Читај ми!

Severna Koreja jača nuklearni arsenal

Zvanični Pjongjang poručuje da će ojačati svoj nuklearni arsenal, ističući da adut koji ima u atomskom oružju nikada neće zameniti za međunarodnu pomoć. Nuklearne oružane snage treba da budu proširene i ojačane dok se ne uspostavi denuklearizacija sveta, smatra Pjongjang.

Severnokorejski zvaničnici saopštili su da ni po cenu međunarodne finansijske pomoći neće prestati sa jačanjem svojih nuklernih kapaciteta i arsenala atomskog oružija.

Zvanična novinska agencija KCNA izvestila je da je na sastanku centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, kojom predsedava lider Kim Džong-Un, odlučeno da nuklearno oružje koje ova zemlje poseduje "treba da se učvrsti zakonom".

Nuklearne oružane snage "treba da budu proširene i ojačane kvalitativno i kvantitativno dok se ne uspostavi denuklearizacija sveta", navedeno je u izveštaju, prenela je agencija Frans pres.

Pjongjang je, pored toga, odlučio da razvije laki vodeni reaktor u sklopu civilne nuklearne industrije kako bi se smanjila nestašica struje.

Tenzije na Korejskom poluostrvu značajno su se pojačale otkako su UN uvele strože sankcije Pjongjangu zbog nuklearnih i raketnih proba, a Vašington i Seul započeli zajedničke vojne vežbe u toj oblasti.

Severna Koreja juče je objavila da je u "stanju rata" sa Južnom Korejom i upozorila Seul i Vašington da će svaka provokacija brzo eskalirati u sveopšti nuklearni sukob.

Severna i Južna Koreja 1953. godine potpisale su sporazum o prekidu vatre u trogodišnjem ratu, ali nikada nisu potpisale mirovni sporazum.

Pjongjang se u aprilu 2009. godine zvanično povukao iz pregovora u okviru kojih su mu bile ponuđene ekonomske i bezbednosne beneficije ukoliko odustane od nuklearnog programa.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво