Preminuo kralj popa

Legendarni pop pevač Majkl Džekson preminuo u četvrtak u bolnici u Los Anđelesu, u koju je dovezen u stanju kome. Vest o smrti pop ikone uzburkala javnost širom sveta koja u neverici prati medijske izveštaje. Za svojim idolom tuguju obožavaoci iz svih krajeva planete - od Japana i Malezije, preko Evrope, do Meksika i Kolumbije.

Majklu Džeksonu (50) je oko podneva po zapadno-američkom vremenu srce stalo dok je bio u kući koju je iznajmio u Los Anđelesu pripremajući povratničku turneju.

Odmah je pozvana hitna pomoć koja ga je elektrošokovima vratila u život, ali u stanju duboke kome.

Džekson je potom odvezen u najbližu bolnicu gde je ubrzo objavljeno da je preminuo.

Stotine obožavalaca pop zvezde okuplja se ispred bolnice u Los Anđelesu.

Poštovaoci slavnog pevača okupljaju se i u blizini kuće u gradiću Gari, u američkoj državi Indijani, gde je proveo detinjstvo. Sveće, cveće i plišane igračke postavljeni su na tremu skromne bele napuštene kuće.

 

Vest o smrti pop ikone uzburkale su javnost širom sveta koja u neverici prati medijske izveštaje. Za svojim idolom tuguju obožavaoci iz svih krajeva planete - od Japana i Malezije, preko Evrope, do Meksika i Kolumbije.

"Duboko sam pogođena i slomljena zbog iznenadnog gubitka brata", izjavila je putem saopštenja sestra čuvene zvezde, Dženet Džekson.

"Tužan sam, kao da je deo mene iščupan", rekao je imitator Esteban Rubio iz Meksika.

Australijanac Čarls Vinter rekao je da je zaplakao kada je čuo vesti o smrti Majkla Džeksona. Vinter je na društvenom sajtu Fejsbuku osnovao grupu koja je okupila više od 60.000 članova koji su tražili da pevač uvrsti Australiju u novu koncertnu turneju.

"Svet je izgubio jednu od najuticajnijih i najamblematičnijih figura muzičke industrije", rekao je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger.

Prema njegovom mišljenju, "iako postoje pitanja o privatnom životu Majkla Džeksona, pevačeva popularnost je bez sumnje obeležila generacije širom sveta".

Bivši predsednik Južne Koreje Kim De Džung rekao je da je smrću pevača svet "izgubio heroja".

Predsednik Venecuele Ugo Čaves rekao je da su vesti tužne, ali je kritikovao medije što Džeksonu pridaju toliku pažnju.

"Niko se nije vinuo toliko visoko i potom pao tako nisko. Počivaj u miru", napisao je na društvenom sajtu Tviteru britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband.

"Ne mogu da prestanem da plačem. Oduvek sam se divila Majklu Džeksonu. Svet je izgubio velikana, ali njegova muzika će uvek živeti", rekla je pop pevačica Madona.

Holivudska glumica Elizabet Tejlor, Džeksonova dugogodišnja bliska prijateljica, rekla je da je previše potresena i da nije u stanju da napiše saopštenje, prenela je njena predstavnica za medije.

Glumac oskarovac Džejmi Foks koji je vesti saznao dok je davao intervju televiziji En-Bi-Si izrazio je nadu da će se svet sećati Džeksona kao "briljantnog muzičara" a da neće pamtiti njegovo život koji je ličio na "cirkusku tačku".

Brazilski reditelj Felipe Maćado ocenio je da je Džekson "verovatno jedan od najboljih izvođača koji su ikada postojali".

U decembru prošle godine neki američki i britanski taboidi objavili su da je pevaču ostalo najviše šest meseci života jer je utvrđeno da ima rak pluća te da mu je neophodna transplantacija, koju njegov organizam, oslabljen višegodišnjim uzimanjm lekova protiv bolova, ne može da izdrži.

Pevačevo okruženje demantovalo je ove priče. 

Štaviše, pevač je najavio seriju od pedeset koncerata u Londonu, a prvi je trebalo da održi  već 13. Jula.

Koncerte je trebalo da drži do marta 2010. u O2 Areni u Londonu, a sve ulaznice rasprodate su u roku od nekoliko minuta po puštanju u prodaju u martu ove godine.

Biografija 

Majkl Džozef Džekson rođen 29. avgusta 1958. godine a u enciklopedijskim jedinicima se određuje kao "američki muzičar, zabavljač, i biznismen".

Sedmo je dete porodice Džekson. Debitovao je na profesionalnoj muzičkoj sceni sa jedanaest godina kao član grupe Džekson 5.

Solo karijeru je započeo 1971. dok je još uvek bio član grupe. U kasnijim godinama, u javnosti se često nazivao „Kraljem popa". Pet njegovih solo studijskih albuma su jedni od najprodavanijih muzičkih materijala na svetu: „Off the Wall" (1979.), „Thriller" (1982.), „Bad" (1987.), „Dangerous" (1991.) i „HIStory" (1995.).

Početkom osamdesetih godina dvadesetog veka, postao je dominantna figura u popularnoj muzici i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao  veliki publicitet na MTV.

Popularnost spotova njegovih pesama koji su prikazivani na MTV kao što su „Beat It", „Billie Jean" i „Thriller"- poznati po transformaciji spota u umetničku formu i promocijalnu alatku- je pomogla relativno mladoj televiziji da stekne ugled.

Privatni problemi 

Spotovi pesama kao što su „Black or White" i „Scream" su produžili Džeksonovu popularnost i tokom devedesetih. Sa scenskim nastupima i spotovima, Džekson je popularizovao veliki broj fizički komplikovanih plesačkih tehnika kao što su robot i „mesečev hod" (engl. moonwalk).

Njegov svojstven muzički zvuk je uticao na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i bluz izvođače.

Džekson je donirao milione dolara u humanitarne svrhe radom svoje fondacije, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem 39 akcija.

Drugi aspekti njegovog privatnog života poput promena njegove pojave i ponašanja su izazvali mnoge kontroverze koje su oštetile njegov javni imidž. Pored toga, 1993. je optužen za seksualno maltretiranje deteta. Istraga je bila prekinuta zbog toga što Džekson nije tužen na sudu i zbog nedostatka dokaza.

Porodica i kontroverze 

Džekson se ženio dva puta i postao je otac troje dece što je uzrokovalo još kontroverzi. 2005. mu je suđeno za seksualno zlostavljanje i za par drugih optužbi. Kasnije je oslobođen svih optužbi.

Jedan je od par umetnika koji su uvršteni u „Rokenrol hali slavnih" dva puta. Vlasnik je nekoliko Ginisovih rekorda (među kojim i rekorda za „Najuspešnijeg zabavljača svih vremena") i 13 Gremija. Do sada je izdao 13 singlova koji su bili na prvom mestu liste „Bilbord hot 100", više nego bilo koji muški izvođač. Prodao je više od 750 miliona primeraka svojih albuma.

Džeksonov privatni život zajedno sa njegovom uspešnom karijerom učinili su ga delom popularne kulture za četiri poslednje decenije i jednim od najpoznatijih muškaraca na svetu.

Број коментара 126

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво