Читај ми!

"Ljaoning" nadgleda Japan

Prvi kineski nosač aviona "Ljaoning" stacioniran na severu zemlje i zadužen za kontrolu voda oko Japana i spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

"Ljaoning", prvi kineski nosač aviona, uputio se u svoju stalnu matičnu luku u severnom gradu Ćingdau, gde će biti zadužen za operacije u vodama oko Japana i Korejskog poluostrva, javili su lokalni mediji.

Od kada je zvanično predat u službu 25. septembra, stalno se spekulisalo gde će nosač aviona, nazvan "Ljaoning", biti stacioniran, najviše zbog pomorskih sporova koje Kina ima sa svojim susedima, posebno Japanom s kojim je u teritorijalnom natezanju zbog spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Ćingdao je matična luka kineske Severne flote koja je odgovorna za operacije u Žutom moru, Japanskom moru i delovima Istočnog kineskog mora, kao i zaliva Bohai, oko 150 kilometara od Pekinga.

List Global tajms objavio je da je nosač aviona napustio privremenu bazu u severoistočnoj luci Dalijanu, na prvoj probnoj plovidbi ove godine posle tromesečnog preuređivanja.

Dnevnik na engleskom piše da će brod posle krstarenja uploviti u luku Ćingtao, gde će mu od sada biti stalna baza. List nije naveo koliko će trajati ova plovidba "Ljaoninga".

Prvi kineski nosač aviona je preuređeni nosač aviona iz vremena Sovjetskog Saveza, koji je kupljen od Ukrajine, i kineska mornarica ga opisuje kao eksperimentalni model.

Veruje se da Kina ima planove da iskoristi iskustvo s "Ljaoningom" da bi izgradila četiri ili više vlastitih nosača aviona, od kojih će jedan ili više biti stacionirani na južnom ostrvu Hajnanu, iznad Južnog kineskog mora.

Peking tvrdi da od davnina polaže pravo na celo Južno kinesko more sa ostrvima, gde se veruje da ima značajnih rezervi nafte i gasa, a čije delove potražuju još i Vijetnam, Filipini, Bruneji, Tajvan i Malezija.

Iako oko Liaoninga još nije formirana kompletna borbena grupa, program razvoja tog nosača aviona privlači posebnu pažnju u kineskom sveobuhvatnom razvoju mornarice.

Prema planovima modernizacije mornarice, sposobne da izađe na otvorena mora, Kina razvija podmornice s balističkim raketama, moderne razarače, a juče je predstavljena i prva "nevidljiva" fregata nove generacije, naoružana raketama.

Mornarica je u novembru počela probe sletanja aviona na Liaoning, koristeći borbene avione J-15 kineske proizvodnje, koji su projektovani prema ruskim "su-33".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво