Čitaj mi!

Kon očekuje da današnji podaci budu najgori do sada, epidemija bukti u Aleksandrovcu

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 39.827 osoba, a zabeležena su 793 smrtna slučaja. Do sada je testirano 1.289.519 uzoraka. Struka upozorava da manje od trećine kovid pacijenata zna gde se zarazilo. Napominju da je poštovanje mera pitanje lične odgovornosti.

Još 26 zaraženih u Rasinskom okrugu

Prema dnevnom izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, broj novozaraženih u Rasinskom okrugu za protekla 24 sata je 26.

Najviše pozitivnih na kovid-19 je u Kruševcu 10 osoba, u Aleksandrovcu devet, pet u Trsteniku, po jedno lice u Varvarinu i Ćićevcu, dok opština Brus nema novozaraženih

Broj hospitalizovanih u Rasinskom okrugu smanjio se za tri i trenutno je u bolnici 28 osoba inficiranih koronavirusom.

Jedanaest hospitalizovanih u Novom Pazaru

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJN, ukupno je hospitalizovano 11 pacijenata na Infektivnom odeljenju.

Na "haj flou" ventalaciji su tri pacijenta, a izvršen je i jedan otpust.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 58 - 33 prva i 25 kontrolnih pregleda.

U Domu zdravlja urađeno je 36 laboratorijskih analiza, 17 rentgena, 35 seroloških testova, od kojih je pet pozitivnih.

Urađen je i 31 pi-si-ar test.

U kovid ambulantama u Beogradu za 24 sata 2.553 pregleda

U kovid ambulantama domova zdravlja u Beogradu za 24 sata bilo je 2.553 pregleda, kažu za Tanjug u Minisatrstvu zdravlja.

Povećava se broj prvih pregleda. Od ukupnog broja pregleda oko 60 odsto su bili prvi pregledi - 1.556.

U dve kovid ambulante koje rade i tokom noći - na Paliluli u Ulici Čarli Čaplina 18 i u Zemunu Cara Dušana 176, noćas je bilo 88 pregleda.

Za sedam dana 117 novozaraženih u Zlatiborskom okrugu

Za sedam dana u Zlatiborskom okrugu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, koronavirus potvrđen je kod još 117 osoba, a najviše novozaraženih je u Prijepolju - 63.

Kako je saopšteno iz Zavoda, u Užicu je registrovan još 21 slučaj, Požegi 11, Priboju osam, Kosjeriću pet, Arilju dva, koliko i u Novoj Varoši, Sjenici i Čajetini i jedan u Bajinoj Bašti.

Od početka epidemije do danas na teritoriji Zlatiborskog okruga ukupno je registrovano 2.812 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Od toga u Užicu 882, Požegi 343, Prijepolju 303, Priboju 287, Arilju 207, Bajinoj Bašti 196, Novoj Varoši 187, Sjenici 171, Čajetini 164, Kosjeriću 72.

U Vojvodini za sedam dana udvostručen broj pozitivnih

Broj obolelih od kovida-19 na teritoriji AP Vojvodine je udvostručen u odnosu na predhodnu sedmicu, pa je u ovom trenutku 516 aktivnih slučajeva, a najviše ih je u Novom Sadu 246, što je takođe duplo više u odnosu na predhodnu sedmicu, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Trenutno 34 pacijenta u Areni, troje prebačeno na Infektivnu

U privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni trenutno se nalazi 34 kovid pacijenata, a za 24 časa već su tri pacijenta zbog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja prebačeni na Infektivnu kliniku, izjavio je potpukovnik doktor Predrag Bogdanović, zdravstveni koordinator te privremene bolnice.

Kada je reč o stanju pacijenata koji su smešteni u Areni, oni imaju umereno tešku kliničku sliku, a starosna struktura je promenjena u odnosu na prvi talas.

Sada su pacijenti starije životne dobi, 60, 70, 80, godina, kazao je dr Bogdanović i dodao da će oni u Areni biti dve, do tri nedelje, kada odlaze kućama na dalje lečenje koje traje i po nekoliko meseci.

Kon: Razmišljamo o pooštravanju mera

Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna i dalje se pogoršava, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Predrag Kon i dodaje da se razmišlja o pooštravanju mera.

Naveo je da to što je juče bila 341 novozaražena osoba, nije odraz prave situacije i da su brojke uvek niže ponedeljkom, a da se već danas biti verovatno novi rekordni brojevi novozaraženih. 

"Očekuje se porast zaraženih ove i sledeće nedelje. Posle toga nadamo se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj onih koji su za hospitalizaciju. To važi za celu Srbiju, najteža situacija je u Beogradu", naveo je Kon.

Upitan da li će biti pooštravanja mera, on je rekao da se o tome razmišlja i da je jasno da se ne može sedeti "skrštenih ruku", ako se broj zaraženih bude povećavao.

Navodi da deca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, da su i dalje retki slučajevi teške forme kod dece, posebno u uzrastu do deset godina.

Uvedeni su, kako je rekao, i antigenski (brzi) testovi, gde se rezultati dobijaju za pola sata ili sat. To će posebno značiti za domove za negu starih ili bolnice, kako bi sprečilo širenje virusa unutar tako osetljivih grupa.

Mačvanski okrug ima 100 zaraženih za sedam dana, danas zaseda krizni štab u Šapcu

Za sedam dana u celom Mačvanskom okrugu ima 100 novozaraženih koronavirusom, prednjače Loznica i Šabac, gde je 55 pozitivnih.

Dr Irena Žikić iz kovid ambulante u Šapcu kaže da je tokom jučerašnje smene pregledano 88 pacijenata, a stigli su i rezultati poslatih uzoraka, od kojih su 22 bila pozitivna. Registruje se, kaže, blagi porast broja obolelih.

Najveći broj novozaraženih je starosti od 30 do 50 godina, koji uglavnom imaju blaže simptome i kliničke slike, navodi Žikićeva.

Kovid ambulanta radi u dve smene, do 20 časova. Dr Irena Žikić kaže da postoji dovoljno lekara i sestara, kao i medicinske opreme.

U šabačkoj bolnici leži devet pacijenata, niko nije na respiratoru.

U gradu su pojačane inspekcijske kontrole, a da li će biti uvedene nove mere, znaće se posle današnje sednice Kriznog štaba.

Situacija u Pirotu nestabilna, krizni štab doneo nove preporuke

Prema najnovijim podacima iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, od deset uzoraka četiri su pozitivna na koronavirus, a juče je u laboratoriju "Vatreno oko" u Nišu iz Pirota poslat još 21 bris.

Krizni štab u Pirotu je doneo neke mere, a gradonačelnik tog grada Vladan Vasić kaže da epidemiolozi situaciju ocenjuju kao nestabilnu sa prelaskom u nepovoljnu.

"Nema mesta ni panici, ali nema mesta ni opuštanju. Nema velikog broja slučajeva u Pirotu, ali mi smo hteli da idemo u susret događaju, dolaze slave i sezonski grip", kaže Vasić.

Kada je reč o novim merama, stručne službe imaju zadatak da obilaze ugostiteljske objekte i da kontrolišu ne samo radno vreme, nego i uslove u kojima oni rade, udaljenost stolova i broj gostiju.

Doneli smo i doluku da zdravstveni radnici obiđu osnovne i srednje škole i da đacima predstave problem koronavirusa i kako se zaštiti, dodao je Vasić.

"Apelujemo na ljude da poštuju mere. Ide period slava, da ih slave kod kuće u porodičnom mabijentu bez mnogo gostiju", dodaje Vasić.

Izveštaj Maje Mijalković

Janković: Preti nam eksponencijalni rast broja zaraženih

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom, ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zabrinjava svaki porast brojki - i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru. 

Vrtić u Aleksandrovcu od danas ne radi

Dečja ustanova "Naša radost" u Aleksandrovcu od danas neće raditi, jer je jedna radnica zaposlena u kuhinji pozitivna na koronavirus.

Sva deca su za sada dobro, a preporuka Zavoda za javno zdravlje Kruševac doneta je iz predostrožnosti.

Do daljeg se obustavlja prijem dece u obdaništa u užem jezgru opštine, gde je smešteno 425 mališana.

U isturenim seoskim odeljenjima, gde je još oko 180 dece, vrtići rade.

U proteklih 15 dana u Aleksandrovcu je registrovano 70 novozaraženih.

Jovanovićeva za RTS: Misija celog društva da se održava prevencija

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je za RTS da će Krizni štab i nadalje predlagati najurgentnije mere u skladu sa epidemijskom situacijom.

"Koordiniraćemo aktivnostima koje svaki sektor treba da pruži da ne dođe do kontakata među ljudima u cilju prevencije prenošenja virusa. Imamo priliku da vidimo u regionu primere naglog skoka broja zaraženih, porasta smrtnosti. To upozorava da je i dalje ključna misija celog društva da se održava prevencija i da se presekom komunikacije preseče prenos virusa", istakla je Jovanovićeva.

Ovaj virus, napominje, opstaje samo u humanoj populaciji i ako ne primenjujemo mere, nećemo moći da zaustavimo prenos virusa.

"Naša misija je zajednička i svi na tome treba da radimo", naglasila je direktorka "Batuta".

Iz dana u dan se sve više i među mladima i među radno aktivnim stanovnicima prihvata maska, kada držimo masku i držimo distancu, to znači da verujemo u način suzbijanja širenja kovida 19.

Ukazala je da mere u školi daju dobre rezultate, te dodala da za sada nije planirano zatvaranje škola. "Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mere će biti primenjene", dodala je Jovanovićeva.

Navela je da se oko 15 odsto pacijenata leči u bolnicama, ukazujući da će nove kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu za tri puta povećati kapacitete za lečenje kovid pozitivnih.

Na respiratoru 39 pacijenata

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je hospitalizovano 768 osoba, a na respiratoru je 39 pacijenata.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminula još jedna osoba, a potvrđen je 341 novi slučaj zaraze

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Zlatibor Lončar navodi da epidemijska situacija nije dobra i da se to vidi po brojevima.

Ističe da je privremena bolnica u "Štark areni" primila prve pacijente i napominje da je poštovanje mera pitanje lične odgovornosti. 

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša navodi da se u Srbiji beleži veliki broj obolelih i da je situacija ozbiljna. Poručuje da takva pogoršanja treba zaustaviti što je pre moguće, jer zemlje koje to nisu uspele pred sobom imaju velike izazove. 

Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa", kaže da se broj pregleda u toj ustanovi utrostručio. Upozorava da je "broj nekritičnih kontakata ogroman, manje od trećine zna gde se zarazilo".

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon još jednom je upozorio građane koliko je važno poštovanje mera i nošenje maski kako ne bi došlo do naglog širenja koronavirusa.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">