Obama osvojio Floridu, ali...

Barak Obama ubedljiviji od Mita Romnija u poslednjoj debati pred predsedničke izbore u Americi. Upitan uticaj tirada o spoljnoj politici na birače. Obama u poslednje dve sedmice kampanje ulazi sa minimalnom prednošću.

04.32 - Završnim porukama okončana treća debata američkih predsedničkih kandidata. Obama mnogo ubediljiviji, ali je malo verovatno da će ovaj duel imati bilo kakvog uticaja na birače. Amerika podeljena, skoro tačno napola.

04.26 - Romni prilično oštrim tonom govorio o Kini, koja "ne igra prema pravilima i krade američku intelektualnu svojinu".

04.13 - Romni podržao Obaminu politiku prema Pakistanu, mada bi on "učinio mnogo više i bolje". 

04.10 - Obama objasnio da je Amerika ispunila gro zadataka koje je postavila pre nego što je ušla u Avganistan – uništeno je jezgro Al Kaide, lokalne snage bezbednosti su u velikoj meri osposobljene... Posle decenije rata, vreme je da obnovimo Ameriku.

04.01 - Obama: "Znam da niste bili u poziciji da uistinu i sprovodite spoljnu politiku. Ali ste bili u krivu svaki put kada ste ponudili mišljenje".

03.52 - Dok sam ja predsednik, Iran se neće domoći nuklearnog oružja, rekao je Obama. Romni: Kada postanem predsednik, staćemo rame uz rame sa Izraelom. 

03.49 - Konačno malo živosti u debati. Na Romnijevu opasku da američka vojska ima sve manje aviona i brodova, Obama odgovorio da ima i sve manje bajoneta i konja, ali da ima brodove na koje mogu da sleću avioni i plovila koja mogu da zarone i zovu se podmornice.

03.39 - Mit Romni spreman da potroši dodatnih 1.000 milijardi dolara na vojsku, iako vojska te pare ne traži i istovremeno reši problem deficita. Obama tvrdi da SAD na oružje troši više nego devet najznačajnijih rivalskih država zajedno.

03.32 - Svetu treba jaka Amerika i Amerika je danas jača nego pre nego što sam došao u Belu kuću... Ali, ne samo što smo održali stara savezništva, počeli smo da vraćamo poslove i obnavljamo Ameriku. To je ono što svet očekuje od Amerike, rekao je Obama.

03.28 - Kao što se i očekivalo, Romni će pokušati da skrene temu debate na ekonomiju. Citira Ahmedinežada i admirala Malina da je ogroman deficit najveći američki neprijatelj. 

03.21 - Na redu je Sirija. Obama kaže da je Amerika povela međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Bašaru el Asadu i jasno mu stavi do znanja da je vreme njegove vladavine završeno. Ali, nećemo naoružavati njegove protivnike. Romni tvrdi da je Sirija ogromna prilika za SAD, jer je Damask jedini saveznik Irana na Bliskom istoku. "Naš zadatak je da pronađemo partnere u Siriji i obezbedimo im oružje", rekao Romni.

03.10 - Mit Romni je Mali nazvao "Moli". Kasnije se ispravio.

03.04 - Prva tema je smrt ambasadora Krisa Stivensa u Bengaziju. Debatu otvorio Mit Romni, upozoravajući na opasnosti koje prete Americi od radikalnih islamista u Libiji, Maliju... Obama rekao da je SAD organizovao koaliciju koja je srušila Moamera el Gadafija. "Desetine hiljada Libijaca pružilo podršku SAD... Pronaći ćemo i privesti pravdi napadače na ambasadu u Bengaziju", rekao Obama.

02.58 - Sve je spremno za početak poslednje debate Baraka Obame i Mita Romnija.  

02.44 - Istraživanje javnog mnenja Bi-Bi-Sija u 21 državi sveta pokazuje da je Obama neuporedivo popularniji van granica SAD od Romnija, za koga, kako se čini, navijaju samo Pakistanci. 

02.37 - Za dvadesetak minuta počinje debata u Boka Ratonu. Tema je spoljna politika. Ključna pitanja odnosiće se na iranski nuklearni program, nedavni obaveštajni fijasko u Libiji, rat u Siriji, odnos prema Izraelu i kraj američkog angažmana u Avganistanu.  

02.01 - Još sat vremena do početka debate. Evo kako Amerikanci vide "sudar" Obame i Romnija. 

00.33 - Barak Obama 49, Mit Romni 48 odsto, pokazuje istraživanje javnog mnenja Vašington posta i televizijske mreže Ej-Bi-Si.  

Barak Obama je u drugoj uzastopnoj debati uspeo da nadmaši republikanskog konkurenta Mita Romnija, čime se njegova kampanja donekle izvukla iz letargije u kojoj se nalazila duže vreme, ali nastup američkog predsednika nije bio ni izbliza dovoljno ubedljiv da bi rešio ishod izbora.

Za razliku od debate u Njujorku, gde je Obama bio "ratnički" raspoložen, na Floridi je delovao kao univerzitetski profesor, što će mu, nema sumnje, oduzeti izvestan broj glasova, mada je prema anketi Si-Bi-Esa iz ovog duela izašao kao pobednik, ili konkretno: Obama 53 odsto, Romni 23 odsto, dok je 24 odsto ispitanika ishod proglasilo nerešenim.

Anketa Si-En-Ena pokazala je, takođe, pobedu Obame, rezultatom 48:40.

"Znam da niste bili u poziciji da uistinu i sprovodite spoljnu politiku. Ali ste bili u krivu svaki put kada ste ponudili mišljenje", poručio je Obama republikanskom rivalu u jednoj od ukupno dve situacije u kojima su se njihova mišljenja sukobila.

Suštinski, Romni je sve vreme pokušavao da izbegne raspravu o spoljnoj politici, nstojeći da debatu skrene u "prijateljskije" vode poput ekonomije i zapošljavanja. Ipak, u nekoliko je navrata podržao je Obaminu politiku, posebno prema Avganistani u Pakistanu, navodeći, ipak, da bi "učinio mnogo više i bolje".

Dozu živosti u debatu uneo je Obamin odgovor na Romnijevu opasku da američke oružane snage imaju sve manje brodova i borbenih aviona.

"Imamo i sve manje bajoneta i konja, ali imamo brodove na koje mogu da sleću avioni i plovila koja mogu da zarone i zovu se podmornice", odgovorio je Obama, tvrdeći da je njegova odbrambena politka zasnovana na dogovorima sa komandantima oružanih snaga.

Suštinski, stavovi rivala za mesto u Beloj kući suočili su se u prilično dosadnoj debati tokom koje se ponavljali slogane u vezi sa ekonomijom, dok su spoljnopolitička pitanja mahom ostala netaknuta u talasu opštih mesta o opasnostima koja prete od radikalnog islamizma, iranskog nuklearnog programa, ili nelojalne poslovne konkurencije koju predstavlja Kina.

Mit Romni je upozorio na opasnosti koje prete Americi od radikalnih islamista u Libiji, Maliju...

Obama je rekao da je SAD organizovao koaliciju koja je srušila Moamera el Gadafija. "Desetine hiljada Libijaca pružilo podršku SAD... Pronaći ćemo i uhapsiti napadače na ambasadu u Bengaziju", rekao Obama. 

Govoreći o gorućim krizama, iranskom nukleralnom programu i građanskom ratu u Siriji, dvojica rivala složila su se da je vreme vladavine Bašara el Asada prošlost, ali se Obama uzdržao od obećavanja pomoći ustanicima.

Romni je, pak, naveo da među pobunjenicima valja pronaći umerene snage i naoružati ih uz pomoć Saudijske Arabije i Turske.

Iranski nuklearni program nije izazvao nikakve razmirice među kandidatima.

 

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво