Kina povećava vojni budžet

Odbrambeni troškovi Kine za 2011. biće veći za 12,7 odsto, tako da se vojni budžet dovodi u sklad sa dinamičnim privrednim rastom. Peking navodi da su vojni troškovi odbrambenog karaktera. Amerika skeptična, strahujući od vojne dominacije Kine na Pacifiku.

Kina će povećati ovogodišnje troškove za odbranu za 12,7 odsto, tako da će vojni budžet za 2011. iznositi 91,5 milijardi dolara.

Zvaničnici te zemlje poručuju da rast vojnog budžeta ne znači pretnju drugim zemljama.

Najveći deo tih sredstava ići će na, kako navode, odgovarajuće troškove za vojnu opremu i plate Narodne oslobodilačke armije koja ima oko dva i po milona ljudi.

Zvanični mediji javljaju da će pripadnici kineskih oružanih snaga, najveće vojske na svetu, dobiti povećanje plata od 40 odsto tokom ove godine, što je treća povišica u poslednjih šest godina.

Zahvaljujući brzom razvoju privrede, kineska vojska postaje savremena vojna sila.

U Parlamentu Kine kažu da su vojni troškovi transparentni i po prirodi služe u odbrambene svrhe.

Zapad ukazuje na problem različite definicije ofanzivnih i defanzivnih vojnih sredstava.

"Na primer, nova nuklearna podmornica je za Kinu odbrambeno oružje za odbranu pomorskih teritorijalnih interesa. Međutim, Americi ona predstavlja veliku pretnju, kao sredstvo za guranje ofanzivne politike", kaže analitičar iz Brisela Džonatan Holslag.

Zvaničnici tvrde da troškovi za odbranu iznose manje od dva odsto bruto nacionalnog dohotka, što je niže nego u drugim zemljama.

Kineski vojni budžet je relativno mali, ali se na zapadu veruje da su pravi troškovi, uključujući finansiranje novog naoružanja i istraživanja, dvostruko veći od zvanične brojke.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2011, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Sve jasno

Evo ovaj nam odgovorio na sve dvoumice: imas silu imas i demokratiju. kakav svet ... strasno...

(subota, 05. mar 2011, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

Kina

Godisnje sigurno potrosi vise od pomenyutih 100 milijardi a Rusija tek do 2020 450 milijardi ukupno.Ipak Americki budzet za sada pokriva gotovo vojne budzete svih drzava sveta a ako racunamo budzet svih Nato zemalja on sigurno prelazi bilion svake godine.Ipak braco rusofili strpite se sacekacemo mi nasih 5 minuta.