Lisabonski sporazum podelio češki državni vrh

Češki predsednik Vaclav Kalaus uslovio potpisivanje Lisabonskog ugovora dopisivanjem poglavlja o ljudskim pravima. Češki premijer Jan Fišer odbio da, zbog novih neočekivanih uslova, zatraži ponovno otvaranje ratifikacije Lisabonskog sporazuma u 27 članica EU.

Češki premijer Jan Fišer odbio je večeras da, zbog novih neočekivanih uslova i zahteva predsednika Češke Vaclava Klausa, češka vlada zatraži ponovno otvaranje ratifikacije Lisabonskog sporazuma u 27 članica Evropske unije.

Predsednik Češke zatražio je juče od švedskog premijera Fredrika Rajnfelta, a danas objasnio šefu Evropskog parlamenta Ježiju Buzeku da insistira na tome da Češka poput Poljske i Velike Britanije bude izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava koja je sastavni deo Lisabonskog sporazuma.

Klaus je objasnio da je to postavio kao uslov da potpiše sporazum i završi tako ratifikaciju u Češkoj zato što se plaši da bi u suprotnom, pozivajući se na Povelju, češke sudove mogli da zaobiđu Nemci, deportovani iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata, a evropski sudovi bi naredili da im Češka vrati konfiskovanu imovinu.

"Vlada je spremna da o tom zahtevu predsednika razgovara u otvorenoj diskusiji. Isključujem međutim mogućnost da se ponovo otvara proces ratifikacije Lisabonskog sporazuma u 27 članica EU", navodi se u saopštenju češkog premijera.

Fišer je izrazio žaljenje što Vaclav Klaus nije konsultovao sa vladom unapred svoje planove da postavi nove, dodatne uslove.

Češka Republika mogla bi da okonča proces ratifikacije Lisabonskog sporazuma do kraja godine, uprkos zahtevu predsednika, saopštio je češki premijer.

"Očekuju nas teški pregovori i razjašnjavanje pojedinih stvari, ne samo ovde u Češkoj, već i veoma komplikovani sastanci s predstavnicima ostalih 26 članica EU, Evropske komisije i, naravno, sa švedskim predsedništvom EU", rekao je Fišer.

Prema njegovim rečima, češka vlada učiniće sve da bi ratifikacija Lisabonskog sporazuma do kraja godine bila dovršena, a kabinet će o Klausovim zahtevima raspravljati već u ponedeljak, prenela je češka agenciaja ČTK.

Budući da poljski predsednik Leh Kačinjski potpisuje Lisabonski sporazum sutra u Varšavi i tako završava ratifikaciju u Poljskoj, Češka, tačnije samo njen predsednik pošto je parlament već sporazum usvojio, ostaje jedini koji blokira taj ključni sporazum o reformi evropskih institucija.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 09. okt 2009, 14:05) - Lala1 [neregistrovani]

Podrska za g.Klaus-a

Zna on sta radi. Jos uvek ima pametnih ljudi, ali su u ovom trenutku u manjini.

(petak, 09. okt 2009, 09:31) - drabra [neregistrovani]

pametan.....

Lepo je videti da u Ceskoj jos postoje pametni ljudi. Bravo Klause!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">