Ко (треба да) бира Нинов роман године

Роман "Пас и контрабас" Саше Илића проглашен је за Нинов роман године, саопштио је јуче жири. Дан раније, група писаца, међу којима су неки ранији добитници, позвала је на бојкот Нинове награде.

Владимир Табашевић, добитник Нинове награде за 2018. годину и један од потписника позива на бојкот Нинове награде, каже да роман Саше Илића није био најбољи у конкуренцији. Смета му контекст у ком је роман награђен.

Табашевић сматра да дуго постоји културна хегемонија у додели Нинове награде. Он је имао стратегију.

"Културна хегемонија дуго постоји и ја сам имао стратегију да се поставим наспрам ње, да је субвертирам: Да примим награду, па да је проследим некоме кога сматарам да је завређује и да део новца тамо усмерим и прокажем оне који се представљају као културни хегемони, цареви који су голи", рекао је Табашевић у емисији "Око" РТС-а.

Александар Гаталица је добитник Нинове награде за роман године 2012. Он је читао роман Саше Илића, али га није прочитао до краја.

"Амбициозно је писан, али није проблем у роману, већ ономе што је изван корице романа", рекао је Гаталица, који је јуче ујутру на сајту РТС-а предложио решење за овогодишњу доделу награде.

"Предложио сам да се распусти жири и да се следеће године доделе две Нинове награде, јер је жири некомпетентан, у њему су релативни почетници у оцењивању романа године и мислим да је велика заблуда да свака особа из културе може да процењује роман године. Мислим да чак ни ја нисам компетентан, иако сам писац", рекао је Гаталица. 

Каже да не треба да постоје "породице".

"Мислим да је упадљиво колико је награда у породици, а не треба да буде никаквих проодица. Данас сам врло овлашно гледао по интернету. Илић и Теофил Панчић, иако он није гласао за њега, али гласао је за тај миље, појављују се у Пешчанику, у Аутономији, у Крокодилу. Сувише је сумњиво. Зар није боље да не буде сумње?", пита Гаталица.

Он нуди и фото-робот члана жирија: Особа која препознаје роман и гласа упркос томе што је против његових политичких назора и што га никад не би ставио на полицу.

Истиче и да је проблем што писци наменски пишу за неки жири. Тако је навео да је један од чланова прошлогодишњег жирија Лани Басташић рекао да треба да настави тако да пише и да ће онда добити Нинову награду. Тако не сме да буде, поручује Гаталица.

Пребројавање крвних зрнаца 

Уредник културе у НИН-у Драган Јовићевић каже да већ осам година, колико он ради у том недељнику, постоји полемика уочи доделе награде.

"Ја сам навикао и пре тога, када сам радио у Данасу, на ту буру која постоји од када се додељује награда, увек се пребројавају крвна зрнца, да ли има жена, са које стране Дрине су...", рекао је Јовићевић.

Објашњава да је процедура избора жирија увек иста.

"Ја предлажем колегијуму чланове жирија, па их колегијум бира. Никад није било проблема. Претходним члановима су ове године истекли мандати, предложио сам неколико имена, а изабрали су их чланови колегијума у ком су Милан Ћулибрк, Весна Малишић, Јелена Стевовић и ја", објаснио је Јовићевић.

Каже да чланови жирија испуњавају одређене критеријуме – баве се писаном речју, прате књижевност, пажљиви су читаоци и знају да донесу суд.

Јовићевић је указао и да су многи од оних који су позвали на бојкот послали своје романе, односно кандидовали их за Нинову награду.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

Vesna

U žiriju treba da sede stručnjaci za književnu teoriju, kritiku i estetiku. Sve ostalo je loš izbor.

(уторак, 21. јан 2020, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

Komedija u 18 slika

Živimo u vremenu "opšteg zgražavanja", to je postalo kolektivni sport. Pola žirija koji je V. Tabaševiću dodelio nagradu je i ove godine deo žirija. On tek sad govori o nekakvoj subverziji. Sve liči na durenje 18 adolescenata jer popularna devojka nije izašla sa njima na dejt. NIN-ova nagrada je vazda i služila za ovakav mizanscen. Samo što se sada preti odbijanjem disanja.

(уторак, 21. јан 2020, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Невероватно

У рангу сте оних који су нападали Петера Ханкеа. Може ми се допадати или не допадати изабрани роман, може то бити нека лична симпатија или не, али опет то је НИН и они имају право да бирају како ће додељивати награду.  Уколико се нека награда додељује по лошим критеријумима, онда ће се сама дискредитовати и неће ништа значити, а овако бунећи се јер нисмо по нечијем укусу, је стварно смешно.