Читај ми!

Krv na ulicama Kijeva, desetine mrtvih

Desetine mrtvih u novom talasu sukoba demonstranata i policije u Kijevu. Zvanični izvori broj mrtvih procenjuju na više od 75. Zemlja u haosu. EU uvela sankcije ukrajinskim liderima.

00.56 - Demonstranti zarobili ukrajinske specijalce koji su obezbeđivali ministre EU, optužujući ih da su provokatori. Pregovori o njihovom puštanju u toku.  

22.35 - Ukrajinska Rada izglasala rezoluciju kojom se traži obustavljanje svih antiterorističkih operacija i povlačenje svih pripadnika snaga reda u njihove stalne baze, prenosi Itar-Tas.

21.35 - Broj poginulih porastao na 75, a povređeno je više od 570 osoba, saopštilo ukrajinsko Ministarstvo zdravlja, a prenosi Raša tudej.

20.50 - Demonstranti zauzeli dve policijske stanice u Kijevu i blokirali vojnu jedinicu, saopštila policija.

20.15 - Poljski ministar spoljnih poslova, posle sastanka sa Janukovičem, rekao da je ukrajinski predsednik pokazao "dobru volju" da raspiše vanredne izbore.  

19.40 - Kabinet Viktora Janukoviča demantovao spekulacije da je predsednik Ukrajine napustio državu.  

18.45 - EU po hitnom postupku uvela sankcije pojedincima iz ukrajinske vlasti zbog kršenja ljudskih prava, nasilja i preterane upotrebe sile. 

16.56 - Opozicija tvrdi da je u sukobima sa policijom, od jutros, ubijeno najmanje 70 demonstranata.

16.30 -Završen sastanak šefova diplomatija zemalja EU i Viktora Janukoviča. Rezultat sastanka još nije poznat.

15.25 - Opozicionari, tokom sukoba, oteli 67 policajaca. O njihovoj sudbini se ništa ne zna, saopštilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

16.10 - Rusija poslala medijatora za pregovore vlasti i opozicije u Ukrajini. Putin u Kijev poslao ombudsmana Vladimira Lukina.

15.15 - Trenutno vlada primirje na trgu Majdan. Demonstranti grade nove barikade, a policija se povukla sa trga, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva Bojan Brkić.

13.30 - Snagama bezbednosti u Kijevu dozvoljeno je da koriste vatreno oružje u samoodbrani, odlučio je ukrajinski MUP, prenosi Raša tudej.

12.30 - Zapadne agencije javljaju da je danas u Kijevu ubijeno najmanje 28 ljudi. Ukrajinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo sedam žrtava.

11.20 - Najmanje 21 demonstrant poginuo od jutros u neredima u Kijevu, javlja Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

11.00 - U holu Hotela "Ukrajina" napravljena je svojevrsna improvizovana bolnica u kojoj se zbrinjavaju povređeni, javljaju izveštači koji su mahom smešteni u tom luksuznom hotelu.

10.45 - Uprkos sukobima, predsednik Janukovič sastao se sa ministrima spoljnih poslova Poljske, Nemačke i Francuske u Kijevu.

10.15 - U jutrošnjim sukobima poginulo najmanje 15 osoba, javljaju svetske agencije pozivajući se na izjave očevidaca. Policija je potvrdila da je poginuo jedan policajac, a 29 povređeno.

Uprkos dogovoru ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i lidera opozicije da se proglasi primirje, demonstranti i policija su se ponovo sukobili na ulicama Kijeva.

Broj poginulih je porastao na 75 ljudi, a povređeno je preko 570 osoba, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo zdravlja, a prenosi Raša tudej.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su poginula trojica policajaca, dok je povređeno najmanje 50. Takođe, navodi se da su opozicionari oteli 67 policajaca o čijoj se sudbini ne zna ništa. 

Ministarstvo zdravlja je potvrdilo sedam mrtvih.

Demonstranti su bacali Molotovljeve koktele i petarde, a navodno se čulo i vatreno oružje, dok je policija uzvraćala vodenim topovima, javio je britanski Bi-Bi-Si.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na policajce otvorena vatra iz zgrade nacionalne muzičke akademije koja se nalazi na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva.

Agencija Itartas prenela je da je u Kijevu upotrebljen otrovni agens.

"Postoje dokazi da je neki otrovni agens korišćen protiv policije. Mere su preduzete da se sazna koja je supstanca u pitanju", potvrdio je portparol ukrajinskog MUP-a Sergej Burlakov.

Policija je odgovorila šok-bombama i gumenim mecima, mada je neko pucao iz snajpera sa prozora zgrade sindikata okrenutoj ka Trgu nezavisnosti.

Demonstranti u Kijevu su se probili do zgrade parlamenta, a policijske snage su se povukle u Marinski park.

Demonstranti su zauzeli i zgradu luksuznog Hotela "Ukrajina" u centru Kijeva i hol hotela je pretvoren u improvizovanu bolnicu za prihvat povređenih u krvavim sukobima koji besne u centru prestonice od jutarnjih časova, javljaju reporteri koji su mahom smešteni u tom hotelu.

AFP navodi da su demonstranti odgurnuli policajce unazad oko 200 metara da bi uspostavili kontrolu nad barikadama na ulazu Trga nezavisnosti, koji su "okupirali" od početka tromesečne političke krize u Ukrajini.

Zaposlenima u ukrajinskoj vladi naređeno je da se evakuišu iz zgrade, pošto su istu naredbu nešto ranije dobili poslanici i službenici parlamenta, prenosi Itartas

Od jutros metro u Kijevu ne radi, oštra su ograničenja u saobraćaju u centru Kijeva, dok je potpuno blokiran u jednoj od centralnih ulica - Vladimirskoj ulici.

Gradska uprava Kijeva je saopštila da škole i vrtići ne rade, pošto je Odeljenje za obrazovanje, nauku, omladinu i sport navelo da je "odluka je doneta iz bezbednosnih razloga", navodi Itartas.

Evropska unija je odlučila da hitno uvede sankcije odgovornima za nasilje u Ukrajini, između ostalog, zamrzavanjem imovine i zabranom izdavanja viza, i poručila da najodgovornijeg za sadašnju situaciju smatra ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

U zaključima sa Saveta ministara EU navodi se da konačno rešenje za krizu u Ukrajini mora obuhvatiti ustavnu reformu, obrazovanje nove inkluzivne vlade i svaranje uslova za demokratske izbore. Sankcije je najavila i Kanada. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, ocenili su da treba "što je pre moguće naći političko rešenje krize u Ukrajini".

U saopštenju Bele kuće ponovo je izražena ogorčenost zbog nastavka nasilja u Ukrajini, ali je navedeno i da zvanični Vašington još nije doneo odluku o tome da li da uvede sankcije vlastima u Kijevu.

Bokserski šampion Vladimir Kličko rekao je da je šokiran pogibijom velikog broja ljudi u Ukrajini i ukazao da predsednik Viktor Janukovič mora da se povuče pre no što izbije građanski rat.

Vladimir, rođeni brat Vitalija Klička, rekao je agenciji AP da je situacija u Ukrajini van kontrole zbog provokacija vlade.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov okarakterisao je ponašanje EU prema Ukrajini, pretnju uvođenjem sankcija, kao ucenjivačko. Lavrov je naglasio da Zapad i opozicija moraju da se ograde od radikala i da svoje reči potkrepe delima, prenose ruski mediji.

U Ukrajini je danas Dan žalosti posle eskalacije nasilja, u kome je, prema poslednjim podacima, u utorak u Kijevu poginulo 28 ljudi, a 287 je povređeno.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво