Читај ми!

Kremlj traži diplomatsko rešenje za Ukrajinu

Ruski predsednik pozvao telefonom Baraka Obamu kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini. Viktor Janukovič poziva sve regione da se referendumom izjasne o svom statusu. Ukrajinski vojnici lojalni Kijevu napustili Krim. Nakon opsade parlamenta u Kijevu, bezbednosni zvaničnici razmatraju zabranu partije Desni sektor.

23.00 - Ban Kimun kaže da mu je Putin rekao "da nema nameru da napravi nikakav vojni pokret" na ukrajinskoj teritoriji, prenosi AFP.

22.45 - Obama pozvao ruskog kolegu da povuče ruske trupe sa granica sa Ukrajinom, javlja AP.

22.18 - Američki predsednik predložio susret Džona Kerija i Sergej Lavrova, saopštila Bela kuća, prenosi Rojters.

22.15 - Putin pozvao telefonom Obamu kako bi razmotrili predlog SAD za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, saopštila Bela kuća.

13.15 - Putin rekao da je situacija na Krimu ozbiljan ispit za ruske oružane snage i zahvalio vojnicima na uzdržanosti i profesionalizmu, prenosi Interfaks. 

13.00 - Ruska vlada odlučila da za podršku Krimu i Sevastopolju u 2014. izdvoji 368 miliona dolara, objavljeno na sajtu vlade.

12.50 - Rusija bi mogla da ne dozvoli produženje mandata misiji OEBS-a u Ukrajini, ukoliko utvrdi da je ta misija pristrasna, rekao ruski izaslanik u OEBS-u Andrej Kelin, prenosi Glas Rusije.

12.30 - Za sada nema razumne alternative uvozu ruskog gasa, rekao nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, prenosi Beta.

12.10 - Putinova odluka da gomila vojsku uz granicu s Ukrajinom može biti "jednostavno nastojanje da zaplaši Ukrajinu, ili možda imaju dodatne planove", rekao Obama za Es-Bi-Es i pozvao Moskvu da povuče vojsku.

11.30 - Ukrajinski vojnici lojalni Kijevu napustili Krim. Vojni objekti pod ruskom kontrolom, rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi Rojters. Putin naredio da oružje i vojna tehnika ukrajinske vojske budu predati Ukrajini, javlja RIA Novosti.

11.20 - Turčinov optužio pripadnike Desnog sektora da žele da izazovu "destabilizaciju", prenosi Tanjug.

10.40 - Švajcarska nametnula restrikcije izvoza vojne opreme u Rusiju, što nije u skladu sa politikom neutralnosti, saopštila Rusija, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je telefonom američkog predsednika Baraka Obamu kako bi razmotrili predlog SAD za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, prenosi Rojters.

Obama je pozvao Rusiju da dostavi pisani odgovor na diplomatsku rezoluciju o ukrajinskoj krizi koju je SAD podnela, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik je takođe predložio da se dva šefa diplomatije - Džon Keri i Sergej Lavrov - sastanu uskoro kako bi razmotrili ukrajinsku krizu, sa čim se saglasio Putin.

Obama je u telefonskom razgovoru koji je trajao sat vremena, pozvao ruskog kolegu da povuče ruske trupe sa granica sa Ukrajinom, dodaje se u saopštenju iz Vašingtona.

Dan nakon zahteva ultradesničara za smenu ministra policije, Ukrajincima se obratio svrgnuti predsednik Viktor Janukovič, apelujući na sve regione u toj zemlji da se o svom statusu izjasne na referendumu, javlja Itartas.

U pismu ukrajinskom narodu, koje je objavio Itartas, Janukovič poručuje Ukrajincima da ne dozvole da ih "iskoriste samozvanci".

"Kao predsednik koji je s vama svim svojim mislima i dušom, pozivam svakog razumnog građanina Ukrajine: Ne zavaravajte se! Zahtevajte referendum o statusu svakog regiona u Ukrajini", rekao je Janukovič obraćajući se narodu Ukrajine.

On je naveo da "anarhija koja caruje" u Ukrajini nema nikakve veze sa demokratijom, te da je "apsolutno logično" što su protesti na jugoistoku Ukrajine "prirodna reakcija gusto naseljenog industrijskog kraja na državni prevrat", prenosi Beta.

Janukovič je optužio Zapad za "svrgavanje legalne vlasti u Ukrajini".

U obraćanju skupštini Partije regiona, Janukovič je istakao da bi samo sveukrajinski referendum, a ne prevremeni predsednički izbori, mogao da u znatnoj meri stabilizuje političko stanje i očuva suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine".

"Molim vas da mi oduzmete ovlašćenja počasnog predsednika Partije regiona i da me isključite iz partije", napisao je Janukovič.

Ruski mediji su najavili da će Janukovič danas održati konferenciju za novinare u Rostovu na Donu, treću od kada je napustio Ukrajinu. Pretpostavlja se da je umesto te konferencije Janukovič odlučio da se saopštenjem za Itartas obrati narodu.

Ukrajinski poslanici danas razmatraju zahtev ultradesničara za smenu ministra policije Arsenija Avakova, nakon sinoćne opsade Vrhovne rade.

Naoružani aktivisti Desnog sektora, ultradesničarske ukrajinske organizacije, slomili su stakla na vratima zgrade parlamenta i pokušali da uđu, prenosi Itartas. Kako navodi agencija, dok je trajala opsada pojedini poslanici su zgradu napuštali podzemnim prolazom.

Iako je Skupštinu opsedalo oko 2.000 ljudi, većina se tokom večeri razišla, dok je oko stotinu njih ostalo da, takoreći, čuva stražu. Ukrajinski bezbednosni zvaničnici su na hitnom sastanku razmatrali zabranu Desnog centra, prenosi Raša tudej.

Razlog za ovakvu akciju Desnog sektora je ubistvo jednog od koordinatora tog pokreta Oleksandra Muzička. Muzičko se nalazio na ruskoj poternici zbog torture i ubistava ruskih vojnika u ruskoj republici Čečeniji između 1994. i 2000. godine, i on je ubijen 25. marta u akciji ukrajinskih snaga bezbednosti na zapadu Ukrajine.

Koordinator Desnog sektora Rovenjske oblasti Roma Kovalj rekao je da će se osvetiti ministru Avakovu za Muzičkovu smrt.

Aktivisti Desnog sektora su, kako se tvrdi, bili učesnici smrtonosnih okršaja sa policijom za vreme antivladinih protesta koji su na kraju doveli do državnog udara u zemlji, navodi Itartas.

Pre ovih incidenata, ukrajinski parlament je usvojio zakon kojim se prihvataju mere štednje, neophodne za dobijanje zajma Međunarodnog monetarnog fonda od 14 do 18 milijardi dolara.

Kijev je upozorio Brisel da bi transport ruskog prirodnog gasa u Evropsku uniju, preko ukrajinske teritorije, mogao da bude obustavljen. Ukrajinska vlada je najavila i drastično poskupljenje domaćeg gasa već od prvog aprila.

U međuvremenu, američki Senat odobrio je zajam Ukrajini od milijardu dolara. O zajmu se izjasnio i Predstavnički dom, koji je usvojio dokument kojim se takođe obezbeđuje pomoć Ukrajini i kažnjava Rusija.

Na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojena je neobavezujuća rezolucija kojom se proglašava nevažećim referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine i kasnije pripajanje Rusiji. Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 uzdržanih, a Srbija je među članicama UN koje nisu glasale.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je ta rezolucija kontraproduktivna.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво