Читај ми!

Berluskoni plaćao reket

Silvio Berluskoni plaćao sicilijanskoj mafiji kako ga ne bi otela, saopštio italijanski sud. Plaćanje reketa trajalo je tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kada je tada uspešan poslovni čovek, Silvio Berluskoni, plaćao "Koza nostri" za sigurnost svoje porodice.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni plaćao je reket sicilijanskoj mafiji da bi zaštitio sebe i svoju porodicu od otmice sredinom sedamdesetih godina.

Iz najvišeg italijanskog žalbenog suda saopšteno je da je Berluskoni „plaćao velike sume novca sicilijanskoj mafiji" kako bi se zaštitio i bio je žrtva iznude novca.

"Berluskoni je davao sumnjive količine novca mafiji", stoji u dokumentu suda, kojim se objašnjava odluka poništenja suđenja Marčelu Delutri, Sicilijancu koji je radio za Berluskonija u tom periodu.

Saopštenje suda podudara se sa ranijom fotografijom iz 1977. godine koju je objavio italijanski magazin Espreso, gde Berluskoni pozira sa pištoljem na stolu u pozadini.

Mediji su tada fotografiju protumačili kao simbol straha poslovnog čoveka od otmice mafije.

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, italijanski kriminalci su često i rutinski otimali bogataše ili njihovu decu, najčešće na bogatom severu države, i tražili otkup.

Jedan od najgnusnijih primera otmice jeste slučaj Žan-Pola Getija Trećeg, unuka poznatog naftnog magnata Žan-Pola Getija Starijeg, koga su pripadnici kriminalne mafijaške grupe „Kalabrijana" oteli u centru Rima 1973. godine.

Getiju Trećem kriminalci su odsekli uvo i poslali ga italijanskim novinama kako bi primorali porodicu da plati otkupninu.

Vitorio Mangano, sicilijanski mafijaš kasnije osuđen za ubistvo, živeo je u Berluskonijevom domu u blizini Milana sredinom sedamdesetih gde je, navodno, pazio na konje.

U to vreme, Berluskoni je živeo s prvom ženom i dvoje dece i bio je već jedan od najuspešnijih poslovnih ljudi u Italiji.

Berluskoni je 2008. godine rekao: "Mangano se savršeno ponašao. Živeo je s nama i pratio je moju decu u školu". Mangano je prirodnom smrću umro 2000. godine.

Poznati italijanski tužilac i borac protiv mafije iz Palerma, Paolo Borselino, opisao je Mangana kao ključnu figuru poslovnih interesa "Koza nostre" na severu Italije, u jednom od poslednjih intervjua koje je dao pre nego što ga je mafija ubila u atentatu 1992. godine.

Iako se Berluskoni spominje u presudi Manganu, on zvanično nije bio umešan u slučaj.

Bivši italijanski premijer poručio je da levičarske sudije vode višedecenijsku kampanju da ga skinu s vlasti i sruše demokratiju.

Protiv Berluskonija se trenutno vodi pet sudskih postupaka. Jedan od njih je zbog optužbi za plaćanje seksualnih usluga maloletnoj prostitutki, a drugi su zbog optužbi za prevaru i korupciju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво