Pucanje na pilote koji su se katapultirali – ratni zločin

Sirijski pobunjenici su šokirali svet napadom na dva ruska pilota koja su se katapultirala pošto je turska avijacija pogodila njihov avion. Ženevskim konvencijama zabranjen je napad na pilote ratnih aviona koji se spuštaju padobranom, nakon što je njihov avion onesposobljen.

Grupa sirijskih pobunjenika pucala je na dva ruska pilota dok su se padobranima spuštali na teritoriju Sirije.

Jednog pilota je spasila sirijska vojska, dok je drugi, kako je potvrdila Moskva, povređen prilikom spuštanja, nakon čega su ga ubili džihadisti.

Piloti su leteli u ruskom bombarderu Su-24 u blizini sirijsko-turske granice, kada ga je oborila turska lovačka avijacija, zbog toga što je navodno povredio turski vazdušni prostor.

Na video-snimku koji su snimili sami pobunjenici, vidi se nekoliko boraca kako otvaraju vatru na ruske pilote koji se u tom trenutku spuštaju padobranima.

Članom 42 Dopunskog protokola Ženevskih konvencija, koji je usvojen 1977. godine, zabranjen je napad na osobe koje se spuštaju padobranom nakon iskakanja iz onesposobljenog aviona.

Isti član predviđa da se licu koje se spustilo na zemlju, na teritoriju pod kontrolom neprijatelja, mora dati prilika da se preda pre nego što postane objekat napada, osim u slučaju da preduzima neprijateljske akcije.

Navedene odredbe zaštite se, prema tom članu, ne odnose na desantne snage ni dok su u vazduhu.

Obaranje ruskog aviona izazvalo je oštre reakcije Moskve.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev optužio je Tursku da je obaranjem ruskog aviona Su-24 počinila zločinačku akciju.

I vojni propisi bivše Jugoslavije zabranjivali su napad na pilote koji se spuštaju padobranom, sem u slučaju desantnog napada, čak i u slučaju kada avion nije dospeo u oblast u kojoj se nalazi cilj napada.

Međutim, na početku građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji zabeležen je slučaj obaranja ratnog aviona JNA iznad Paškog mosta u Hrvatskoj, kada se pilot katapultirao pošto je njegov avion pogođen.

Na snimku koji su napravili hrvatski vojnici zabeležen je poziv jednog od boraca da ubiju pilota.

"Ajmo ubiti onoga, ajmo padobran ubiti", čuju se na snimku reči pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво