Povoljnija epidemijska situacija – rezultat primene mera i kolektivne odgovornosti

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 32.908 osoba, a zabeležen je 741 smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U prokupačkoj bolnici bez kovid pacijenata

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju hospitalizovano je osmoro pacijenata, od kojih nijedan nije pozitivan na kovid-19, pokazuju podaci do 18. septembra.

To je naveo u pisanoj izjavi za Tanjug načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković i dodao da nije rađen presek stanja tokom vikenda.

Miljković je naveo i da je na kiseoničkoj potpori na Infektivnom odeljenju smešten jedan pacijent.

Opšta bolnica "Dr Aleksa Savić", pored pacijenata iz Prokuplja, prima pacijente i iz opština Blace, Kuršumlija i Žitorađa.

Šestoro hospitalizovanih u Čačku

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je šest pacijenata.

U protekla 24 časa primljen je jedan pacijent.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je devet pacijenata, od kojih je šest prvih pregleda.

Kon: Pod nadzorom 15.000 povratnika, ima pozitivnih

Član kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da se trenutno pod nadzorom nalazi 15.000 ljudi koji su se vratili s letovanja iz zemalja koje su označene kao kovid rizične i da su među njima pronađene i kovid pozitivne osobe.

Na pitanje da li ima dovoljno inspektora koji bi mogli da kontrolišu sve ljude koji su se putem portala e-zdravlje javili, Kon je rekao da je to nemoguće.

Kon je rekao da je u srednjim školama u celoj Srbiji potvrđeno pet slučajeva koronavirusa, od kojih je jedan u Beogradu i dodao da je malo verovatno da je to realno stanje s obzirom na daleko veći broj obolelih u osnovnim školama

Kompletan prelazak na onlajn nastavu nije, prema njegovim rečima, rešenje jer odmah ide pitanje dokle će to trajati.

"A ovo će trajati mnogo duže, trajaće par godina dok se ne razreši ova situacija s koronom, a ni dolazak vakcine nije završen posao", rekao je Kon za TV Prva.

Kada je reč o eventualnom pooštravanju mera, kaže da ne zna šta bi više moglo da se uradi "jer više od ovoga ne može".

Prema njegovim rečima, veliki problem su slavlja, ali smatra da množe da se nađe način da se ljudima objasni rizik.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U srpskim sredinama jedan novooboleli

U srpskim sredinama na KiM registrovan je novi slučaj infekcije koronavirusom, dok je šest osoba izlečeno, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Inficirana osoba je iz Gnjilana.

Od početka epidemije sredinom marta testirano je 5.160 osoba, među kojima je kod 997 potvrđeno prisustvo virusa.

Aktivno je 56 slučajeva, dok su 904 izlečene.

U srpskim sredinama na KiM preminulo je 37 osoba obolelih od kovida 19.

Nije bilo novih prijema u vranjskoj bolnici

Prema podacima gradskog Kriznog štaba, u kovid bolnici u Vranju hospitalizovano je ukupno 17 pacijenata. Od tog broja pozitivnih je pet, a novih prijema nije bilo.

Među hospitalizovanima nema dece i trenutan broj slobodnih boničkih postelja je 163.

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti ATD obavljen je 41 pregled, a od tog broja 29 je prvih pregleda, a kontrolnih 12.

Uzorkovana je krv kod 35 pacijenata i sačinjena su 24 RTG snimka pluća.

Takođe, urađeno je osam pi-si-ar i 36 brzih testova.

Dvoje na respiratoru u Užicu, raste broj zaraženih u Krčagovu

U užičkoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano devetoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, od kojih se dvoje nalazi na respiratoru, rekla je za Tanjug PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešten je 41 pacijent sa srednje teškom kliničkom slikom.

Prema poslednjim podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, od početka epidemije do 15. septembra u tom gradu su potvrđena 833 slučaja infekcije kovidom-19.

Vesić: U Beogradu se poštuju mere više nego u nekim drugim gradovima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za RTS da kontrolu poštovanja mera u restoranima vrši sanitarna inspekcija zajedno sa komunalnom milicijom.

Dnevno se kontroliše oko 200 restorana, a nikad se ne zatekne više od četiri ili pet koji ne poštuju mere, rekao je Vesić.

Danas isplata dva minimalca za preduzeća osnovana od 15. marta do 20. jula

Zaposlenima u novosnovanim preduzećima danas će biti uplaćeno po 36.440 dinara za dve minimalne zarade od 60 odsto, a novac će dobiti ukupno 10.289 preduzeća.

Poslednju isplatu minimalca dobiće ukupno 16.544 zaposlenih.

Po 36.440 dinara dobiće zaposleni u 8.141 preduzeća koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula, ali i zaposleni u 2.148 ostalih preduzeća koja ranije nisu koristila prve mere pomoći.

Ukupno će biti uplaćeno nešto više od 596 miliona dinara.

Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi, radi sanacije ekonomskih posledica epidemije, težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a.

Preševo moguće žarište koronavirusa

Prethodnih dana članovi Republičkog Kriznog štaba govorili su o Preševu kao o mogućem žarištu. U toj opštini je, prema podacima Doma zdravlja, od početka septembra dvadesetak pozitivnih osoba na kovid 19.

Lekari situaciju ocenjuju stabilnijom, ali i dalje nesigurnom. 

U Srbiji 337 hospitalizovanih

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 337 hospitalizovanih, dok se 25 pacijenata nalaze na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još jedan pacijent je preminuo od kovida 19 u Srbiji, a koronavirus je registrovan kod još 68 osoba.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je da se povećava rizik od zaraze u celoj EU, a da je povoljnija situacija u Srbiji rezultat kolektivne odgovornosti i primene mera.

Među novozaraženima najviše je stanovnika Beograda.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da je registrovan blagi porast broja zaraženih u tom gradu i da su to uglavnom građani koji su se vratili sa letovanja u Crnoj Gori i Albaniji.

U Valjevu je za desetak dana samo jedna osoba bila pozitivna na koronavirus.

Da grad ponovo ne bi bio žarište koronavirusa kao na početku epidemije, gradski Štab za vanredne situacije doneo je zaključak da se do povoljnije epidemijske situacije odlože sportske i zabavne manifestacije.