Читај ми!

Пишталу урученo "Кочићево перо"

"Кочићево перо" ове године припало Владимиру Пишталу. Признање, које додељује задужбина "Петар Кочић" Бања Лука - Београд, уручено је у Вуковој задужбини за роман "Венеција".

Књижевна награда "Кочићево перо" за пролеће-лето 2012. године уручена je Владимиру Пишталу за роман "Венеција" у издању "Агоре" у Вуковој задужбини.

Директор Задужбине "Петар Кочић" Бања Лука-Београд и председник жирија за награду коју додељује Задужбина, књижевник Никола Вуколић предао је лауреату ово признање и том приликом је подсетио да се оно додељује већ две деценије у славу лепоте Кочићеве речи и мисли онима који следе његов пример.

Вуколић је истакао да се награда додељује за стваралaчки дијалог између двоје писаца и није ограничена ни жанром ни формом дела.

Поред Вуколића у жирију су били књижевници и искусни уредници Миљенко Јерговић и Младен Весковић који су овогодишње признање доделили једногласно.

"'Венеција' је аутобиографија, аутопоетика, аутореференцијачији је основни креативни принцип и кохезиони фактор-асоцијативнот", констатовао је Вуколић.

Јерговоћ, који није могао да присуствује додели, послао је текст у коме констатује да је Пиштало, не само велики, већ истински писац и као такав, штити језик од нестанка.

Према речима Јерговића, Пишталова књига "Миленијум у Београду" једна је од најевропскијих српских, српскохрватских, у ствари босанских, помало црногорских књига у последњи четврт века".

Пиштало је приметио да му је награда задужбине једног писца уручена у задужбини другог великана што је препознао као доказ да појединац, који крчи пут кроз дивљину да може да обезбеди бесмртност својим радом и постане узор новим генерацијама.

И сам изданак са истог тла као и Кочић, Пиштало је испричао како су га родитељи у најранијем детињству упознали са Кочићевим делом.

Он је подсетио да је велики Јован Скерлић, који је веома ценио Кочића, једном приликом њему рекаo да се не бави политиком, јер то може свако, а човек који има дара треба да се бави оним што најбоље уме. Пиштало је закључио да је то савет који и он упућује свима који поседују неки дар.

број коментара 0 Пошаљи коментар