Читај ми!

"Anonimni": Mnogo smo jaki

Hakeri povezani u globalni "sajber kolektiv" nazvan "Anonimusi" preuzeli odgovornost za napad na sajtove Američkog ministarstva pravde i još nekoliko sajtova, u znak odmazde zbog tužbe koja je podignuta protiv sajta Megaupload.com. Napadnut i sajt Ef-Bi-Aja.

"Anonimusi" su napali najmanje šest značajnih sajtova, uključujući američko ministarstvo pravde i Federalni istražni biro. "Do sada smo igrali fer... to više neće biti slučaj", upozorili "Anonimusi". 

Hakeri su dodali da su reagovali bez "oklevanja" povodom zatvaranja sajta megaupload.com i u poruci koja je postavljena na Jutjubu kompjuterski glas izgovara imena sajtova koji su oboreni, a koje "Anonimusi" smatraju odgovornim za zatvaranje sajta Megaupload.

Oni u poruci pozivaju ljude "koji imaju talenta" da im se priključe i da ne sede i uživaju.

Ovaj "sajber kolektiv" pokrenuo je frontalni napad na sajtove američke vlade i izdavačkih kompanija, uključujući ministarstvo pravde, "Univerzal mjuzika", policiju u Juti i još nekoliko sajtova.

Predstavnica američkog ministarstva pravde objasnila je da se server te institucije "suočava sa pojačanom aktivnošću, zbog čega je sajt degradiran".

"Ministarstvo radi kako bi se obezbedio pristup sajtu i istražujemo poreklo ove aktivnosti koja će se tretirati kao zlonamerni čin sve dok se ne utvrdi pravi uzrok problema", rekla je ona.

Za sada nema informacija zbog čega sajt Ef-Bi-Aja nije radio, a tokom dana najavljivan je i "napad" na sajt Bele kuće, što se, međutim, nije dogodilo.

Sajt američkog ministarstva pravde oboren je pošto se na njemu pojavila optužnica protiv sajta Megaupload. Prema toj optužnici, sedam pojedinaca i dve kompanije terete se da su oštetili vlasnike autorskih prava za oko 500 miliona dolara i na tome zaradili 175 miliona. Ovaj sajt je postavljen 2005. godine i 13. je najposećeniji sajt na svetu.

Američko ministarstvo pravde u međuvremenu je ugasilo internet sajt Megaupload zbog internet piraterije. Vlasti su ih optužile da su se oglušili o zahtev filmskih i muzičkih kompanija da ne distribuiraju piratizovan odnosno "ukraden" materijal.

Pravni zastupnik tog sajta Ajra Rotken izjavio je da vlasti "nisu u pravu kada je reč o činjenicama i poštovanju zakona".

Haker dočekao policiju puškom

Ef-Bi-Aj je optužio Kima Dotkoma, alijas Kim Šmic, koji je u međuvremenu uhapšen na Novom Zelandu, Brama van der Kolika, Julijusa Bencka, Fina Batata, Svena Ehternaha, Matijasa Ortmana i Andrusa Noma.

Dotkom (37), koji ima nemačko i finsko državljanstvo, nije želeo da se preda kada je policija u Oklendu došla po njega. Zaključao se u blindiranu sobu i bio naoružan puškom, koja je, prema navodima policije, ličila na skraćenu sačmaru.

"Verujte mi da ulazak nije bio tako jednostavan poput kucanja na vrata", izjavio je detektiv Grent Vormald.

Na slobodi su, u ovom trenutku, samo Bencko, Ehternah i Nom.

Napad "anonimnih" usledio je nakon protesta najvećih svetskih sajtova protiv predloženih antipiratskih zakona, kojim su internet giganti poslali jasnu poruku najvećim kompanijama u filmskoj i muzičkoj industriji da se neće predati bez borbe.

Vikipedija, šesti sajt na planeti po posećenosti, "zamračila" je svoje stranice na engleskom jeziku u znak protesta zbog antipiratskog zakona poznatog kao SOPA (Stop Online Piracy Act) o kojem raspravlja Predstavnički dom američkog Kongresa, kao i protiv predloga zakona PIPA (Protect IP Act), koji je u proceduri u Senatu.

Gugl je cenzurisao svoj znak, a negodovanju zbog predloženih zakona se, na različite načine, priključilo više hiljada sajtova i internet kompanija, među kojima su i "Fajerfoks", "Redit", "Vordpres" i "Vajerd".

Sajtovi koji su oboreni sinoć, uključujući i sajt ministarstva pravde Amerike kao i sajt Ef-Bi-Aja u znak odmazde zbog hapšenja vlasnika sajta Megaupload i zatvaranja te internet strane, uglavnom ponovo rade.

 

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво