Čitaj mi!

Potvrđena još 304 slučaja zaraze koronavirusom, od utorka policijski čas od 18 časova

Prema poslednjim podacima u Srbiji su potvrđena još 304 slučaja koronavirusa, ukupno 5.994. Preminulo je još 7 pacijenata, čime se broj onih koji su izgubili bitku sa virusom popeo na 117. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se situacija sa koronavirusom poboljšava iz dana u dan i da se razmišlja o popuštanju mera.

Još 30 slučajeva koronavirusa na Kosovu

Testiranjem grupe od 242 uzorka, na Kosovu je otkriveno novih 30 slučajeva infekcije koronavirusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Pozitivni slučajevi su iz kategorije kontakata, a najviše ih je iz opštine Suva Reka, zatim iz opštine Štimlje, Kosovog Polja, Đakovice i Gnjilana.

Time je broj inficiranih na Kosovu prema podacima Instituta porastao na 510, od 4.366 testiranih od početka epidemije.

Dvanaest osoba je do sada na Kosovu preminulo. Ukupan broj izlečenih iznosi 93.

Od utorka počinju da rade zanatske radnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od utorka policijski čas počinjati od 18 časova i da će penzioneri tri puta nedeljno moći da izađu na pola sata da prošetaju.

Vučić je najavio da se od utorka otvaraju sve zanatske radnje, a ostale od 27. aprila.

Vojvodina i Beograd se smiruju, problem Nišavski i Toplički okrug

Vojvodina i Beograd se smiruju, problem Nišavski i Toplički okrug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se situacija sa zaraženima koronavirusom u Vojvodini i Beogradu smiruje, dok je problem i dalje u Nišavskom i Topličkom okrugu, kao i da je sada Aleksinac potencijalno žarište.

Vučić je za TV Pink rekao da ne može on da kaže da li virus slabi, i da to prepušta struci, lekarima, ali da ima neke najnovije podatke u vezi testiranja od danas posle podne.

"Vojvodina se umurije. Posle Kininde i Subotice, sada se sever Srbije u potpuno umiruje. Ne mogu da kažem da je sasvim sve u redu, ali se umiruje", rekao je Vučić.

Naveo je i da je i Beogradu sve bolje, kao i u dobrom delu zapadne i centralne Srbije.

Od utorka policijski čas od 18 sati

Od utorka, policijski čas će trajati od 18.00 do 5 ujutru, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na televiziji Pink.

Penzioneri će moći da se tri puta nedeljno, od 18.00 do 01.00, prošetaju po pola sata.

Pet novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić saopštio je da je registrovano pet novih slučajeva koronavirusa u većinski srpskim sredinama na teritoriji KiM, čime je ukupan broj obolelih u tim delovima pokrajine dostigao 76.

Infekcija je potvrđena kod četiri osobe u Zubinom Potoku i kod jedne u Zvečanu.

Do sada je u većinski srpskim sredinama na KiM izlečeno 11 obolelih od kovida, dok su dve osobe preminule. 

Galenika proizvela hlorokin, od utorka u upotrebi

U Galenici su prizvedene prve količine hlorokina, ključnog leka protiv kovida 19.

To je stari lek koji se koristi za malariju, ali je i jedan od važnih lekova u terapiji kovida 19.

Stefanović: Oko 280 lica prekršilo policijski čas

Za prva 24 sata oko 280 lica prekršilo je policijski čas, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Stefanović je, međutim, na TV Pink rekao da se većina građana Srbije, ipak, ponaša odgovorno i poštuju mere koje spasavaju život.

U Vojvodini se smanjuje broj obolelih

U Vojvodini se i danas, kao i prethodnih sedam dana, smanjuje broj obolelih. Prema podacima Republičkog kriznog štaba, u Vojvodini je 518 zaraženih kovidom-19, a prema podacima od juče 16 ih je manje. Juče je zvaničan broj obolelih u Vojvodini bio 534.

Ovi podaci potvrđju izjave zvaničnika da su Vojvođani disciplinovani, da poštuju propisane mere i da se na teritoriji pokrajine virus mnogo manje širi u odnosu na druge delove zemlje.

Kada je reč o poštovanju mera zabrane kretanja, danas je Novi Sad bio pust, i tako je od juče u 17 časova kada je počela zabrana kretanja.

Počela masovna proizvodnja maski u Rumi

Predsednik Aleksandar Vučić obajvio na instagram profilu "budućnostsrbijeav" je da je u Rumi počela proizvodnja hirurških maski.

"Počela masovna proizvodnja hirurških maski u našoj Rumi. Živela Srbija", napisao je Vučić.

Laboratorija u Batajnici dobila robota za analize uzoraka

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici dobila je robota za analize uzoraka na koronavirus, što će povećati kapacitete testiranja za 30 osto. Specijalni robot obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta.

Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici Nenad Dolovac kaže za TV Prva da je poslednjih nekoliko dana u toj laboratoriji rađeno između 1.000 i 1.200 uzoraka dnevno.

Još jedan avion sa medicinskom opremom stigao iz Kine

Avion Er Srbije A330 iz Kine sleteo je oko 18 sati u Beograd sa medicinskom opremom, rečeno je Tanjugu u Er Srbiji. 

Reč je e o našem najvecćem avionu erbas A330 koji se sada koristi samo za dopremanje medicinske opreme i on će tokom noći opet odleteti za Kinu.

Avion sa medicinskom opremom stigao iz Kine (Foto: Tanjug/Er Srbija)

Tri dana pre roka završena nova bolnica na Karaburmi

Tri dana pre predviđenog roka, završeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice Vojnomedicinskog centra "Karaburma", namenjene za lečenje obolelih od koronavirusa, koja je donacija firme "Termomont" i njenih partnera.

Ostalo je još samo opremanje neophodnom medicinskom opremom, što će uslediti u narednim danima.

Završena nova bolnica na Karaburmi (Foto: Ministarstvo odbrane)

U privremenoj bolnici u Kruševcu 27 pacijenata

U Rasinskom okrugu, koji je poslednjih dana postao novo epidemiološko žarište, koronavirus je potvrđen kod 213 osoba, najviše u Kruševcu - 168.

U privremenoj bolnici u Hali sportova, koja je prve pacijente primila pre dva dana, trenutno se leči njih 27, među kojima najmlađi pacijent ima 17 godina.

"Ti pacijenti su pacijenti koji su došli iz praktično kućne izolacije, po preporuci, da bi svi bili na jednom mestu. Imamo i pacijente koji su došli sa infektivnog odeljenja, koji nemaju dramatičnu kliničku sliku i koji mogu da budu lečeni u ovakvom tipu bolnice. Pacijenti koji imaju težu kliničku sliku leče se u Opštoj bolnici u Kruševcu", rekao je Saša Zajić, rukovodilac privremene bolnice u Kruševcu.

Ruski vojni stručnjaci dezinfikuju i u Berogradu

Mobilni timovi jedinica atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije i vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije danas su na teritoriji Beograda prvi put zajedno angažovani na sprovođenju mera za sprečavanje širenja kovida 19.

Oficir za saradnju sa ruskim jedinicima major dr Negovan Ivanković istakao je da ABHO timovi vojski Srbije i Rusije rade na sprovođenju mera dezinfekcije domova zdravlja i zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Ruski vojni stručnjaci dezinfikuju i u Berogradu (Foto: Ministarstvo odbrane)

Nedimović: Epidemiološka kriva u Nišu pada

Epidemiološka kriva "pada" i do srede i četvrtka može potpuno da se "umiri" čitav Niš, kaže šef Kriznog štava za borbu protiv koronavirusa Nišavskog i Topličkog okruga, ministar poljoprivrede Branislav Nedimovć i navodi da je situacija u Domu za stare Kulina u opštini Aleksinac i u Trbunju pored Blaca pod kontrolom.

Nedimović je novinarima rekao da će u Nišu danas, bar 180 do 200 izlečnih otići kući, oni su negativni na testiranju i to je, navodi, dobra vest.

"Tako će biti svakog sledećeg dana, i sutra i prekosutra. Mislim da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da jednu od pomoćnih bolnica zatvorimo", rekao je Nedimović.

Sutra bez konferencije za novinare, novi podaci na sajtu covid19.rs

U nedelju neće biti održana konferencije za novinare, već će novi podaci o situaciji sa koronavirusom biti saopšteni na sajtu covid19.rs.

Sledeća konferencija biće održana u ponedeljak, 20. aprila.

Gojković: Ne mogu svi gradovi da organizuju privremene bolnice

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se ne mogu u svakom gradu organizovati privremene bolnice, jer nemaju svi potrebne kapacitete, pa tako ni u Šapcu.

Na pitanje da li će i kada privremena bolnica u Ekonomskoj školi u Šapcu dobiti dozvolu za rad s obzirom da je gradski štab za vanredne situacije obezbedio infektologa, Gojković je rekao da se privremene izolacione bolnice formiraju na osnovu zaključaka Kriznog štaba, koji se donose na osnovu predloga stručnih lica, svih lekara koji u njegovom radu učestvuju.

Konferencija za novinare

Kon: Virus se gasi u većem delu Srbije

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se virus gasi u većem delu Srbije.

"Mi odlično stojimo i to treba reći", rekao  je doktor Kon.

Kon: Treba biti oprezan sa planiranjem letovanja

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će situacija sa koronavirusom proći i da će doći do ukidanja mera i vanrednog stanja. Kako vreme odmiče biće pritisaka, kaže Kon, ali upozorava da se mere moraju ukidati postupno, jer moramo biti svesni da imamo prilično osetljivu populaciju o kojoj moramo voditi računa.

"Uvek je bolje biti u svojoj zemlji i ne dobiti infekciju u tuđoj to je najjednostavnije obrazloženje", rekao je Kon.

Velika većina korisnika Gerontološkog centra u Nišu ima blage simptome

U Gerontološkom centru u Nišu koronavirus je potvrđen kod 165 osoba i svi oni su hospitalizovani u Kliničkom centru u Nišu, rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta "Batut".

Prema njenim rečima, velika većina njih ima blage simptome ili su asimptomatski, ali su hospitalizovani iz predostrožnosti.

Svi oni koji su negativni su u karantinu u Gerontološkom centru i njihovo stanje se prati, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Situacija se poboljšava, dolazi na red popuštanje mera

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se situacija sa koronavirusom poboljšava vidno iz dana u dan i da se razmišlja o popuštanju mera.

"Stav stručnog tima lekara je da to treba uraditi postupno. Prvo na redu je da će sledeće nedelje stariji građani moći da izlaze pola sata tri puta nedeljno", rekao je Kon.

Koronavirus potvrđen kod 642 zdravstvena radnika

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za novinare da su 642 zdravstvena radnika u Srbiji zaražena koronavirusom.

Nova 304 slučaja, preminulo sedmoro

Prema poslednjim podacima u Srbiji su potvrđena još 304 slučaja koronavirusa. U poslednja 24 časa preminulo je 7 pacijenata.

U Podunavskom okrugu ukupno 137 zaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zaključno sa današnjim danom, na području Podunavskog okruga, koronavirus je potvrđen kod 137 osoba. Najviše zaraženih je u Smederevu, 87, a od tog broja većina obolelih je iz Doma za stare, 59 korisnika i 11 zaposlenih. Veći deo štićenika je prebačen u kovid bolnice, a zaposleni u privremene bolnice u Beogradu.

Situacija u Domu je pod kontrolom, očekuju se rezultati za još testiranih.

U Smederevskoj Palanci je virus potvrđen kod 45 osoba. U Velikoj Plani za sada najmanje, petoro obolelih.

U ustanovama socijalne zaštite virus potvrđen kod 342 korisnika i 72 zaposlena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 342 korisnika i 72 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Uskoro počinje konferencija

Očekuje se početak konferencije za medije na kojoj će Krizni štab objaviti nove informacije o epidemiji koronavirusa.

U Srbiji je na snazi mera zabrane kretanja, koja je počela u petak u 17 i trajaće sve do utorka u 5. 

Prema poslednjim podacima u Srbiji su registrovane još 304 osobe zaražene koronavirusom, ukupno 5.994. Preminulo je sedam osoba, čime se broj onih koji su izgubili bitku sa virusom popeo na 117, što čini procenat smrtnosti od 1,95 odsto.

Broj izlečenih osoba je 637.

U poslednja 24 sata testirano je 3.462 osobe, ukupno 36.028. Hospitalozovano je 3.853, a na respiratorima se nalazi 126 pacijenta.

Premijerka Ana Brnabić najavila je pokretanje nacionalne kampanje lečenja krvnom plazmom izlečenih ljudi, čime se simbolično ulazi u sledeću fazu borbe.

Davaoci mogu biti svi izlečeni od kovida 19, dobi između 18 i 60 godina, koji imaju više od 60 kilograma.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da ove godine neće biti povratka u školske klupe za proces redovne nastave.

U Srbiji je počela proizvodnja hlorokina, koji se koristi u lečenju kovida 19.