Nestali avion, potraga za "crnom kutijom" još sedam dana

Potraga za "crnom kutijom" nestalog malezijskog aviona mogla bi da bude završena za pet do sedam dana, saopštili su australijski zvaničnici.

Američka specijalizovana samostalna podmornica-robot kojom se traga za ostacima malezijskog aviona u vodama Australije, zaronila je juče peti put i to do 4.695 metara, što je ispod dubine preporučene od proizvođača, ali ništa do sada nije pronađeno.

Iz Udruženog centra za koordinaciju koji se bavi potragom Rojtersu je rečeno da bi podmornica-robot "mogla za pet do sedam dana završiti potragu u oblasti na koju je trenutno fokusirana ".

Zvaničnici, međutim, nisu precizirali da li su uvereni u to da bi istraga mogla imati rezultate u tom delu Indijskog okeana koji pretražuju, a to je približno 2.000 km severozapadno od Perta, na zapadnoj obali Australije.

Ova izjava usledila je kao odgovor na ranije medijske izveštaje na osnovu kojih se moglo zaključiti da će podvodna istraga uz pomoć podmornice-robota trajati mesecima.

Podmornica-robot koja pokušava da pronađe avion koji je skoro pre dva meseca nestao sa 239 osoba, trenutno preduzima rizičnu operaciju saopštila je Mornarica, precizirajući da "roniti na takvim dubinama podrazumeva opasnost za opremu i zato se operacije budno nadgledaju".

Iz kompanije "Fenks internešnal", koja proizvodi robot u obliku torpeda dug skoro pet metara, rečeno je ekipama za potragu da ova naprava može roniti dublje od 4.500 metara s "prihvatljivim" rizikom.

Međutim, podaci prikupljeni u tom zaronu, za sada ne pokazuju ništa neobično na dnu Indijskog okeana koji pretražuju.

Australijski premijer Toni Abot najavio je ranije da će podmornica-robot biti korištena samo nedelju dana, a da i ako podmorsko vozilo ne otkrije ništa konkretno, potraga nece biti prekinuta.

broj komentara 0 pošalji komentar