Читај ми!

Britanija sve bliža referendumu?

Gotovo polovina Britanaca glasala bi protiv ostanka u Evropskoj uniji, pokazuje anketa koju prenosi portal "EU Obzerver". Iako su i ranije ankete davale slične rezultate, portal ukazuje da sada rastu šanse da se raspiše referendum koji bi najverovatnije rezultirao izlaskom iz EU.

Velika Britanija mogla bi da bude prva zemlja koja će napustiti Evropsku uniju, upozorio je briselski portal na engleskom jeziku EU Obzerver.

Pozivajući se na najnovija istraživanja javnog mnjenja, portal navodi da bi gotovo 46 odsto Britanaca glasalo protiv ostanka u EU, dok znatno veći broj smatra da je ta ostrvska zemlja imala više štete nego koristi od dosadašnjeg članstva.

Sem toga, više od 80 odsto anketiranih odlučno se protivi napuštanju funte i ulasku Britanije u evrozonu.

Iako su i ranije ankete davale slične rezultate, EU Obzerver ukazuje da zbog promenjenih političkih okolnosti rastu šanse da se u dogledno vreme raspiše referendum koji bi najverovatnije rezultirao izlaskom iz EU.

Portal podseća da je britanski premijer Dejvid Kameron tokom izborne kampanje obećavao da će raspisati referendum o ostanku u Uniji, ali je nakon izbora od toga odustao.

Okidač za raspisivanje referenduma mogao bi biti najavljeni pokušaj Brisela da uspostavi čvršću kontrolu nad zajedničkim finansijskim tržištem, čemu se London ogorčeno protivi.

Istovremeno, u Briselu imaju sve manje razumevanja za uporne zahteve Londona da dobije izuzeće od temeljnih zajedničkih standarda u socijalnoj politici i zaštiti ljudskih prava.

"Zamah ka raspisivanju referenduma raste", tvrdi EU Obzerver, uz konstataciju da odnos Britanije i EU sve više podseća na nametnuti brak u kome su obe strane duboko nesrećne.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво