Читај ми!

Bitka za mesto potpredsednika

Ulaskom Džozefa Bajdena u medijsku polemiku sa Mitom Romnijem, glavnim kandidatom republikanaca, potpredsednička funcija u SAD dobila značaj. Bajden poručio Romniju da živi u vremenu Hladnog rata.

Potpredsednička funkcija u Americi je ovih dana dobila na medijskom značaju, ulaskom Džozefa Bajdena u medijsku polemiku sa glavnim kandidatom republikanaca Mitom Romnijem, kao i nagađanjem javnosti ko će biti Romnijev kandidat za tu funkciju.

Bajden, koji do sada nije aktivno učestvovao u kampanji Baraka Obame i demokrata, uključio se u trku tako što je nazvao Romnija neinformisanom osobom koja još živi u vremenu Hladnog rata.

Obamin zamenik je tako reagovao na Romnijevu nedavnu izjavu da je Rusija geopolitički neprijatelj broj jedan za SAD.

Romni je ili neinformisan ili zaglavaljen u mentalitetu Hladnog rata, što pokazuje koliko malo zna o spoljnoj politici, ocenio je Bajden.

Romni je opasku o Rusiji dao komentarišući reči koje je Obama izgovorio u razgovoru sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u Seulu kada je od njega zatražio da sačeka izbore u novembru, nakon čega će biti fleksibilniji u spoljnoj politici.

Bivši guverner Masačusetsa ne razume teškoće sa kojima se susreće srednja klasa u Americi, misleći na Romnijevo veliko bogatstvo, rekao je Bajden komentarišući Romnijeve stavove o rešavanju ekonomskih problema u SAD.

Pored kampanja koju su demokrate započele protiv njega, Romni se i dalje susreće sa neprihvatanjem konzervativnog krila Republikanske partije da on bude predsednički kandidat.

Iako će, verovatno, Romni 6. novembra biti protivnik Obami, procenjuje se da bez jakog kandidata za potpredsednika koji će zajedno sa njim voditi kampanju ima male šanse protiv sadašnjeg predsednika SAD.

Pri takvom razvoju situacije, Romni će verovatno morati da za potpredsednika postavi nekoga koga podržava konzervativna partijska struja.

Kao mogući kandidati, za sada se pominju trojica republikanaca, koji su bliski konzervativcima.

Prvi je senator sa Floride Marko Rubio, koga zdušno podržava Pokret "Čajanka", a očekuje se i da bi on, kao Hispanoamerikanac, mogao da privuče glasače te populacije, koja je naklonjenija demokratama.

U igri za potpredsedničko mesto je i popularni guverner iz Nju Džerzija Kris Kristi, koga mediji pominju kao mogućeg kandidata republikanaca za predsedničke izbore 2016. godine.

Treći kandidat koji bi mogao da se nađe na Romnijevoj listi je guverner Luizijane Pijuš Bobi Džindal, poreklom Indijac, što bi bilo prvi put u istoriji američkih izbora da ta etnička zajednica da kandidata za tako visoku funkciju u Vašingtonu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво