Читај ми!

Rusija: NVO strani agenti

Ruska Duma usvojila zakon kojim se nevladine organizacije finansirane iz inostranstva nazivaju "stranim agentima". Jedna od meta zakona je organizacija za praćenje izbora "Golos", koju finansiraju SAD.

Zakon po kojem se nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva smatraju "špijunima" usvojen je u Ruskoj Dumi. Ovim zakonom uvode se stroge restrikcije za sve NVO koje, prema proceni vlasti, učestvuju u političkoj aktivnosti.

Analitičari smatraju da je novi zakon sastavni delo kampanje gušenja pobune koja je pratila povratak Vladimira Putina na funkciju predsednika u maju.

Jedna od meta zakona je nevladina organizacija za praćenje izbora "Golos", koja se izdržava novcem iz evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

Ta organizacija je pod velikim pritiskom od novembra, kada je Putin optužio zapadne vlade da pokušavaju da utiču za ishod decembarskih parlamentarnih izbora finansiranjem ruskih nevladinih organizacija.

Hiljade posmatrača te organizacije pratile su parlamentarne i predsedničke izbore u Rusiji, a potom je na internetu postavljen i sajt sa hiljadama dokaza o kršenju izbornih pravila širom zemlje.

Po novom zakonu, svaki materijal koji takve grupe distribuiraju moraće da se objavljuje uz upozorenje da je njegov autor "strani agent", a takve organizacije moraće i da dostave detaljan kvartalni izveštaj o poslovanju.

Borci za ljudska prava oštro su kritikovali zakon, pre svega definiciju "političkih aktivnosti". Grupa će se, naime, smatrati političkom ako ima nameru da na bilo kakav način utiče na javno mnenje ili vladu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво