Читај ми!

Oproštaj od Uga Čaveza

Neprijatelji Venecuele nikada niće pobediti, izjavio potpredsednik države Nikolas Maduro, na kraju zvaničnog dela opraštanja od dugogodišnjeg venecuelanskog lidera Uga Čaveza. Ceremoniji prisustvovalo tridesetak svetskih lidera.

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, na kraju zvaničnog dela opraštanja od dugogodišnjeg lidera zemlje Uga Čaveza, izjavio je da neprijatelji Venecuele nikada niće pobediti.

"Nikada nas neće pobediti, komandante, nikada. Ti si ovde, s nama, nepobedivi Čavez, ti ćeš živeti doveka. Borba se nastavlja. Do viđenja u večnosti, komandante", rekao je Maduro sa suzama u očima na državnoj ceremoniji opraštanja od Čaveza, koji je 5. marta preminuo u vojnoj bolnici u Karakasu u 59. godini, posle teške bolesti, prenela je agencija RIA Novosti.

Maduro se, u zgradi Venecuelanske vojne akademije, zakleo da će ispunjavati Čavesove zavete.

Prema njegovim rečima, Čavezova ostavština ima vrednost za čitav svet, a sam Čavez ostaće da živi u srcima siromašnih, koje je štitio ceo život.

Maduro je rekao da tokom dvestogodišnje istorije Venecuele nije bilo nijednog lidera koji bi bio izložen tolikim klevetničkim napadima, ali je on napustio ovaj život nepobeđen, jer je imao štit zvani istina.

"Naučio nas je da ponovo otkrijemo istoriju naše otadžbine, da volimo i praštamo. I danas praštamo onima koji su klevetali Čaveza. Bio je istinski sin Isusa Hrista, imao je kristalno poštenu dušu, bio je iznad nepravde i laži, a mi ćemo sačuvati vernost njegovim idealima", rekao je Maduro.

Maduro je prethodno na Čavezov kovčeg položio repliku mača Simona Bolivara - borca za nezavisnost iz 19. veka koji je bio Čavezova inspiracija.

Pored kovčega su se smenjivale počasne straže koje su odavale poštu predsedniku. Prvu su formirali latinoamerički i karipski lideri, među kojima su bili predsednik Kube Raul Kastro, predsednik Čilea Sebastijan Pinjera i predsednik Ekvadora Rafael Korea.

Drugu su formirali Čavezovi saveznici izvan regiona, iranski predsednik Mahmud Ahmadainežad i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Usledile su straže istaknutih Venecuelanaca.

Čavez je u oktobru 2012. ponovo izabran za predsednika sa 55 odsto osvojenih glasova, ali je bio previše bolestan da bi položio zakletvu za svoj novi šestogodišnji mandat, koji je trebalo da počne 10. januara.

Okupljeni građani ispred vojne akademije, odeveni u crvene majice uzvikivali su: "Čavez živi!" i "Borba se nastavlja!"

Više od dva miliona ljudi prošlo je pored Čavezovog kovčega, a njegovo telo će biti izloženo još sedam dana. Posle toga Čavezovo telo će biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu.

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, posle sahrane, treba da položi zakletvu za privremenog predsednika. Maduro će zakletvu položiti na specijalnoj sednici parlamenta, ali glavna opoziciona koalicija najavljuje bojkot te ceremonije uz tvrdnju da to nije po ustavu.

Bivši sudija Ustavnog suda Blanka Rosa Marmo izjavila je da Maduro ne može da se kandiduje za predsednika u svojstvu potpredsednika. Vlada se ne pridržava ustava, navela je ona dodajući da vršilac dužnosti predsednika može da bude predsednik parlamenta Kabeljo, a ne Maduro.

Vlada Venecuele, u utorak, je saopštila da će predsednički izbori biti održani u roku od mesec dana, ne precizirajući datum. Kabeljo je izjavio da će Maduro "raspisati izbore blagovremeno, u narednih 30 dana, u skladu sa ustavom".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво