Čitaj mi!

Otkrivena mreža krijumčara beba u Španiji

Identifikovana je 31 osoba umešana u krijumčarenje beba koja je više od 30 godina operisala između Maroka i Španije. Bebe su kupovane od siromašnih žena u Maroku i prodavane u Španiji. Među osumnjičenima su i dve opatice.

Španska policija otkrila je mrežu koja se sumnjiči da je više od 30 godina krijumčarila bebe, operišući između Maroka i Španije preko španske eksklave Melilje, a u mrežu su uključene i dve opatice.

Španska civilna garda, koja je dve godine vodila istragu pod nazivom "Tajna operacija", saopštila je da je identifikovala 31 osobu umešanu u krijumčarsku mrežu, među kojima su dve opatice, zdravstveni radnici i drugi, prenela je agencija ANSA.

Jedna od opatica je među 12 optuženih za krijumčarenje dece, ali osumnjičeni možda nikada neće izdržavati zatvorske kazne pošto su neki preminuli, a drugi su lošeg zdravstvenog stanja ili su veoma stari.

Izvori iz civilne garde su naveli da je najmanje 28 dece prodato putem mreže koja je uspostavljena još 1970-ih, a skoro svi oni sada žive u španskom gradu Valensija. Četrnaest žrtava, koje su sada odrasle osobe, identifikovane su pošto se saznalo za mrežu, a čak nisu ni znale da su usvojene.

Bebe su kupovane od siromašnih žena u Maroku za sume od 1.200 do 6.000 evra i prodavane u Španiji, gde su stizale sa lažnim dokumentima.

Civilna garda u Melilji otpočela je istragu nakon što je udruženje odgovorno za neregularna usvajanja "Anadir" podnelo prijavu kancelariji španskog javnog tužioca u novembru 2011. godine.

Na kraju višemesečne istrage i analize podataka po porodilištima u Melilji i matičnim knjigama u više španskih gradova, zaključeno je da iza krijumčarskih operacija stoje tri sestre, rođene u marokanskom gradu Tetuan.

Ukupno 31 osoba, koliko ih je učestvovalo u operacijama krijumčarenja beba, suočavaju se sa optužbama vezanim za lažiranje podataka o rođenju, promenu podataka o roditeljstvu i falsifikovanje državnih dokumenata.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 09. maj 2013, 20:30) - anonymous [neregistrovani]

Zlocin

Zakoni kako se donose, mogu i da se menjaju. Samo treba da postoji politicka volja. Zar kradja beba nije zlocin protiv covecnosti i tu ne sme biti zastarevanja.Kod nas bi to trebalo po hitno pokrenuti dok su jos babice, lekari i svi koji su u tome , ucestvoali u zivotu - vise zbog toga da roditelji nadju svoju decu nego da se ovi monstrumi kazne.

(sreda, 08. maj 2013, 23:42) - anonymous [neregistrovani]

E to je u španiji ...

....Nažalost jer ovde kod nas su se sudovi proglasili nenadležnim zbog zastarelosti postupka.