SAD, smrtna kazna zbog ubistva vojnika

Major američke vojske Nidal Hasan osuđen na smrt, ubrizgavanjem smrtonosne injekcije, zbog ubistva 13 vojnika i oficira u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu 2009. godine.

Zbog ubistva 13 vojnika i oficira u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu 2009. godine, major američke vojske Nidal Hasan (42) osuđen je na smrt, ubrizgavanjem smrtonosne injekcije.

Trinaestočlana porota, sastavljena od visokih vojnih oficira, većala je nešto manje od dva sata pre izricanja presude vojnom psihijatru, koji je priznao zločin, rekavši da je promenio stranu u onome što je video kao američki rat protiv islama, preneo je Rojters.

Ovom presudom major Hasan je prvi pripadnik Vojske SAD koji je osuđen na smrtnu kaznu u poslednjih pola veka.

Hasan je 23. avgusta proglašen krivim za ubistvo 13 i ranjavanje 31 vojnika i oficira, tokom ubilačkog pohoda 5. novembra 2009. godine.

Tokom izricanja presude major Hasan nije pokazao bilo kakvu reakciju. Hasan, američki musliman iz Virdžinije sam je sebe zastupao na sudu, uglavnom bez većeg učešća u procesu, tako da nije pozvao nijednog svedoka odbrane, a nije želeo ni da iznese završnu reč.

On je u prvom pojavljivanju na početku suđenja, 6. avgusta priznao da je pucao, rekavši da pripada mudžahedinskom pokretu.

Hasan je kazao da je napad bio opravdan i da je njime želeo da zaštiti islamske i talibanske vođe u Avganistanu i Iraku.

Poslednja smrtna kazna koju je nad svojim pripadnikom sprovela američka vojska izvršena je 1961. godine, kada je obešen Džon Benet zbog silovanja i pokušaja ubistva jedanaestogodišnje devojčice iz Austrije šest godina ranije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 29. avg 2013, 02:47) - dragan cvetkovic [neregistrovani]

gnusno

Pogresili su sa presudom.Trebali su ga osuditi na smrtnu kaznu vesanjem,jer,tada bi mu bilo uzaludno zrtvovanje "za alaha" (islam ne propoveda nasilje i ubistva ali ga ludaci po potrebi interpretiraju).Naime,ko je obesen ne ide u raj kao "mucenik"...

(četvrtak, 29. avg 2013, 02:15) - anonymous [neregistrovani]

Smrtna Kazna

Jedan manje sta im vredi kad je njihova vojska prepuna slicnih koji su kao time bomb cekaju da explodiraju.