Титов отац, син Обреновића, ишамаран у Београду, шта је истина о Черчилу

На данашњи дан пре 80 година Винстон Черчил постао је премијер Велике Британије, пошто је Невил Чемберлен, потписник Минхенског споразума, поднео оставку. Пола века је креирао светску политичку сцену. Често цитиран, хваљен и оспораван. Његова биографија је предмет научних радова и уџбеника. Черчил је након смрти постао инспирација историчарима, уметницима и филмаџијама, али се његово име повезује и са различитим митовима и легендама. Зато је понекад тешко рећи да ли је икада био без томпуса и цилиндра или је због њега чувени дувански бренд добио име.

МИТ: Мрзео је и вређао Србе, па га је Воја Танкосић шамарао у Кнез Михаиловој улици.

О томе је писао Александар Дероко. То се наводно догодило 1910. године, када се Черчил, на повратку возом из Истанбула у Лондон, кратко зауставио у Београду. Према миту, истакнути члан "Црне руке" Воја Танкосић је у кафани "Грчка краљица" извређао и ишамарао Черчила јер је некадашњи британски премијер негативно писао о Србима у лондонској штампи.

ИСТИНА: Черчил је 1910. обављао функцију министра унутрашњих послова, па је тешко поверовати да би такав инцидент прошао без последица. Осим тога, није познато да ли је Черчил уопште био у Београду.

МИТ: Черчил је био син краља Милана Обреновића.

ИСТИНА: Краљ Милан Обреновић јесте познавао Џени, мајку Винстона Черчила, и неко време, према појединим наводима, био и у вези са њом. Ипак, верује се да је прича о томе да је из те романсе исконструисана за домаћу употребу. Како наводе историчари, то је само једна од многих прича које су у вези са српским краљем из династије Обреновића. У званичној биографији наводи се да је отац Винстона Черчила сер Рандолф Черчил.

МИТ: Тито је ванбрачни Черчилов син.

Теорију о томе лансирао је отац Тадеј, говорећи да је исповедао неког човека кога је запосео злодух, који је говорио да је Черчил послао сина Рандолфа Титу, како би се браћа "боље упознала".

ИСТИНА: О том наводном сусрету нема никаквих историјских доказа.

МИТ: Черчил је за живота попио 42.000 боце шампањца.

ИСТИНА: Некадашњи британски премијер је био познат као љубитељ алкохолних пића, вискија и шампањца. Објашњавао је то недостатком пијаће воде током боравка у Африци. Тешко је, међутим, израчунати колико је Черчил попио током живота.

МИТ: Цигарете су назване по Черчилу.

ИСТИНА: Један познати дувански бренд има исто име као и накадашњи британски премијер. Име тог бренда, међутим, не потиче од Черчиловог имена, већ од места у коме се налази седиште компаније у америчком округу Винстон-Сејлему.

МИТ: Черчил није написао све књиге и текстове.

ИСТИНА: Винстон Черчил је добитник Нобелове награде за књижевност. Током живота објавио је петнаест милиона речи, а у личној архиви сачувао је милионе докумената. Чињеница је да је за одређене новинарске текстове ангажовао тзв. писца из сенке, Адама Маршала Дистона. На писању текстова био је ангажован и Черчилов секретар Едвард Марш. Тешко је, ипак, претпоставити да су говоре и књиге једног од најцитиранијих политичара писали други аутори.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво