Читај ми!

Put za Tripoli

Pobunjenici jurišaju put Tripolija, pomognuti NATO avijacijom. Pobunjenici zaplenili veliku količinu oružja nedaleko od Nafuse. Linija fronta na 50 kilometara od prestonice. Libija tvrdi da je Međunarodni sud pravde "maska za pokušaj ubistva Gadafija". NATO poziva saradnike libijskog lidera da ga uhapse i okončaju rat.

17.35 - Dve snažne eksplozije u Tripoliju. 

16.29 - NATO nije odgovoran za hapšenje Moamera Gadafija. Nema pauze u bombardovanju, jer Gadafi nastavlja sa napadima oko Misurate i Naluta, a gomila snage oko Brege.

15.09 - Britansko ratno vazduhoplovstvo u poslednja 24 časa uništilo tri tenka i četiri oklopna transportera kod Garijana i Jafrana. 

14.50 - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Okampo pozvao je libijski režim da "postane deo rešenja" time što će izdati nalog za hapšenje Moamera el Gadafija.

14.37 - Od početka bombardovanja na Maltu sletelo više od 80 aviona. Još 14 sletelo zbog tehničkih problema, kvarova ili problema sa gorivom, navele vlasti u toj državi. 

Posla pada fronta u planinama oko Nafuse, pobunjenici polako napreduju ka Tripoliju, pa se borbe poslednjih sati vode na svega 50 kilometara od prestonice, odnosno najbliže za 101 dan, koliko traje kampanja vazdušnih udara NATO-a protiv te države.

Sukoba, kako se čini, ima i u Tripoliju, u kojem se prošle noći čula pucnjava iz vatrenog oružja. Ovi sukobi su usledili posle glasnih najava da bi pobunjenici mogli podići ustanak i u Tripoliju i tako zadati konačan udarac Gadafiju.

Borbe u prestonici su, međutim, sporadične i prilično niskog intenziteta, pa je teško proceniti koliko su najave pobunjenika, u stvari, realne.

Pobunjenici su, međutim, zauzeli skladišta oružja nedaleko od Nafuse, gde je bila spremljena prilično velika količina projektila, mitraljeza i municije, što bi se moglo pretvoriti u ozbiljnu prednost za ustanike sada kada se borbe sa planina, polako, spuštaju u niziju, koja vodi sve do Tripolija.

To skladište, u proteklih nekoliko dana bilo je u više navrata na meti NATO avijacije, pa je deo oružja uništen, kao i nekoliko tenkova i oklopnih vozila koji su bili raspoređeni u okolini.

Libija je odbacila optužnice koje je Međunarodni krivični sud podigao protiv Moamera el Gadafija, njegovog sina Seifa el Islama i šefa tajne službe Abdulaha Sanusija, dok su stanovnici Misurate na ulicama proslavili podizanje naloga za njihovo hapšenje.

"Taj sud je oruđe koje Zapad koristi kako bi progonio lidere Trećeg sveta... Lider revolucije i njegov sin ne drže nikakve zvanične položaje u Libiji", rekao je libijski ministar pravde Muhamed Kamudi.

Situacija na zapadnom delu fronta polako se komplikuje, jer ustanici, opremljeni novim oružjem, napreduju po desetak kilometara dnevno.

Pobunjenici su nastavili ofanzivu namerni da se što pre dokopaju Tripolija, gde su, navodno, spremne njihove pristalice, pa Gadafijeve snage ne bi imale nikakvu šansu da odbrane prestonicu.

Valjanost tog plana nemoguće je potvrditi, ali se linija fronta i danas pomerila desetak kilometara bliže Tripoliju, ali se još uvek, na najbližem delu, nalazi na više od 50 kilometara od prestonice.

Daljina će, kako se čini, pobunjenicima predstavljati mnogo manji problem od činjenice da bi se borbe sa planina uskoro mogle voditi na čistini, gde će Gadafijeva superiornija tehnika predstavljati ozbiljniji izazov.

Žongliranje zalihama lekova

Na istoku Libije se nazire medicinska kriza, pošto bolnici u Bengaziju ponestaje zaliha lekova, saopštio je ministar zdravlja Nacionalnog tranzicionog saveta dr Nagi Barakat.

Barakat je rekao da je većina donacija u hitnoj medicinskoj pomoći iz inostranstva otišla pravo na liniju fronta, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukoliko izbije nova ofanziva, bolnica bi bila suočena sa velikom krizom, rekao je Barket.

Na odeljenju za kancer dečje bolnice u Bengaziju, većina pacijenata ne dobija pravu dozu, jer nema dovoljno lekova za sve, pa su doktori primorani da, kako kažu, žongliraju zalihama kako bi bilo lekova za sve.

"Imamo zaliha lekova za još dve do tri nedelje. Ranije smo dobijali lekove iz Tripolija, čemu sad nemamo pristup", rekao je Barakat.

Vođe pobunjenika kažu da bi kupili nove zalihe lekova, ali da su ostali i bez novca.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво