Читај ми!

Raketni obračun u Pojasu Gaze

Izraelske snage krenule su prema granici pojasa Gaze. Hamas uzvratio na raketni napad Izraela, usmrtivši troje ljudi. To su prve izraelske žrtve otkako je u vazdušnom napadu juče ubijen komandir vojnog krila Hamasa Ahmed Džabari. U izraelskim vazdušnim kontra-udarima noćas i jutros ubijeno najmanje 19 Palestinaca.

00.06 - Izraelske snage u poslednjih sat vremena gađale 70 podzemnih skloništa u kojima se, navodno, nalaze Hamasovi lanseri projektila. Broj mrtvih u Gazi porastao na 19.

20.48 - Najmanje 12 kamiona sa tenkovima i autobusi sa vojnicima uočeno kako se kreću ka graničnom području prema Gazi.

20.02 - Izrael spreman da mobiliše 30.000 rezervista. Serija snažnih eksplozija u Gazi. 

19.30 - SAD krive Hamas za talas nasilja u Gazi. Nema opravdanje za nasilje koje vrše Hamas i druge terorističke organizacije, saopštila Bela kuća.

19.10 - Za rakete ispaljena na Tel Aviv militanti će platiti visoku cenu, rekao Ehud Barak. Taj projektil najdalje ikada ispaljen iz Pojasa Gaze.

18.20 - Izrael će preduzeti "svaku akciju koja je neophodna", izjavio Benjamin Netanijahu i optužio Hamas za "dupli ratni zločin" - pucanje na izraelske civile i onda skrivanje iza palestinskih civila.

17.43 - Sirene za opasnost u Tel Avivu, prvi put posle Zalivskog rata. Nedugo zatim čula se eksplozija. Izraelski vojni izvori saopštili da je raketa pala u more.  

17. 23 - Kneset naložio da se rezervisti odmah jave na dužnost i proglasio „specijalni status" za sve gradove u krugu od 40 kilometara od pojasa Gaze. Premijer Egipta sutra dolazi u posetu Gazi.

16.31 - Hamasove rakete eksplodirale u predgrađu Tel Aviva, nema povređenih. 

14.26 - Izraelski mediji javljaju da se tenkovi kreću ka Pojasu Gaze. Još ranije, izraelska vojska saopštila da nije isključena ni kopnena ofanziva i poručila operativcima Hamasa da se "dobro sakriju". Na teritoriji Izraela od juče ispaljeno ukupno 245 raketa.

14.15 - Egipat pozvao SAD da nagovore Izrael na prekid napada u Gazi, kako ne bi došlo do nekontrolisane eskalacije nasilja. Ranjena trojica izreleskih vojnika.

13.25 - Lider Hamasa Kaled Mešal, na sastanku islamskih lidera u sudanskom glavnom gradu Kartumu, pozvao na jačanje "otpora" protiv Izraela.

Troje Izraelaca je ubijeno, a dvoje ranjeno, uključujući i jednu bebu, kada je raketa ispaljena iz Pojasa Gaze jutros direktno pogodila stambenu zgradu u gradu Kirjat Malahi na jugu Izraela, potvrdila je izraelska policija.

To su prve izraelske žrtve od kako je u izraelskom vazdušnom napadu juče ubijen komandir vojnog krila Hamasa Ahmed Džabari.

U čitavoj seriji izraelskih vazdušnih udara koji su potom usledili, a noćas su nakratko obustavljeni i jutros obnovljeni, poginulo je najmanje 17 Palestinaca, uključujući petoricu koji su poginuli jutros.

Iz Pojasa Gaze ispaljeno je još raketa, tako da je njihov broj za samo jedan dan premašio stotinu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je sinoć, posle ubistva Džabarija, da je izraelska vojska spremna da proširi operaciju nazvanu "Stub odbrane".

Portparol Hamsa Sami abu Zuhri upozorio je da će "Izrael zažaliti zbog trenutka kada je čak i pomislio da to uradi".

Ciljano ubistvo Džabarija usledilo je nakon pojačane raketne vatre na jug Izraela. Tokom četiri dana, počev od subote, na tu teritoriju ispaljeno je više od 120 raketa, a Izrael je za eskalaciju nasilja optužio islamistički Hamas, koji vlada Pojasom Gaze.

Džabari (46) je najviši zvaničnik Hamasa koji je ubijen u Pojasu Gaze od velike izraelske ofanzive na to područje, pokrenute pre skoro četiri godine.

Na hitnom sastanku Saveta bezbednosti održanom sinoć na zahtev Egipta diskutovalo se o situaciji u Gazi. Arapske nacije osudile su izraelske napade, ali je SAD branio izraelske udare. Na kraju, Savet bezbednosti nije osudio nijednu stranu.

Posle sastanka koji je trajao 90 minuta, Hardip Sig Puri, izaslanik Indije u Savetu bezbednosti, rekao je: "Sve izjave koje sam čuo imaju jednu poruku – nasilje mora prestati".

Američki predsednik Barak Obama, u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i predsednikom Egipta Muhamedom Mursijem, potvrdio je američku podršku Izraelu na odbrani od raketnih napada iz Gaze.

Forin ofis saopštava da će Velika Britanija "nastaviti da poziva sve strane da pokažu uzdržanost i spreče opasnu eskalaciju koja nikome neće biti u interesu".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво