Читај ми!

Pomaganje CIA izdaja Pakistana

Pakistanski lekar koji je pomagao otkrivanju Osame bin Ladena osuđen za izdaju na najmanje 30 godina robije. Američki zvaničnici, uključujući i ministra odbrane Leona Panetu, nekoliko puta su već apelovali na njegovo puštanje.

Zbog pomaganja američkoj obaveštajnoj službi CIA da uđe u trag Osami bin Ladenu pakistanski doktor Šakil Afridi osuđen na najmanje 30 godina zatvora, potvrdio je lokalni državni zvaničnik.

Afridi je koristio lažnu kampanju vakcinacije kako bi pomogao CIA u pronalaženju Bin Ladena u Pakistanu, gde je bio i ubijen u akciji američkih komandosa u maju prošle godine.

"On je osuđen na 30 godina robije za izdaju i premešten je u Pešavarski centralni zatvor posle izrečene presude", rekao je portparol administrativne vlade Khiber Mohamad Sidik.

Uprkos tome što su se visoki američki zvaničnici nekoliko puta zalagali za njegovo puštanje Afridi je prvo, pre dva meseca, otpušten iz državne službe, a sada i proglašen krivim u skladu sa plemenskim pravosudnim sistemom distrikta Khiber.

Pored dosuđene višegodišnje robije, Afridi će morati da plati novčanu kaznu od 3.500 dolara, a ukoliko je ne plati kazna će mu biti produžena još tri godine.

Afridi je godinama radio kao hirurg u distriktu Khiber, delu Pakistana gde talibanski pobunjenici i pripadnici Al Kaide imaju uporište.

U januaru je američki sekretar za odbranu Leon Paneta potvrdio da je Afridi radio za CIA i da je prikupljao DNK kako bi utvrdio Bin Ladenovo prisustvo i izrazio zabrinutost zbog tretmana pakistanske vlasti prema njegu.

"On nije bio ni na koji način izdajica prema Pakistanu", tvrdio je Paneta u izjavi za američku teelviziju Si-Bi-Es.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво