РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html У Приштину стигао контигент од 300 британских војника, учетвују у вежби Кфор-а https://www.rts.rs/vesti/politika/5535168/u-pristinu-stigao-kontigent-od-300-britanskih-vojnika-ucetvuju-u-vezbi-kfor-a.html На априштински аеродром вечерас је слетео авион са 300 британских војника из Краљевског јоркширског пука, сазнаје РТС. Ово појачање део је резервних снага Натои биће подршка мисији Кфора-а.

Британски војници пивремено су распоређени на Косово и Метохију, и учествоваће у рутинској оперативној вежби са другим припадницима Кфор-а.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 22:13:33 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5535168/u-pristinu-stigao-kontigent-od-300-britanskih-vojnika-ucetvuju-u-vezbi-kfor-a.html
Експо 2027. искорак у начину како желимо да представимо Србију https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5535079/ekspo-2027-iskorak-u-nacinu-kako-zelimo-da-predstavimo-srbiju.html Савет европских пословних удружења и комора у Србији, који представља више од 2.000 предузећа, одржао је прву конференцију у Београду – тема Експо 2027. Циљ конференције је боље умрежавање чланова савета и унапређење пословне климе. На првој конференцији заинтересовани су били у прилици да се прецизније обавесте о пројекту Експо 2027, али и на који начин да се директно укључе у реализацију. Кључни детаљи и планови престижног догађаја који Србија припрема за 2027. представљени су привредницима из Србије и земаља учесница, како би увидели значај, али и могућности за остваривање сарадње.

"Оно што нас занима је колико ће Експо имати утицаја и колико је важан за имиџ Србије и чињеница да ће Експо имати велики значај и допринос код бруто домаћег производа. Он ће сигурно имати велики утицај на привреду Србије и желимо да сазнамо на који начин", истиче генерална секретарка СЕБАК-а Сања Иванић.

За рад сваког предузећа умрежавање је кључно, сагласни су чланови савета, а окупљање на конференцијама је прилика да се сретну представници европских предузећа у Србији који могу допринети реализацији специјализоване изложбе.

"Мислим да је за бизнис заједницу јако важно да поделимо информацију у односу на то о колико великом догађају се ради, на који све начин ми очекујемо да ће привреда моћи да учествује на таквом догађају. Како са стране нас као земље домаћине организатора, тако и свих оних земаља које ће учествовати и које ће имати овде потребу за изградњом и уређењем својих павиљона, за програмским садржајема, за услугама овде на дестинацији, за другим видовима потребе повезивања са српском привредом", објашњава директор Експа 2027. Душан Боровчанин.

Експо 2027. није само пословна прилика током припрема и одржавања, наглашавају из Привредне коморе Србије, треба увидети могућности које се отварају после завршетка Експа јер ће иза себе оставити нови пословни, културни и спортски центар.

"Експо у ствари представља један искорак у начину како желимо да представимо Србију, како треба Србија да се доживи и у културном смислу, али и у економском смислу. Ми смо препознати по хоспиталитију, по угоститељству, по проводу, по Београду пре свега и он се управо догађа у Београду. Ово је пут да привучимо оне који не долазе традиционално у Београд, који ће можда први пут посетити цео регион тако што ће упознати Србију и регион Западног Балкана, управо у Београду и кроз Београд", сматра Михаило Весовић из Привредне коморе Србије.

Током специјализоване изложбе Експо 2027. процењује се да ће бити више од 8.000 догађаја, више од 120 излагача и делегација из целог света.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 21:28:06 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5535079/ekspo-2027-iskorak-u-nacinu-kako-zelimo-da-predstavimo-srbiju.html
Влада предлаже да повећање плата у предшколском образовању буде 12 одсто https://www.rts.rs/vesti/politika/5535102/predskolsko-plate-povecanje-vlada.html Предлог Владе је да запосленима у предшколским установама плата од 1. јануара буде повећана 12 одсто, рекао је премијер Милош Вучевић после састанка са представницима синдиката. Најавио је да ће се будуће кривично дело напада на професоре и наставнике, односити и на васпитачице. Председник Владе Милош Вучевић разговарао је са представницима синдиката предшколског васпитања и образовања о унапређењу положаја запослених.

Предлог Владе, према речима Вучевића, јесте да запосленима у предшколским установама плата од 1. јануара 2025. године буде повећана 12 одсто, што је за 50 одсто више у односу на повећање плата осталим запосленима у јавном сектору.

Када су у питању запослени који примају минималне зараде, њима ће од 1. јануара 2025. године плате бити увећане 13,7 одсто, за колико је и повећана минимална зарада од 1. јануара.

Председник Владе Србије је истакао да су запослени у предшколском систему део образовног система и да морају бити третирани исто као запослени у основном и средњем образовању.

Вучевић је најавио и да ће се будуће кривично дело напада на професоре и наставнике, које ће бити уведено изменама Кривичног законика, односити и на васпитачице.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 19:56:23 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5535102/predskolsko-plate-povecanje-vlada.html
Србија и САД потписале Споразум о стратешком партнерству у области енергетике https://www.rts.rs/vesti/politika/5535070/srbija-i-sad-potpisale-sporazum-o-strateskom-partnerstvu-u-oblasti-energetike.html Србија и Сједињене Америчке Државе потписале су Споразум о стратешком партнерству у области енергетике. Документ, који су у Вашингтону потписали шеф српске дипломатије и амерички подсекретар за економски раст, енергетику и животну средину омогућиће нове инвестиције у области енергетике, чији је циљ јачање енергетске сигурности и одрживе транзиције ка чистим изворима енергије. Марко Ђурић, министар спољних послова, оцењује да је Србија закључивањем споразума о стратешкој сарадњи у области енергетике са Сједињеним Америчким Државама направила важан и одговоран корак ка унапређењу свог партнерства са САД, те значајан искорак као осигурању дугорочне енергетске безбедности.

"Наша земља ће у наредне две деценије четири пута увећати потрошњу електричне енергије и нама треба партнерство са индустријама, са компанијама, са државама које су у претходним деценијама успешно повећале пут своје производње", рекао је Ђурић.

Указује и да ће ово закључивање олакшати такозвану зелену транзицију Србије.

"Дакле бољи приступ чистој енергији што је у складу са европским аспирацијама наше земље. Истовремено, споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике шаље снажну поруку о посвећености Србије унапређењу укупних односа са САД", рекао је Ђурућ.

Хосе В. Фернандез, подсекретар за економски раст, енергетику и животну средину, истиче да се на томе радило годинама, те да се радује наставку сарадње са Србијом.

"На овоме радимо већ дуги низ година и одушевљени смо што видимо како ово напредује. Али мислим да се не ради само о прошлости, већ о томе шта се надамо да ћемо урадити у будућности као две земље, две суверене државе, које виде прилике у простору чисте енергије. Климатске промене су изазов нашег времена, али су и прилика. То је прилика да се инвестира у енергије будућности, а први корак је направљен данас. Радујемо се наставку ове сарадње са Србијом", рекао је Фернандез.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:57:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5535070/srbija-i-sad-potpisale-sporazum-o-strateskom-partnerstvu-u-oblasti-energetike.html
Вучић: Сутра важан састанак у Бриселу са лидерима из региона, очекујем коректан разговор https://www.rts.rs/vesti/politika/5535061/aleksandar-vucic.html Председник Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Бриселу учествовати на састанку лидера из региона и да ће то бити важан скуп, на коме ће бити речи о проблемима, али да очекује коректан разговор. Најавио је да ће цео јавни сектор добити повећање плата за осам одсто, док ће повећање за просветаре, укључујући и предшколско, бити 12 одсто. Председник Вучић рекао је за ТВ Пинк да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Биће свакако важан састанак, где ће се разговарати о Агенди раста, о реформама неопходним на путу за јединствено европско тржиште, што значи пре тога јединствено балканско тржиште. Разуме се, биће говора и о проблемима и о свему другом, али верујем да ће то бити један важан састанак у којем ће нам председница Европске комисије указати на то да ће Марта Кос водити онај део који је у ЕК задужен за проширење ЕУ и да ћемо имати прилику да се упознамо са њиховом новом агендом", рекао је Вучић.

Уверен је да ће то бити коректан разговор и напоменуо да то, ипак, зависи увек и од Приштине и од Сарајева.

"Не мислим да може да буде било какав проблем на том скупу", додао је Вучић.

"Приштина никад није желела стварни дијалог"

Поводом јучерашњег одбијања Приштине у Бриселу да учествује у трилатералним разговорима, Вучић је подсетио да они никада нису желели стварни дијалог и да не мисли да се по том питању очекују бољи дани.

"Ми се никада нисмо ни руковали. Дакле, ми никада нисмо имали стварни дијалог и стварни разговор. Нису га желели, покушавали су триковима на све могуће начине да увек окриве Београд за нешто што се лоше догађа на терену", рекао је Вучић.

О мосту на Ибру: Видећемо хоће ли Кфор да држи своју реч

Приметио је да су данас најављивали поново, цео дан, отварање моста на Ибру.

"Неће то бити једноставно и да видимо хоће ли Кфор, односно НАТО, да држи своју реч коју су и нама дали, а ја желим да верујем да хоће и да неће дозволити отварање тог моста без дијалога и без договора са Србима", рекао је Вучић.

"Пријатељи Србије и западни партнери без примедби на мере за КиМ"

Председник је истакао да пријатељи Србије у свету, попут Кине и Русије, као и западни партнери, нису имали примедбе на мере које је Београд донео како би помогао Србима на Косову и Метохији, и да су оценили да је важно говорити о повратку у дијалог и резултатима дијалога.

"Ми кроз оно што је наша политика 'status quo ante', не тражимо ништа више од онога што већ није договорено", напоменуо је Вучић.

"У Њујорку ћу говорити пре свега о КиМ"

Председник је најавио да му предстоји пут у Њујорк, где ће на Генералној скупштини УН пре свега говорити о КиМ, као и о двоструким стандардима међународне заједнице.

"Очекујем пут у Њујорк где ћу говорити пре свега о Косову и Метохији, аргументовано и озбиљно. Добили смо један од најбољих слотова, у првом делу (у дебати). Увек, по правилу, говори бразилски председник први, амерички председник други. Али у том првом делу, преподневном делу првог дана, говорићу ја као председник Србије. Тако да имамо добро време када ће бити нешто слушаније него обично, иако људи накнадно слушају све то што је неко изговорио", навео је Вучић.

"Повећање плата у целом јавном сектору осам одсто, у просвети 12 процената"

Председник је најавио да ће цео јавни сектор добити повећање плата за осам одсто, док ће повећање за просветаре и за васпитачице бити за 12 одсто.

"Ако је 4,2 одсто инфлација, то је реално повећање животног стандарда, али не само за наше просветаре, наше учитеље и наставнике, већ и за предшколски узраст, за васпитачице, повећаћемо примања за 12 одсто, што је 50 одсто више него за све друге и то показује какав је наш однос према школству, према просвети", рекао је Вучић.

"У наредних 12 дана програм за смањење листа чекања"

Председник Вучић најавио је да ће наредних дана, а најкасније за 12 дана, бити представљен комплетан програм како да се смање листе чекања у здравственим установама.

"Нека буде 12 дана, јер ћу ја шест-седам дана провести у Америци, па онда и у Чешкој два дана", рекао је Вучић.

Истакао је да је уверен да је укидање листа чекања у здравственим установама приоритет.

"То (листе чекања) је део наше неспособности да стварно решавамо проблеме, део приче да цениш нешто када чекаш, па онда кад ти неко то учини, онда си ти спреман то и да платиш, па је то део и корупције за сваког од нас, и за све друге. Скоро сви смо то прошли, нажалост", рекао је Вучић.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 21:06:30 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5535061/aleksandar-vucic.html
Временска прогноза 19. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5534293/vremenska-prognoza-19-septembar-2024.html Циклон Борис који се постепено гаси изнад Тиренског мора рубом ће утицати и на време у Србији. Пре подне се киша очекује на југу, а поподне и на западу и у централним пределима. Већи део Војводина, биће под утицајем високог ваздушног притиска са севера Европе и тамо ће бити сунчано. Нема битније промене у температура. Ујутру од 9 до 14 степени, а највиша дневна од 19 до 25. У Београду умерено облачно, поподне слаба киша, температура до 22 степена.

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

19.09.2024. Четвртак: Умерено и потпуно облачно, пре подне са кишом и локалним пљусковима у југозападним, јужним и југоисточним, а после подне местимично и у западним, централним и источним пределима Србије. У Војводини након сунчаног јутра, пре подне повећање облачности, после подне умерено облачно, осим на северу покрајине где ће се задржати сунчано време током целог дана, док се слаба киша очекује после подне понегде у Срему. Ветар слаб и умерен источни и југоисточни, на северозападу земље североисточни. Најнижа температура од 9 до 14, највиша дневна од 19 до 22, на северу Војводине и до 25 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина са количином падавина већом од 10 l/m² за 3h, вероватноћа 90%.

20.09.2024. Петак: У западним, централним и јужним пределима још ујутру и пре подне облачно, местимично са кишом, после подне престанак падавина и постепено разведравање. У осталим пределима претежно сунчано уз малу или умерену облачност. У Подунављу ће дувати умерен, повремено и јак источни ветар. Најнижа температура од 10 до 16, а највиша од 20 до 25 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина са количином падавина већом од 10 l/m² за 3h, вероватноћа 90%.

21.09.2024. Субота: Преовладаваће сунчано и мало топлије време. Ветар слаб променљив. Најнижа температура од 8 до 14, а највиша од 21 до 25 степени.

22.09.2024. Недеља: Преовладаваће сунчано и мало топлије време. Ветар слаб променљив. Најнижа температура од 6 до 13, а највиша од 22 до 26 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 23.09. до 27.09.2024.)
Преовладаваће сунчано и мало топлије време, а само се у среду очекује пролазно наоблачење са кишом и пљусковима.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:12:35 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5534293/vremenska-prognoza-19-septembar-2024.html
Од почетка године погинуло 49 мотоциклиста – ризик се повећава током јесени, неопходна боља едукација свих возача https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5534175/od-pocetka-godine-poginulo-49-motociklista--rizik-se-povecava-tokom-jeseni-neophodna-bolja-edukacija-svih-vozaca.html На путевима у Србији је током ове године погинуло 49 мотоциклиста. Током јесени ће их бити мање у саобраћају, али се ризик од саобраћајних незгода повећава. Председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста Владимир Јевтић рекао је за РТС да је кључ у превенцији, као и да би возачи мотоцикала морали да, осим обавезне кациге, купе и другу заштитну опрему како би били сигурнији у саобраћају. У саобраћајним несрећама од почетка године погинуло је 49 мотоциклиста. Број возача мотора се са хладнијим временом смањује, али се ризик од саобраћајних незгода повећава због веће гужве и лошијих временских услова.

Председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста Владимир Јевтић рекао је за РТС да мотосезона траје све време, као и да је у саобраћају све већи број мотоциклиста.

"Пут је место где се одвија живот. Међутим, статистика која каже да је од почетка године погинуло 49 возача, да нам је укупно погинуло преко 350 људи у Србији у свим саобраћајним несрећама, да имамо 12.850 повређених и 1.222 возача и путника мотоцикла је поприлично забрињавајућа", рекао је Јевтић.

Позвао је све на акцију, пошто нам, како је рекао, саобраћајне несреће одузимају оно што је највредније – младе животе.

Јевтић је апеловао на све мотоциклисте да носе заштитна одела, као и да у мото-свету није оправдање да се она не носе.

"Када паднете са мотоцикла, оно што најчешће виђамо код возача су фармерке или неке кратке панталоне. Морате рачунати на то да ћете најчешће пасти на ноге. Сам изговор да је врућина је нешто што није прихватљиво у мото-свету", рекао је Јевтић.

Закон прописује да мотоциклисти од заштитне опреме морају да имају само хомологовану заштитну кацигу, али, како каже Јевтић, возачи морају бити одговорни према себи и својој породици.

"Суштина мотоцикла, који је прелепа ствар, још једном понављам, не треба се стално базирати на црну страну мотоцикала, јесте да се после сваке вожње кући вратите живи и здрави", истакао је Јевтић.

Поручио је да је након куповине доброг мотоцикла нема оправдања да се не купи и одговарајућа заштитна опрема, као и да се не сме правити размак између те две куповине. Ипак, указао је на проблем цене заштитне опреме.

"Нама су порези за заштитну опрему невероватно високи и нама је опрема јако скупа и, нажалост, није доступна. Ово је стручни савет Министарству финансија. Причамо о угроженој категорији учесника у саобраћају, где једноставно те ствари морају да се сведу на нешто да буде приступачно. Едукација у ауто-школама није апдејтована 15 година. Нису криве ауто-школе, него правилник по којем оне раде, а за 15 година се све драстично променило", рекао је Јевтић.

Поручио је да је кључ у превенцији и да мора да се створи нова генерација возача који ће другачије перципирати саобраћај.

Разговор са Владимиром Јевтићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 17:41:29 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5534175/od-pocetka-godine-poginulo-49-motociklista--rizik-se-povecava-tokom-jeseni-neophodna-bolja-edukacija-svih-vozaca.html
Вучевић са кардиналом Паролином https://www.rts.rs/vesti/politika/5534879/vucevic-kardinal-parolin-vatikan-sveta-stolica.html Председник Владе Милош Вучевић састао се са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролинoм, са којим је разговарао о темама кључним за јачање свеукупних односа Србије и Свете Столице. Премијер Вучевић је нагласио да Србија веома цени принципијелну позицију Свете Столице у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, упркос притисцима које трпи због такве одлуке, саопштила је Влада.

Изразио је забринутост због ситуације на Косову и Метохији и истакао да је неопходно извршити међународни притисак на Приштину како би дијалог са Београдом био настављен и заустављен терор над српским народом.

Разговарано је и о имовини која је била у власништву Римокатоличке цркве, а сада је предмет реституције, затим о реконструкцији објеката у власништву цркве, враћању верске наставе као изборног предмета у школама, као и о другим темама од значаја за обе стране.

Кардинал Паролин, који је јуче стигао у посету Србији, изразио је наду да ће дијалогом Београда и Приштине бити постигнуто компромисно решење за Косово и Метохију, уз очување мира и стабилности.

Паролин је нагласио да се само дијалогом може доћи до решења прихватљивог за све.

Како је навео, Србија и Света Столица имају добре односе и конструктивну сарадњу, која ће уз обострано уважавање бити додатно унапређена.

Државни секретар Свете Столице захвалио је премијеру Вучевићу што је, са државним врхом Србије, присуствовао обележавању стогодишњице оснивања Београдске надбискупије.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 17:07:01 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5534879/vucevic-kardinal-parolin-vatikan-sveta-stolica.html
Пронађена артиљеријска граната из Првог светског рата на градилишту у Београду https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5534878/pronadjena-artiljerijska-granata-iz-prvog-svetskog-rata-na-gradilistu-u-beogradu.html Министар унутрашњих послова Ивица Дачић обишао је локацију у Влајковићевој улици у Београду на којој је око 14 часова, приликом извођења радова, пронађена експлозивна направа. Специјализоване службе СВС Министарства унутрашњих послова утврдиле су да је реч о артиљеријској гранати, коју је користила аустро-угарска војска током Првог светског рата приликом опсаде Београда.  

Граната је пронађена приликом извођења радова на изградњи подземне гараже. Артиљеријска граната је тешка 287 килограма, дужине је 113 центиметара и пречника 30.5 центиметара.

У току сутрашњег дана, у сарадњи са припадницима Полицијске бригаде за град Београд, извршиће се снимање гранате рендгеном, ради утврђивања садржаја и даљег поступања, саопштио је министар Дачић.

"До сада је било неколико оваквих случајева од почетка године и није било никаквих проблема. Нажалост, Београд био жртва бомбардовања готово у сваком сукобу због чега и постоје заостала неексплодирана средства", рекао је министар унутрашњих послова који је током дана обишао место на коме је пронађена граната.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 21:17:01 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5534878/pronadjena-artiljerijska-granata-iz-prvog-svetskog-rata-na-gradilistu-u-beogradu.html
Додик: Процес пред Судом БиХ бесмислен, Шмит са неким амбасадама манифестује силу https://www.rts.rs/vesti/region/5534787/dodik-proces-pred-sudom-bih-besmislen-smit-sa-nekim-ambasadama-manifestuje-silu.html У Суду БиХ у Сарајеву одржано је рочиште у процесу против председника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат за високог представника. Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након суђења у Суду БиХ у Сарајеву да је процес који се води против њега озбиљно подаништво бошњачких тужилаца и српских полтрона спремних да извршавају политичке налоге, те да та монтажа иде на штету БиХ.

"Ова монтажа је на штету БиХ, са оваквом фарсом, неуставним Судом и Тужилаштвом. Потпуно је бесмислено да седим овде", рекао је Додик новинарима по изласку из суднице.

Истакао је да ни он ни Милош Лукић у овом случају немају никакав проблем, већ Суд и Тужилаштво и то озбиљан, који није само политички, већ и правни и људски. "Не кршим ја закон, већ они, какви су то тужиоци", упитао је Додик.

Он је истакао да је веома јасно да у овом случају Кристијан Шмит манифестаује силу са неким амбасадама тако што је предложио неки акт.

Нагласио је да чак и ако је Шмит легалан нема право да се меша у законодавни поступак и не може да наметне закон нити да га заустави.

"Све се то овде дешава, Тужилаштво измишља параду проводећи сате у бесмислу који се зове процес", навео је Додик.

Додао је да је то у почетку било политички мотивисано, те да је и данас потврђено да није усаглашено са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума који каже да високог представника бирају потписнице Дејтонског споразума, а тога нема.

Додик је рекао да нема потребу да се брани, јер је давно одбрањен чињеницом да му народ даје подршку на изборима.

Поновио је да ће на овим изборима добити 70 одсто градова и општина у Републици Српској и упитао како мисле да иду против народне воље.

"Закон крши Шмит, а поредак БиХ Тужилаштво и тужиоци поданици. Тужиоци морају имати достојанство, а да бране интерес странаца у властитој земљи то могу само они који немају карактера", рекао је Додик, пренела је Срна.

Испред Суда је био присутан велики број грађана и званичника који су пружили подршку Додику и Лукићу.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 16:34:31 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5534787/dodik-proces-pred-sudom-bih-besmislen-smit-sa-nekim-ambasadama-manifestuje-silu.html
Ухапшене две особе из Аранђеловца због сумње да су украле новац из сефа мењачнице https://www.rts.rs/vesti/hronika/5534718/kradja-arandjelovac.html Аранђеловчани А.Р. (1995) и М.Б. (1996) ухапшени су због сумње да су крајем августа ове године, из сефа једне мењачнице у којој су били запослени, украли 22.200 евра и 8.400 швајцарских франака. Полиција у Аранђеловцу ухапсила је А. Р. (1995) и М. Б. (1996), из овог града, због постојања основа сумње да су извршили кривично дела тешка крађа.

Сумња се да су из сефа једне мењачнице у којој су били запослени украли 22.200 евра и 8.400 швајцарских франака.

Новац је пронађен, одузет од осумњичених и биће враћен власнику.

Осумњиченима за кривично дела тешка крађа одређено је задржавање до 48 сати. Они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Основном јавном тужилаштву у Аранђеловцу.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 14:57:54 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5534718/kradja-arandjelovac.html
У Стразбуру потписана Уредба о укидању виза за носиоце српских пасоша на КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5534664/u-strazburu-potpisana-uredba-o-ukidanju-viza-za-nosioce-srpskih-pasosa-na-kim.html Уредба о укидању виза за носиоце српских пасоша са АП Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, потписана је у Стразбуру. Уредбу су потписали председница Европског парламента Роберта Мецола и министар за европска питања Мађарске Јанош Бока, као представник земље која председава Саветом ЕУ.

Потписивању уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама Уредбе у погледу носилаца српских пасоша које издаје Координациона управа Србије присуствовали су и председавајући Одбора ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Хавијер Сарсалехос и посланик ЕП Матјаж Немец, који је у претходном сазиву ЕП био известилац за укидање тих виза.

Иако је Европски парламент одлуку усвојио крајем априла, а Србији обећано да ће ступити на снагу још током лета, коначно ће од друге недеље окотбра грађани са пасошем Србије које издаје Координациона управа за Космет моћи се да путују у земље Уније без виза.

"Ако се све буде буде одвијало како треба, то значи да би одлука могла да ступи на снагу око 10. октобра. Срби са Косова и Метохије, односно носиоци биометријских пасоша Републике Србије које издаје Координациона управа за Косово и Метохију били су последњи на Западном Балкану којима је до сада била потребна виза за путовање у земље Европске уније, што је само по себи дискриминација", каже Данијел Апостоловић, амбасадор Србије при Европској унији.

Више неће бити дискриминације у региону када су у питању путовања у Унију, коментарише нову одлуку посланик који је у претходном сазиву Европског парламента био известилац за укидање виза.

Како је раније за Танјуг навео Немец, пошто одлуку потпишу Савет ЕУ и Европски парламент, она ће бити објављена у Службеном листу ЕУ после чега ће моћи да почне њена примена.

"Драго ми је да сада више нема никога ко не може да путује у ЕУ, то је за ЕУ стварно битно и за Србе који живе на Косову и Метохији. У том смислу нема више дискриминације у региону, тако да се данас десило нешто позитивно и то је добро", каже Матјаж Немец, посланик ЕП.

Европски савет је 22. јула ове године донео одлуку о укидању виза за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, чиме је завршен законодавни процес о овом питању у ЕУ, а Европски парламент је 23. априла, на предлог Немеца, изгласао визну либерализацију за носиоце српских пасоша са АП КиМ.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 20:08:17 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5534664/u-strazburu-potpisana-uredba-o-ukidanju-viza-za-nosioce-srpskih-pasosa-na-kim.html
Кфор изводи вежбу привременог довођења резервних снага на КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5534653/kfor-izvodi-vezbu-privremenog-dovodjenja-rezervnih-snaga-na-kim.html Снаге Кфора предвођене НАТО-ом од данас, 18. Септембра па до краја октобра, извешће рутинску вежбу привременог распоређивања на КиМ, резервног контингента од преко 300 војника из Краљевског јоркширског пука Уједињеног Краљевства. Током оперативне пробе биће спроведено низ активности обуке, заједно са другим трупама Кфора.

“Циљ ове вежбе је тестирање постојећих процедура за брзо распоређивање додатних трупа и њихову интеграцију у мисију Кфора. Вежба подржава спремност Кфора да одговори на релевантна безбедносна дешавања, како би се обезбедила континуирана и ефикасна примена нашег мандата УН – заснованог на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999”, наводи се у најави вежбе.

Намера Кфора је, додаје се у саопштењу, да “допринесе безбедном и сигурном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно”.

По завршетку вежбе, контингент ће бити прераспоређен и враћен у Уједињено Краљевство.

Кфор ће предузети све неопходне мере за ублажавање ефеката на друмски саобраћај, који се могу очекивати као последица кретања војног особља и возила уочи и током ове.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 14:42:52 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5534653/kfor-izvodi-vezbu-privremenog-dovodjenja-rezervnih-snaga-na-kim.html
Српски глумац Сергеј Трифуновић у Хрватској осуђен условно на 60 дана затвора https://www.rts.rs/vesti/region/5534575/srpski-glumac-sergej-trifunovic-u-hrvatskoj-osudjen-uslovno-na-60-dana-zatvora.html Српски глумац Сергеј Трифуновић осуђен је у сплитском суду на 60 дана затвора условно, односно казна неће бити извршена ако у току једне године не понови исто дело. Пресуда је правоснажна с обзиром на то да се Трифуновић одрекао жалбе. На данашњем суђењу у сплитском суду српски глумац Сергеј Трифуновић није негирао да је писао спорне објаве због којих је осуђен на 60 дана затвора условно, које су у Хрватској протумачене као увреде поллицијских службеника, већ је рекао да се не сећа, пише Слободна Далмација.

Трифуновић је на суду рекао, преноси овај медиј, да је могуће да је он то објавио, али је додао да ни на једној фотографији не постоји полицијски службеник на сплитској риви одевен у одору с усташким симболима.

"Је ли могуће да се држављанин Србије због тога нађе на потерници у Хрватској? Онда сваки од њих десетак хиљада заслужује потерницу? Суди ми се за вербални деликт, за алузије и метафоре, а претпостављам да ово ипак није Северна Кореја", рекао је Трифуновић на суду.

Сергеј Трифуновић је данас у сплитском суду осуђен на 60 дана затвора условно, ако не понови исто дело током наредних годину дана. Пресуда је правоснажна јер су се и српски глумац и полиција одрекли жалбеног поступка.

Будући да је Сергеј Трифуновић ухапшен у ноћи између понедељка и уторка на граничном прелазу Бајаково при уласку у Хрватску, а јуче је приведен, рачуна му се 59 дана затвора условно.

Пресуђено је и да Трифуновић мора да плати судске трошкове у износу од 150 евра. Српском глумцу је враћен пасош.

Трифуновић је за сплитску Слободну Далмацију рекао да ће ионако постати грађанин Хрватске јер му је супруга Исидора Ријечанка.

Након што је изишао из суднице, Трифуновића је на ходнику дочекао службеник полицијске управе за законитост поступања, показао му значку и рекао му да пође с њим.

На питање Трифуновића због чега жели разговор са њим, службеник је рекао да мора да провери да ли је сада законито у Хрватској.

"Како не бих био законито, кад сте ме ухапсили на Бајакову и довели", одговорио му је Трифуновић.

Суђењу је присуствовала и Трифуновићева супруга Исидора, која је била са њим у тренутку привођења на Бајакову.

Из Загреба је стигао и српски конзул Стефан Ристић који је рекао да га Трифуновић није звао лично за помоћ, али да је дошао да му пружи подршку као грађанину Србије.

Божиновић: Није било никаквог утамничења у случају глумца Сергеја Трифуновића

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић изјавио је да у случају српског глумца Сергеја Трифуновића који је ухапшен на граничном прелазу Бајаково при уласку у Хрватску у ноћи између понедељка и уторка, није било никаквог "утамничења".

Он је рекао да "утамничење" није пракса Хрватске и да судови те државе суде по закону без обзира о коме се ради.

"Ми немамо законе који се тичу познатих особа или мање познатих особа. Имамо законе о којима у коначници одлуку доноси суд. Код нас у Хрватској политика нити хапси, нити пушта", рекао је Божиновић за хрватски РТЛ.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 18:12:57 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5534575/srpski-glumac-sergej-trifunovic-u-hrvatskoj-osudjen-uslovno-na-60-dana-zatvora.html
Азијски НАТО - стварност или утвара https://www.rts.rs/vesti/svet/5534537/azijski-nato---stvarnost-ili-utvara.html Водећи кандидат у трци за будућег премијера Јапана ових дана трпи критике из САД због помињања колективне одбране и могућности стварања азијског НАТО-а, мада су ти концепти управо потекли из Вашингтона. У Земљи излазећег сунца у току је борба за новог вођу владајуће Либерално-демократске партије, који након победе на изборима унутар странке, по аутоматизму, у парламенту, где она има убедљиву већину, бива одмах изабран и за премијера целе државе.

Унутарпартијско гласање очекује се 27. септембра, а ових дана у току су јавне дебате на којима кандидати јавности представљају своје програме.

На једној од њих, телевизијској, тренутни фаворит, шездесетседмогодишњи Шигеру Ишиба, бивши министар одбране, пре неколико дана је изнео своју визију безбедности државе, у којој је говорио о могућности колективне одбране, односно, стварања једне врсте "азијскoг НАТО-а", који би објединио разне постојеће војнополитичке оквире у региону Азије-Пацифика: Квадрилатерале (САД-Јапан-Аустралија-Индија), АУКУС-а (Аустралија-САД-Велика Британија), "пет очију" (обавештајног оквира за сарадњу западних англосаксонских држава САД, Канаде, Велике Британије, Аустралије и Новог Зеланда) и других.

Јапански медији, међутим, ових дана доносе низ реакција бивших и садашњих америчких званичника и политичких коментатора у којима они о "азијском НАТО-у" говоре као врло нереалној идеји, па и "фантазији". И сами јапански новинари о Ишибином ставу често говоре као о његовом личном, сугеришући да је он, као такав, необичан.

Зашто је азијски НАТО немогућ?

Аргумент је најпре тај да у источној Азији не постоји врста географске, просторне компактности која у Европи омогућава стварање физичке чврсте алијансе. Нарочито се истиче то да су државе азијског континента историјски имале међусобно врло различита искуства са Кином, субјектом који би азијски НАТО под водством Вашингтна настојао да обузда, због чега би међу њима било немогуће постићи сагласност о организацији која би усмеравала заједничко војнополитичко деловање свих против Пекинга. 

Истиче се и крупно економско ослањање многих држава региона на Кину и то да земље чланице АСЕАН-а, попут Малезије, Индонезије, па и Сингапура и других, наглашавају да не желе да буду увучене у нове блоковске поделе и да бирају стране, односно, да не желе да се приклањају једној или другој великој сили, већ сарађују са свима.

Интересантно је, међутим, да се овај талас критике западних коментатора свалио на кандидата Ишибу спремно и брзо као да је он изрекао неки револуционарни концепт или бласфемију, иако идеја о "азијском НАТО-у" или "глобалном НАТО-у" који би се проширио и на источну Азију не само што није његова, већ ју је управо заговарао или делима покушавао да прогура Запад.

Запад се прави невешт?

Јер, након почетка сукоба у Украјини, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у јануару 2023. допутовао у Токио не би ли домаћине приволео на отварање канцеларије НАТО-а, која би омогућила координацију европских држава чланица, САД и америчких савезника у источној Азији, односно Азија-Пацифику, као што су Јапан, Јужна Кореја, Филипини и Аустралија. 

Та канцеларија требала је да олакша рад на размени обавештајних података и војних технологија, те интероперативном повезивању војски поменутих држава региона са морнарицама и ваздухопловствима европских земаља попут Италије, Велике Британије, Немачке и Француске, које Вашингтон последњих година настоји да укључи у патроле у Јужном и Источном кинеском мору и тако себи олакша посао надзора и обуздавања кинески војне силе на тим просторима.

И пре Столтенбергове посете Токију, Јужна Кореја и Јапан су добили позив од НАТО-а да отворе своја предстанивштва при његовом штабу у Бриселу, а будућа канцеларија у Токију је чак оцењивана као пупољак присуства НАТО-а у источној Азији који ће се надаље развијати све док не прерасте у пуно чланство за државе као што су Јапан и Јужна Кореја.

Позиви и најаве о формирању глобалног НАТО-а могли су се чути из уста британске премијерке Лиз Трас и других.

Сам концепт "глобалног НАТО-а" су још 2006. у истоименом чланку предложили тадашњи амерички амбасадор при НАТО-у Иво Далдер и професор политичких наука Џејмз Голџејер у часопису Форин аферс ("Спољни послови"). Они су, када је у питању ширење НАТО на регион Азија-Пацифик, управо на уму имали, Аустралију, Нови Зеланд, Јапан и Јужну Кореју.

Тако, мада се кандидат за јапанског премијера Шигеру Ишиба може оптужити за то да није ажурирао своје знање, у смислу да није приметио да је Запад последњих месеци, бар на извесно време, због противљења земаља АСЕАН-а одустао од своје реторике о глобалном или азијском НАТО-у, чини се, сувише грубим критиковати га за те идеје као да их је он извукао ниоткуда. Поготово, што ће оне сигурно поново испливати на површину првом следећом приликом када политичари у Вашингтону и Бриселу осете да је ситуација повољна за њихову дисеминацију.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 17:54:58 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5534537/azijski-nato---stvarnost-ili-utvara.html
Двоје повређених у саобраћајној несрећи код Зрењанина https://www.rts.rs/vesti/hronika/5534529/dvoje-povredjenih-u-saobracajnoj-nesreci-kod-zrenjanina.html Две одобе су повређене на улазу у Зрењанин у саобраћајној несрећи у којој су учествовала два путничка аутомобила и камион. На улазу у Зрењанин из правца Београда у близини раскрснице за Индустријску зону "Југоисток" догодила се око 13 часова саобраћајна несрећа у којој су учествовала два путничка аутомобила и камион. Повређене су том приликом две особе, које је Хитна помоћ превезла у Ургентни центар.

На том делу пута саобраћај је краће био заустављен, а потом се обављао наизменичним пропуштањем једном коловозном траком. Возачи су користили и алтернативни пут кроз Индустријску зону, тако да су веће гужве у саобраћају избегнуте.

Увиђај је још увек у току.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 13:55:05 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5534529/dvoje-povredjenih-u-saobracajnoj-nesreci-kod-zrenjanina.html
Све је пролазно, само злато остаје – отпорније од штедње, трајније од некретнине https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5534353/sve-je-prolazno-samo-zlato-ostaje--otpornije-od-stednje-trajnije-od-nekretnine.html Све је више продавница за непосредну купопродају инвестиционих полуга злата и дуката. Све то не изненађује, јер је злато - чија вредност у последње две деценије порасла шест пута - сигуран залог за вишак новца. Поред злата, улаже се и у некретнине. Што мрачнији међународни односи то светлије злато. Тако реагују инвеститори, али и физичка лица на све веће нестабилности финансијског тржишта у Америци, еврозони или тржишту криптовалута.

Неископаног злата на планети има све мање и за разлику од новца и хартија од вредности - оно је физички доступно. Валтер Хелхолфингер већ неколико деценија држи продавнице у Бечу где продаје злато у полугама баш као цигарете у киоску. Због све веће тражње шири посао на регион.

"Све је пролазно, а злато остаје. Имам породичну фирму и знам да је у Србији скоро свака кућа имала по неки златник, најчешће Франца Јозефа који је дариван новорођенчади", каже Валтер Хелхолфингер.

Наводи да га не изненађује атрактивност злата, јер се оно у физичком облику показало отпорнијим од штедње.

"На њега не плаћате ПДВ, а немате ни велике провизије као код купопродаје ломљеног злата. За разлику од злата на берзи, чија цена нагло скаче или пада због шпекулација, код полуга то није случа"ј, истиче Хелхолфингер.

Цена злата непрестано расте

У недостатку инвестиционих могућности доказано је да цена злата непрестано расте.

Професор Универзитета Сингидунум Никола Стакић напомиње да се за исту полугу злата пре 50 година могла да се купи просечна некретнина у Америци што се није променило до данас.

"Злато као инвестициони облик активе мора да има чистоћу од 99 одсто и наш народ културолошки уз некретнине воли да га има".

И Јоргованка Табаковић је недавно обелоданила да је Народна банка Србије купила још пет тона злата и да је са 46 и по тона резерви - наша земља са највећим резервама злата у региону.

Табаковић: Проблем са некретнинама нису камате већ трговачке марже

Осим злата гувенер НБС признаје да физичка лица немају много инвестиционих могућности, па се грађани за сада одлучују да улажу у некретнине. То је подигло цене станова који су се куповали за готовину, што је поскупело цену квадрата, али и смањило узимање стамбених кредита.

"Не мора се поседовати злато али треба да постоји и друга инвестициона могућност која грађанима омогућава да зараде новац али не само да зидају зграде које у Београду имају цене које се мере као у најскупљој светској метрополи", каже гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

"Ако су квадрати за запослене у безбедносним структурама били значајно јефтинији, нема оправдања да су у слободној продаји наплаћују по вишим ценама", напомиње гувернерка.

Како је навела, то онемогућава грађанима да дођу до кредита и онда се проблем свали на банкарске камате.

Гувернерка најављује да ће у оквиру формирања радне групе за анализу трговачких маржи укључити и питање високих маржи у грађевинству јер висина камата на стамбене кредите више не може да прати цене квадрата.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 17:40:31 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5534353/sve-je-prolazno-samo-zlato-ostaje--otpornije-od-stednje-trajnije-od-nekretnine.html
Последње припреме за Приказ способности Војске Србије "Застава 2024" https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5534347/vojska-srbije-zastava-2024.html Завршена је генерална проба за Приказ способности Војске Србије "Застава 2024", која ће се одржати у петак 20. септембра. "Застава 2024" се одржава на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници у организују Министарства одбране и Војске Србије поводом прославе празника Дана српског јединства, слободе и национале заставе. Богат програм припремљен је поводом Приказа способности Војске Србије "Застава 2024" коју ће грађани моћи да посете прекосутра, 20. септембра, на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић", најављује генерал-мајор Тиосав Јанковић за РТС.

Објашњава да Војска Србије даје своје допринос обележавању важних догађаја и датума.

"То је истовремено прилика да прикажемо средства у наоружању Војске Србије, прилика да покажемо сегменте наше обучености и оспособљености", каже Јанковић.

Наводи да се у припреми за активности стекну нова знања, да се јединице увежбају и одређеним радњама и поступцима.

"Демонстрирамо чврстину одлучност и непоколебљивости, показујемо један континуитет у опремању, оспособљавању, и унапређењу стања и способности Војске Србије", рекао је Тиосав Јанковић.

Шта ће моћи да виде посетиоци

Наводи да је велики број средстава које би посетици требало да погледају.

"Ако морам да издвојим, рекао бих да је то `Ми-35П`, да је то велики број извиђачких и ударних, даљински пилотираних ваздухоплова, укључујући дронове самоубице", истиче генерал Јанковић.

Издваја дронове самоубице "СМ1 и 2", као и велики број дронова самоубица "Комарац 1, 2 и 3"

Улаз на аеродром биће могућ од 9 часова и 30 минута.

Грађани ће моћи да уђу на аеродром на главну капију – капију код ваздухопловног завода Мома Станојловић и капију из правца Нове Пазове.

Из Војске препоручују коришћење јавног превоза који ће појачати број линија ка аеродрому, а такође прилаз аеродрому од петље Нови Бановци ка Батајници, биће затворен за саобраћај.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 14:12:20 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5534347/vojska-srbije-zastava-2024.html
Сијарто: Мађарска неће подржати чланство Приштине у Савету Европе https://www.rts.rs/vesti/politika/5534319/sijarto-madjarska-nece-podrzati-clanstvo-pristine-u-savetu-evrope.html Министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је да Будимпешта неће подржати чланство Приштине у Савету Европе. Петер Сијарто је, одговарајући на питање Танјуга, рекао да је став Мађарске у вези са чланством Приштине у Савету Европе јасан од раније и да Мађарска жели да има мир, стабилност и безбедност у региону Западног Балкана.

"Навијамо за успех дијалога Београда и Приштине, али сматрамо да том дијалогу не доприноси то да се Косово кандидује за чланство у међународним организацијама. Мађарска неће подржати да се Косово прими у Савет Европе", рекао је Сијарто.

Сијарто се у Будимпешти састао са министарком привреде Србије Адријаном Месаровић, са којом је разговарао о унапређењу привредне, економске сарадње Србије и Мађарске.         

Константовано је да су односи двеју земаља најбољи до сада.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 11:54:58 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5534319/sijarto-madjarska-nece-podrzati-clanstvo-pristine-u-savetu-evrope.html
У понедељак почиње расправа о ребалансу буџета https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5534309/rebalans-budzeta-kolegijumnarodna-skupstina-ana-brnabic.html Расправа о ребалансу буџета за ову годину почиње у понедељак, договор је тек завршеног Колегијума који је сазвала председница парламента Ана Брнабић. Договорено је да у понедељак почне расправа о ребалансу буџета за ову годину, сазнаје Танјуг после сазвршеог Колегијума у Скупштини Србије који је сазвала председница парламента Ана Брнабић.

Претходно би предлог о ребалансу буџета за 2024. годину требало да буде усвојен на седници Владе Србије, у четвртак, 19. септембра.

Такође, договорено је и да по завршетку расправе о буџету парламент разматра предлог закона који је поднела опозиција везано за литијум.

Данашњем састанку, који је Брнабић сазвала поводом информисања о раду скупштине, присуствовали су шефови посланичких група владајуће коалиције као и опозиције.

]]>
Wed, 18 Sep 2024 11:47:32 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5534309/rebalans-budzeta-kolegijumnarodna-skupstina-ana-brnabic.html