Ban Kimun: Upotreba sarina ratni zločin

U Siriji upotrebljen sarin, ističe se u izveštaju inspektora UN. Francuska, Britanija i SAD spremaju nacrt nove, oštre rezolucije protiv Sirije. Keri upozorava Asada na drastične posledice ukoliko ne preda arsenal hemijskog naoružanja. Od 100.000 ustanika, velika većina islamisti.

20.06 - Izveštaj nesumnjivo pokazuje da je Asadov režim odgovoran za hemijski napad 21. avgusta, smatraju američki i britanski ambasadori pri UN, javlja Rojters.

17.56 - Hemijski napadi u Siriji "ratni zločin", navodi se u izveštaju UN o Siriji u koji je Internet portal RTS-a imao uvid. Istražitelji su utvrdili da je 21. avgusta korišten sarin ispaljen raketama zemlja-zemlja, ali se ne navodi ko je odgovoran za napad.

17.37 - U toku su zatvorene konsultacije Saveta bezbednosti. Ban Kimun predstavlja izveštaj istražitelja UN o hemijskom oružju u Siriji. 

15.23 - "Zaključak je da je hemijsko oružje upotrebljavano u dosadašnjem toku konflikta u Siriji... protiv civila, uključujući i decu", navodi se u izveštaju UN. 

13.33 - Rusija smatra da je, možda, došlo vreme da se Asadovi protivnici "privedu" za pregovarački sto. Pretnje silom, koje Zapad želi da "ugradi" u novu rezoluciju, nazvao je "nedostatkom razumevanja sporazuma". 

Postoji jasan i uverljiv dokaz da je u napadu u Siriji 21. avgusta, u kome su poginule stotine ljudi, upotrebljeno hemijsko oružje, zaključili su inspektori UN u izveštaju koji je obelodanjen.

Generalni sekretar Ujedinjanih nacija Ban Kimun osudio je napade hemijskim oružjem u Siriji kao "ratni zločin", i rekao da istražitelji UN imaju neosporne dokaze o njegovoj upotrebi.

Ban je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede kaznene mere u slučaju da sirijski predsednik Bassar el Asad ne ispuni obaveze propisane planom Rusije i SAD, o unisstenju sirijskog hemijskog arsenala.

Generalni sekretar je, predstavnicima 15 članica Saveta bezbednosti, rekao da je istražni tim UN "sada potvrdio, jednoglasno i objektivno da je u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje".

"To je ratni zločin. Verujem da bi mi se svako pridružio u osudi takvog čina dostojnog svakog prezrenja", istakao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Ban je ovu izjavu dao na zatvorenim konsultacijama s predstavnicima 15 članica SB UN, podeljenim na pristalice i protivnike oštre vojne akcije protiv Asada, kojima je predstavio izveštaj inspektora UN.

Generalni sekretar UN je rekao da su doktori pronalazili ljude koji su umirali na ulicama, bez vidljivih znakova povreda na telu, posle napada otrovnim gasom sarinom u predgrađu Damaska 21. avgusta, preneo je Frans pres.

"Vremenski uslovi tog jutra bili su takvi da su maksimalno pojačali napad. Nizak pritisak vazduha možda je omogućio da gas lako uđe u podrume i niže spratove zgrada, kao i na druga mesta na kojima su ljudi potražili sklonište", naveo je Ban.

U dokumentu se ne navodi ko je počinio napad, ali se "taj zaključak nedvosmisleno može izvesti iz dokaza koji su navedeni", tvrde diplomate.

Američki predsednik Barak Obama je odobrio isporuku neubojite vojne opreme sirijskoj opoziciji, za odbranu od napada hemijskim oružjem.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri, britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Fransoa Oland spremaju novi nacrt rezolucije o Siriji. Već je, kako navode izvori u Parizu, dogovoreno da tekst rezolucije sadrži jasne vremenske rokove za predaju hemijskog oružja, ali i pretnju sa ozbiljnim posledicama ukoliko Asad ne ispuni obećanja.

Diplomatska trka koju je izazvao dogovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i Kerija o Siriji i objavljivanje izveštaja, ni u najmanjoj meri nije uticala na razvoj događaja u Siriji, gde se borbe između vojske i ustanika vode nesmanjenom žestinom.

Iako je Asad pristao da se reši hemijskog oružja, ustanici i dalje odbijaju da prihvate taj dogovor i insistiraju da Zapad bombarduje položaje sirijske vojske, tvrdeći da ženevski dogovor nema nikakve veze sa stvarnim događajima u Siriji.

Ustanici, 100.000 boraca u oko 1.000 grupa

Snage koje se bore protiv Asada broje oko 100.000 ljudi, ali su podeljeni u oko 1.000 različitih grupa i polovinu čine džihadisti, navodi se u studiji koju su sačinili stručnjaci britanske konsultantske kuće Džejns.

Oko 10.000 boraca, uključujući i mudžahedine, bore se na strani frakcija blisko povezanih sa Al Kaidom. Još oko 30.000 do 35.000 su radikalni islamisti koji su, ipak, koncentrisani na rat u Siriji, radije nego na globalni džihad.

U jedinicama koje imaju jasna obeležja islama bori se još oko 30.000 ljudi, ali te grupe se smatraju umerenim.

Džejnsovi analitičari smatraju da tek trećina grupa koje se bore protiv Asada mogu da predstavljaju "saveznike" Britaniji. Amerikanci, pak, smatraju da je taj broj još manji.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво