživanja za zemlje kao što je Srbija, upozoravaju stručnjaci.

Republikanski senatori optužuju američkog predsednika Baraka Obamu da uopšte ne želi da pregovara o svom zakonu o zdravstvu, a Obama saopštava da ne može biti pregovora ni o čemu dok republikanci ne uklone blokadu rada federalnih službi.

Uprkos nepomirljivim stavovima, akcije na njujorškoj berzi su dobile na vrednosti.

Analitičar agencije "Standard end purs" Alek Jang smatra da razgovori o zatvaranju vlade moraju da uključe i podizanje granice zaduživanja i da sve mora brzo da se reši.

"Rekao bih da će se nestabilnost na berzi vratiti ako do ponedeljka ne bude napretka u razgovorima", kaže Jang.

Lideri centralnih banaka i ministri finansija okupljeni na godišnjim sastancima Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda upozoravaju da bi tehničko bankrotstvo SAD ugrozilo oporavak čitave svetske ekonomije.

"Pažljivo pratimo situaciju i tražimo od svih političara da brzo delaju i nađu rešenje, jer bi posledice mogle biti vrlo ozbiljne", predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi upozorava da se može očekivati ozbiljna štetu za američku privredu i ekonomiju čitavog sveta, ukoliko sukob u Vašingtonu potraje.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže da bi najveći gubitnici u startu bili Kina i Japan, koji su najviše investirali u američki državni dug - u kojem učestvuju sa više od dve hiljade milijardi američkih dolara.

"Ali, zbog preokretanja trenda biće pogođene i privrede širom sveta, a možemo da kažemo da ozbiljnije preuzimaju rizik one zemlje koje imaju visok nivo državnog duga, a to je potencijalno i Srbija. Otežano će se zaduživati, skočiće premija na rizik. Biće skuplje zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu, kroz emisije državnih obveznica, jer će investitori ugraditi u svoja očekivanja taj negativni scenario, i premiju na rizik. Zahtevaće nešto više kamatne stope", objašnjava Grubišić.

Optimizam ipak ulivaju izjave američkog ministra finansija Džeka Lua i direktora američke centralne banke Bena Bernankea, koji su kolegama na sastanku Grupe 20 rekli da su sigurni da će kriza biti rešena pre 17. oktobra.

U suprotnom, od sledećeg petka, u američkoj centralnoj banci više neće biti novca za plaćanje državnih računa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво