Италијани рестаурирају Маглич

Следеће године почиње рестаурација средњoвековног замка Маглич код Краљева. Радови су део пројекта "Еко музеј", а највише средстава обезбедило је Министарство спољних послова Италије.

Средствима Министарства иностраних послова Италије, које финансира пројекте сарадње са балканским земљама, италијанске покрајине Тренто и града Краљева, следеће године ће почети рестаурирање средњовековног замка Маглич, у Ибарској клисури код Краљева.

Тим поводом уговор су потписали градоначелник Љубиша Симовић и председник Удружења за локални развој "Содалис" Лазар Нишавић. Потписивању је присуствовао и Лука Лиети у име Комитета за сарадњу са балканским земљама.

Радови на Магличу биће део пројекта формирања "Еко музеја", односно музеја на отвореном, који ће обухватити више културно-историјских споменика у Краљеву и Старој Рашкој.

Вредност пројекта је 152.000 евра, од чега италијанска страна обезбеђује 118.000, а град Краљево 25.000 евра у новцу и кроз пројекат реновирања који ће урадити Дирекција за планирање.

Градоначелник Краљева Симовић истакао је културне вредности Маглича.

"По градитељским карактеристикама и очуваности Маглич представља бисер профане средњовековне архитектуре у Србији. Кроз пројекат 'Еко музеја' он ће бити материјално обновљен и укључен у туристичку понуду", рекао је Симовић.

Представник Удружења "Содалис" Нишавић очекује да ће наредног пролећа почети радови на Магличу.

"Биће санирана дрвена конструкција у замку, обновљене инсталације и боље обезбеђена поједина опасна места. Поред тога, изградићемо и праву пешачку стазу до Маглича", најавио је Нишавић.

Време изградње средњевековног града Маглича није познато, али се зна да је већ постојао крајем XIII века у време епископа Данила Другог.

Обимни конзерваторски радови су обављени пре три деценије, али је последњих година пропала дрвена грађа. Маглич се налази поред Ибарске магистрале, 25 километара јужно од Краљева.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. мар 2011, 20:05) - zorica [нерегистровани]

sramota

Hoce li ova drzava ikad uraditi nesto za svoje gradjane? Pa zar to nismo mogli sami da zavrsimo? Pa, nisu u pitanju milioni evra!!!!!
Da se svaki sms posalje (umesto za dvor ili farmu) za sanaciju i restauraciju Maglica, ne bi morali da se brukamo pred svetom! Ali, mnogo bitno je da Srbija ima zelju da udje u EU, a to sto nam drugi saniraju kulturne i istorijske znamenitosti, to nikom nista!!!
U svakom slucaju, hvala italijanima! Srbijo, stidi se!

(недеља, 26. сеп 2010, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

Srednjovekovni zamak

svaka cast za stranicu,, super slike. Trebalo bi i nasa drzava da osnuje nekakvu akciju gde bi ljudi dobro volje hteli pomoci bez ikakve naplate. Normalno tu bi trebalo biti radnici vise strucnih sprema. Da se to malo popravi.

(петак, 24. сеп 2010, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

Maglic iz vazduha

Ovde ima nekoliko fotografija Maglica iz vazduha... http://camera.aero/galerija2.php?id=16

(четвртак, 23. сеп 2010, 23:04) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Bravo za italiyu , bravo za italijane salutti,grazziye ! niko ne pise da oni daju pare za nas maglic , bravo , sto bi mi Srbi dali neke pare za nesto u Rumuniju , nikad !

(четвртак, 23. сеп 2010, 18:02) - Vesko R. [нерегистровани]

Dzabe...


Dzabe ti je to, brate, kad je doticni Maglic vec dve godine opasan po zivot. Drvene grede, koje drze stepeniste za penjanje na bedeme, su potpuno propale jos pre dve godine kad sam tamo poslednji put bio. A most preko Ibra?! Ako se to moze zvati mostom... E na njemu pise vec godinama "Zabranjen za upotrebu"! Pre neku godinu pala zena u Ibar, spasio je tu neki covek, posle ga "Vecernje novosti" nagradile, ono "Podvig godine". E posle ovi nasi promenili nekoliko daski na tom nazovimostu, pa je kao malo bezbednije, ali mu je konstrukcija nikakava... Da ne pricam da ni kad je tvrdjava bila u najboljem stanju, nigde, NIGDE nije bilo table na kojoj bi pisalo ma i slovo o Maglicu, ko je, staje i tako to. Pa majku mu, ako nemamo para za nekoliko drvenih greda i vodica, pa zar je jedna tabla drvena toliko skupa???!!!
I sad ce braca Italijani da nam sve to naprave? Da bismo mi mogli da se prosetamo Maglicem? E, j...m ti nas Srbe, bre!

(четвртак, 23. сеп 2010, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

Једна је Србија

Још нисмо свесни колико је Србија лепа, и шта имамо!!!