Читај ми!

Kineski bombarderi "obišli" japanska ostrva

Dva kineska bombardera obletela japanska ostrva u Istočnom kineskom moru i uzbunila japansko vazduhoplovstvo. Kineski avioni leteli i oko ostrva Okinava, ali ni u jednom trenutku nisu povredili japanski vazdušni prostor.

Japanska ostrva u Istočnom kineskom moru obletela su dva kineska bombardera i izazvala uzbunu japanskog vazduhoplovstva, objavilo je Ministarstvo odbrane u Tokiju.

Ministarstvo je saopštilo da su dva kineska bombardera H-6 danas obletela Istočnokinesko more u kojima se nalaze ostrva Senkaku (Diaoju) oko kojih se dve države spore.

Kineski bombarderi pri tom su prošli i između većih japanskih ostrva Okinava i Mijako, prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

Japansko vazduhoplovstvo je odmah oglasilo uzbunu i podiglo lovačku avijaciju koja je ispratila i snimila kineske bombardere. Japanski vazdušni prostor ni u jednom trenutku nije bio povređen.

Više od 40 odsto teritorije japanskog ostrva Okinava pokriveno je vojnim bazama, uglavnom američkim. Japan i Kina spore se oko sićušnih, nenaseljenih ostrva u Istočnokineskom moru koja leže na velikim rezervama prirodnog gasa, a koja su u Japanu poznata kao Senkaku, a u kineskom govornom području kao Diaoju.

Ova sporna ostrva nalaze se pod japanskom kontrolom i bila su u privatnom vlasništvu jednog japanskog građanina do 11. septembra prošle godine kada ih je japanska vlada otkupila i tako nacionalizovala.

Vojnopolitički analitičari u Japanu ukazuju na to da su izleti kineskih patrolnih čamaca i izviđačkih aviona u vode oko spornih ostrva od tada učestali, ali da je do sada bilo reč o aparatima u sastavu kineske Obalske straže, a ne u sastavu regularne armije.

Oni ocenjuju da približavanje prve godišnjice nacionalizacije verovatni neposredni razlog za to što su kineski borbeni avioni upućeni u vazdušni prostor u blizini spornih ostvra i velikih vojnih baza na Okinavi, kao i  da je njihov let vrsta političke poruke, ali i praktični test odgovora japanskih i američkih vojnih snaga.

Japanski časopis Vedž ovih dana preneo je i procene američkih vojnih analitičara koji tvrde da Kina trenutno razvija sedam različitih vrsta bojnih brodova i konvencionalnih podmornica, i da vrši ubrzanu elektronsku modernizaciju postojećih.

Po tim procenama, Kina, koja je usled fantastičnog razvoja industrije i spoljne trgovine u proteklih par decenija već postala najveći svetski proizvođač brodova za transport sirovina, mogla bi već 2020. godine da pretekne SAD i postane globalni lider u proizvodnji vojnih brodova, pod uslovom da Vašington ne poveća ulaganje u taj vid oružanih snaga.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво