Čitaj mi!

Vakcinisano više od milion ljudi, ali je i sve više kovid pacijenata, zaražene cele porodice

Prema poslednjim podacima, koronavirus je potvrđen kod još 3.866 građana Srbije, a testirano je 15.769 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 17 osoba.

"Sada počinje vreme isterivanja virusa"

Dr Predrag Kon pozvao je još jednom ljude da se vakcinišu.

Prema njegovim rečima, sada počinje vreme potpunog isterivanja virusa.

"Imunitet koji se dobija vakcinacijom znatno je jači čak i od imunitteta koji se dobija najblažom infekcijom. Ne mogu to da tvrdim, ali pokazatelji prvi su takvi", kaže Kon.

Sazdanović: Sve je krenulo da raste pred Sretenje

Prof. dr Predrag Sazdanović direktor KC Kragujevac napominje da su brojke iste kao u Beogradu i Nišu.

"Naše brojke su porasle za 65 posto. Sve je krenulo da raste pred Sretenje. Moramo kao kliničari da kažemo istinu. Suština je jednostavna - imamo epidemiju, mere i moramo da kažemo gde to sve može da se završi. Završava se tamo gde je i izvor - na mestima razmene virusa", ističe Sazdanović.

"Ima stvari koje i dalje ne znamo"

Profesorka imunologije Vera Pravica sa Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu kaže za RTS da virus deluje vrlo ozbiljno i nepredvidvo

"Mi znamo školski način kako bi virus trebalo da reaguje na organizam, ali nismo sigurni kako imunski sistem reaguje na virus koji se ponaša nepredvidivo. Ima stvari koje i dalje ne znamo", kaže Vera Pravica.

Janković: Situacija se dramatično pogoršava

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktorka KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš kaže za RTS da se u tom gradu i na čitavom jugu Srbije situacija dramatično pogoršava poslednjih dana.

"Danas je Niš beležio najveći broj zaraženih od početka epidemije. Mi smo se dogovorili o izlasku određenog dela kapaciteta za izlazak iz non-kovida", kaže Janković.

Navodi da se kapaciteti jako brzo pune i da veliki broj bolnica ima preko 100 pacijenata.

"Ozbiljnije bolnice se ubrzano pune. Imamo 30 pacijenata u intenzivnoj nezi", kazao je Janković.

Kliničari su, napominje, već iz očaja počeli da bivaju epidemiolozi u jednom trenutku.

Udovičić: Povećan broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Pukovnik dr Ivo Udovičić, komandant Vojnomedicinskog centra Karaburma kaže za RTS da je  u poslednje vreme povećan broj onih sa teškom kliničkom slikom i da je posebno veliki pritisak na intenzivnu negu.

"Karakteristično je da imamo popunjene sve kapacitete osim Batajnice, gde ima 200 slobodnih mesta. Novi deo bolnice spreman je za primanje. Ovi kapaciteti sa kojima Beograd radi, na dnevnom nivou otpuštamo do 150 pacijenata. Moramo da zadržimo taj nivo novozaraženih ili niži nivo da bismo sa ovim kapacitetom mogli da ne otvaramo nove kovid bolnice", kaže Udovičić.

Navodi da je Zvezdara puna pacijenata, VMA je pun, Klinički centar.

Kon: Nismo uspeli sa opštim merama zaštite

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je gostujući u emisiji Četvrtkom u 9 RTS-a da trenutna situacija nije dobra, uglavnom je vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj, postaje povremeno i katastrofalna.

"Na nižim smo brojkama nego što su bile, ali to ne značin da je situacjia bolja. Sutra će ministar sa direktorima kovid bolnica držati sastanak šta prelazi u kovid sistem", kaže Kon.

Navodi da se pričalo o opštim merama zaštite toliko dugo, ali nismo uspeli - distanca, maske, redovno pranje ruku i izbegavanje prostora gde je rizik veći od zaražavanja.

"Nama se situacija pogoršava,a li je uspon nastao posle sretenjskih praznika. Još od 25. januara kreće blag, ali stalni uspon. Prvi put je jasno rečeno 18. februara da moramo ozbiljno da pooštrimo mere", kazao je Kon.

Jako je ohrabrujuće da broj ne raste iz dana u dan.

"Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat", naglasio je Kon.

Još 138 zaraženih u Zlatiborskom okrugu

Tokom jučerašnjeg dana kovid-19 je potvrđen kod još 138 lica na području Zlatiborskog okruga, i to: Užice - 60, Požega - 17, Prijepolje i Čajetina po 12, Priboj - 11, Kosjerić - 7, Arilje, Bajina Bašta i Nova Varoš po šestoro i Sjenica - 1.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 19.742 slučaja infekcije koronavirusom u zlatiborskom kraju.

Na KiM sedmoro preminulih i 591 novoinficirana osoba

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je sedam osoba od posledica kovida-19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.627 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 591 novi slučaj infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 3.674 uzorka.

Aktivna su 8.703 slučaja.

Teška situacija u Vranju, sve više mladih među zaraženima

Situacija u Vranju je vanredna i teška jer je povećan broj obolelih. Svakodnevno se, od ukupnog broja testiranih, beleži 30 odsto zaraženih. Dvadeset odsto ima upalu pluća, i uglavnom je reč o srednje teškoj i teškoj kliničkoj slici.

Epidemiolozi upozoravaju da je u porastu broj mladih koji se javljaju, kao i dece školskog uzrasta iako sve škole u Vranju rade onlajn.

Dnevno se u kovid ambulantama pregleda oko 50 dece.

Vranjanci se, reklo bi se, pridržavaju mera, bar većina, naročito u zatvorenim prostorima gde se ne može bez maske.

Epidemiolozi kažu da to nije dovoljno jer su primetne gužve tokom dana, pogotovo na šetalištu, u trgovinama, ugostiteljskim objektima.

Grad je naložio da se pojačano kontroliše primena mera. Tokom prethodnih dana izdato je 57 prekršajnih naloga, 50 krivičnih prijava, a 10 vlasnika je upozoreno da isprazni lokale.

Do sada je vakcinisano oko 15.000 građana Vranja, gde na vakcinaciju dolaze i građani Severne Makedonije.

U Rasinskom okrugu još 164 nova slučaja

Na području Rasinskog okruga, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, evidentirana su 164 novoobolela. Najviše u Kruševcu 71, Trsteniku 57, Varvarinu 16.

Hospitalizovano u Opštoj bolnici 106 pacijenata. Nema novih smrtnih slučajeva.

Ukupno koronavirusom od početka epidemije zaražena 14.691 osoba. Među obolelima 426 učenika i 96 profesora.

Prvu dozu vakcine primila 28.981 osoba, drugu 17.702 osobe.

Socijalne ustanove: Zaraženo 157 korisnika i 233 zaposlena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirusom zaraženo je 157 korisnika i 233 zaposlena, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Od početka epidemije izlečeno je 5.314 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.321 zaposleni.

Iz Ministarstva je saopšteno i da su korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni u izolaciju.

Zaposleni za koje postoji mogućnost da su zaraženi ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Brnabić: Vakcinisano 95 odsto prijavljenih iz prioritetnih grupa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiji jutros pređen broj od milion vakcinisanih građana.

Istakla je da je vakcinisano 95 odsto prijavljenih iz prioritetnih grupa i pozvala sve ljude, svih starosnih dobi, da se prijave.

Ana Brnabić je istakla da se Srbija približava broju od milion i 600.000 ukupno obavljenih vakcinacija.

U Beogradu najviše novozaraženih, skok u Kraljevu

Od ukupnog broja novozaraženih, kao i prethodnih dana, najviše je iz Beograda 1.218. Slede Niš 292, Novi Sad 188, Kragujevac 136, Kraljevo 120, Vranje 101.

Sledi Kruševac sa 67 novozaraženih, Paraćin 58, Pančevo 56, Aleksinac 52, Užice 45, Valjevo 45, Ćuprija 44, Čačak 43.

Ispod 40 novih slučajeva je u Leskovcu  38, Aranđelovcu 37, Subotica 36, Stara Pazova 35, Loznica 34, Novi Pazar 34, Trstenik 33, Zrenjanin 33, Kula 32, Jagodina 30.

Povećan broj pacijenata na respiratoru

Prema najnovijim informacijama, od 15.769 testiranih uzoraka, na koronavirus je pozitivno 3.866.

Bitku sa kovidom izgubilo je još 17 pacijenata, ukupno 4.508 od početka epidemije.

Hospitalizovano je 4.109 pacijenata, od kojih su 173 na respiratoru.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiji jutros pređen broj od milion vakcinisanih osoba.

Istakla je da je vakcinisano 95 odsto prijavljenih ljudi iz prioritetnih grupa i pozvala sve građane, svih starosnih dobi, da se prijave. 

Epidemijska situacija u Srbiji pogoršana je zbog kombinacije nesprovođenja preventivnih mera i prisustva novih sojeva koronavirusa u zemlji, navodi za RTS direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Poslednjim presekom stanja u Srbiji je registrovano 4.056 slučajeva zaraze, a Ivanuša upozorava da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem.

"Mi znamo da kad vi imate preko 4.000 obolelih dnevno, jako brzo taj broj može da poraste na 8.000, a imali smo preko 8.000 u Srbiji i znamo šta to znači za zdravstveni sektor - bolnice. Znači, situacija je jako ozbiljna", ocenjuje direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Doktor Vlado Batnožić, koordinator privremene bolnice u Areni, rekao je za RTS da raste broj pozitivnih, da je trenutno u toj bolnici na lečenju 386 pacijenata, kao i da dolaze sve mlađi ljudi, pa i čitave porodice.

"Ranije smo imali 20 do 30 pacijenata, a sada dnevno imamo i do 100 pacijenata. Dok je ranije bilo pozitivno 10 do 20 odsto pacijenata, sada je to 50 odsto testiranih. To je značajan pomak i skok. Nešto se strašno događa", zaključuje Batnožić.