Вукосављевић: Лубардина слика није нестала

Министар културе Владан Вукосављевић демантовао је да је украдена слика чувеног уметника Петра Лубарде "Индустријализација" и новинарима у Дому синдиката показао да се она и даље налази у том објекту.

Оспоравајући тврдње листа Блиц да слика месецима није у згради Дома синдиката, Владан Вукосављевић је рекао да вредност тог дела, за које лист тврди да вреди милион евра, није позната јер вредносна процена није утврђена.

"Слика се налази у Дому синдиката у Сценској кули", рекао је министар.

Радници који раде на обнови Дворане у Дому синдиката открили су затим слику, која је била заштићена најлонима како би се обезбедила од евентуалних оштећења током грађевинских радова.

"Стичем утисак да смо данашњом насловном страном сведоци једног додатног импулса таблоидизацији медијског простора у Србији и карневализацији медијског простора", рекао је министар.

Он је рекао да Министарство неће тужити Блиц због, како је рекао, нетачних навода у тексту.

На конференцији за новинаре, Вукосављевић је објаснио да слика Петра Лубарде формално-правно није културно добро, али је, додао је, свакако од изузетног значаја за српску културу.

"Слика је културно добро у колоквијалном смислу, свака слика овог великог уметника Петра Лубарде је културно добро", рекао је министар културе.

Објаснио је да је Музеј савремене уметности тај који треба да одлучи да ли је неко савремено уметничко дело културно добро или не.

Министарство је одредило три стручњака из Куће легата Петра Лубарде, из Музеја савремене уметности и Народног музеја како би стручњаци дошли и одредили колико слика вреди.

Дворана Дома синдиката пре неколико месеци је добила новог власника, фирму "МЦФ Мегаком филм".

Игор Станковић, власник те фирме, рекао је да је то уметничко дело у власништву Савеза самосталних синдиката Србије у чијем је власништву и зграда Дома синдиката.

Приватна фирма која ради на реконструкцији Дома синдика само је закупац, који је дужан да брине о свим вредностима као што су Лубардина слика, али и јединствене оргуље и други предмети, објаснио је Станковић.

Слика ће остати у холу Дворане када се заврши реконструкција објекта.

број коментара 0 Пошаљи коментар