Читај ми!

Nobel za književnost za Alis Manro

Kanađanka Alis Manro dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost dodeljena je Kanađanki Alis Manro, saopštila je Švedska akademija u Stokholmu.

Kako je saopštio žiri, Alis Manro je "gospodar savremene kratke priče", žanra koji do sada nije nagrađen ovom prestižnom nagradom.

Manro je prva Kanađanka i 13. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.

"Alis Manro je posebno poznata kao autorka priča, ali ona donosi dubinu, mudrost i preciznost u svakoj priči kao većina romanopisaca u svojim delima", ocenjuje žiri i navodi da je "Manro cenjena zbog suptilne umetnosti priča, prožetih jasnim stilom i psihološkim realizmom".

Alis Manro (82) kaže da je znala da je bila među kandidatima, ali nije mislila da može dobiti tu prestižnu nagradu.

"Iznenađena sam i počastvovana. Posebno mi je drago što će ova nagrada usrećiti toliko Kanađana", rekla je Manro, a prenosi njen izdavač Daglas Gibson .

Manro se raduje zbog nagrade i zato što će ona privući veću pažnju na kanadsku književnost. Kako javlja Si-Bi-Es, spisateljicu je o nagradi obavestila ćerka koja ju je probudila usred noći.

Alis Manro spada u vodeće kanadske pripovedače, a prema ocenama kritike i jedna je od najznačajnijih savremenih književnica. Objavila je deset zbirki pripovedaka, kao i roman "Životi devojaka i žena".

Pored romana "Životi devojaka i žena", na srpski su prevedene zbirke pripovedaka "Bekstvo" i "Više od sreće".  

Zbirke pripovedaka su joj tri puta donosile nagradu "Gavernor" - najprestižnije književno priznanje u Kanadi. Godine 2009. za životno delo je odlikovana Međunarodnom Bukerovom nagradom.

Jedno od najupadljivijih svojstava njenih priča jeste njihova lociranost u malim mestima jugozapadnog Ontarija. Slično kao u delima Vilijema Foknera i Flenerija O'Konora, junaci dolaze u sukob sa uskogrudim shvatanjima sredine i suprotstavljaju se duboko ukorenjenim tradicijama.

Ta konfrontacija, međutim, u ovim pričama najčešće ostaje nevidljiva, zatomljena u svesti glavnih junakinja (žena u prelomnim godinama života, različitog porekla i obrazovanja), dok pripovedačku tenziju generiše odnos između prividno nepomućenog toka stvarnosti i stremljenja likova iz priča. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво