Трампов говор у УН покренуо лавину смеха и неверице

Гласан смех и кикотање почели су минут после почетка говора председника Доналда Трампа у УН, док се хвалио како је његова администрација већ постигла више него иједна у америчкој историји. Реакција у сали Генералне скупштине, у којој се окупило 130 шефова држава и на десетине других делегација, присилила је Трампа да одступи од предвиђеног сценарија.

"Нисам очекивао овакву реакцију, али је у реду", рекао је уз усиљени осмех. Онда је поглед вратио ка телепромптеру и листи достигнућа, од којих многа не би "прошла" сучељавање са чињеницама, или, како се чини, публиком. Трамп је после рекао да је желео да изазове смех, што није вероватно с обзиром на контекст његовог говора. У говорима на домаћем терену, Трамп се често жали да су САД предмет подсмеха у свету. У уторак, то је био он.

Трампова четири дана у Уједињеним нацијама и Њујорку била су испуњена састанцима са шефовима држава на којима су претресана важна питања. Ипак, питања која су му постављали током сусрета са новинарима, као и гласине међу дипломатама непрестано су у центар расправе враћали суштинско питање судбине његовог председниковања. И чешће се говорило о кандидату за Врховни суд Брету Каваноу и заменику државног тужиоца Роду Розенстину, него о Ирану или Северној Кореји.

Трампов говор у УН, који је трајао нешто дуже од пола часа, показао је све већи јаз између Беле куће и остатка света. Говор је био у стилу – "Америка на првом месту" са већ добро познатим фразама и статистикама. Са ниподаштавањем је говорио о институцијама које је међународна заједница тешком муком стварала и одржавала током претходних седам деценија. Главна тема, говорећи о политичким, безбедносним и економским изазовима, била му је претпоставка да је државама боље да ствари раде саме.

"Америку воде Американци. Одбацијемо идеологију глобализма и прихватамо доктрину патриотизма", рекао је Трамп. "У сваком присутном у овој великој сали и свима који слушају широм планете, куцају срца патриота која осећају снажну љубав за своје нације и једнако снажну лојалност домовини."

Ричард Хас, председник Савета за спољне послове и некадашњи високи званичник у администрацији старијег Џорџа Буша, оценио је да је Трамп у говору супротставио глобализам и патриотизам. "То је била гласна реклама за Америку на првом месту уз аргумент да би тај пример требало да следе и остале државе", рекао је Хас. На тај начин, председник Трамп је каналисао нешто што личи на мешавину саветника за националну безбедност Џона Болтона и Хауарда Бејла, водитеља у чувеном филму "Мрежа" из 1976. године речима – "Одбацујем ове претње по амерички суверенитет и то надаље нећу толерисати".

Трампово ламентирање о достигнућима пратила је неверица, посебно у делу који се односи на Северну Кореју. У понедељак, председник је рекао да очекује да се ускоро поново сретне са Ким Џонг Уном. У првом говору пред УН, Трамп је изнова и изнова оптуживао режим у Пјонгјангу, називајући Кима "малим ракеташем", алудирајући на његов стас и арсенал софистицираних интерконтиненталних ракета које су у стању да погоде већину америчких градова.

У понедељак пак Трамп је Кима похвалио као "отвореног" и "сјајног". У говору пред Уједињеним нацијама истакао је храброст лидера Северне Кореје. Ипак, од њиховог састанка о "денуклеаризацији" 12. јуна, није учињено практично ништа, мада остаје нејасно шта уопште та формулација значи. Двојица лидера су разменили писма, али Северна Кореја није предала списак наоружања за масовно уништење и план када и како намерава да га уништи. Прошлог месеца, Трамп је у последњи час, путем Твитера, отказао посету државног секретара Мајка Помпеа због изостанка напретка.

Трамп је у УН говорио арогантно, иако је начин на који је говорио повремено био досадан. Из непознатих разлога, каснио је у УН упркос огромном обезбеђењу, које је чистило пут кроз ужасан саобраћај у Њујорку током недеље посвећене Уједињеним нацијама. УН су брзо промениле распоред говорника, па је еквадорски председник Лењин Морено Гарсес, који користи инвалидска колица, говорио пре Трампа.

Такође, у председниковом говору било је контрадикција.

"Поштујем право сваке нације да следи своје обичаје, веровања и традицију", рекао је Трамп. "САД вам неће говорити како да живите, како да радите или у шта да верујете. Заузврат, тражимо само да поштујете наша суверена права". Истовремено, позвао је више од 190 држава чланица да се придруже Америци да обнове демократију у Венецуели и подрже "ирански народ у борби да поврати верску судбину".

Трамп је Русију поменуо само једном и то узгред говорећи о контроверзном гасоводу од Русије до Немачке, али није подсећао на утицај те државе на америчке изборе 2016. године, покушаје манипулације разним изборима у другим западним демократијама, интервенцију у грађанском рату у Сирији, или употребу смртоносног хемијског наоружања у Британији. Председникова обавештајна служба и тим задужен за одбрану означили су Русију најозбиљнијом претњом америчкој демократији, али то очигледно није било довољно важно за критику пред УН. Током традиционалног ручка са светским лидерима, Трамп се поздравио са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, који је представљао Русију уместо председника Владимира Путина.

"Трамп каже да ће САД сарађивати са нацијама које деле наше вредности", рекао је Роберт Каган, сарадник Брукингс института. "Нажалост, демократски свет зна да он не дели њихове вредности. Он дели вредности десничарских националиста у Европи, Русији и Израелу, као и диктатора на Блиском истоку".

У збуњујућем коментару о помоћи иностранству, Трамп је рекао да Сједињене Државе великодушно помажу другим државама, мада се његова администрација хвали смањењем обима помоћи, док председник каже да "мали број држава даје било шта" Америци. "Остатак света вероватно у неверици гледа како се најмоћнија и најбогатија земља у свету жали како лоше пролази у свему томе", рекао је Каган.

Трампов говор у УН временски се поклопио са дипломатским размирицама са савезницима и све дубљим тензијама са ривалима. У понедељак, пет велесила које су биле део нуклеарног споразума са Ираном – Британија, Кина, Француска, Немачка и Русија – поновиле су приврженост том договору, без обзира на то што се Трамп одлучио да повуче САД из тог процеса.

Трампова настојања да поново преговара о Северноамеричком споразуму о слободној трговини су такође запала у невољу. У уторак, амерички представник Роберт Лајтизер рекао је да америчким и канадским преговарачима полако истиче време да постигну договор до 30. септембра.

Међу ривалима, Трамп је покренуо талас тензија са Кином због нових намета за робу вредну стотине милиона долара. Трамп је похвалио Си Ђинпинга као доброг пријатеља, али се обрушио на Пекинг због изостанка баланса у трговини. "Ти дани су одбројани", рекао је Трамп. "Више нећемо толерисати такве злоупотребе. Нећемо дозволити да наши радници постану жртве, да наше компаније буду преварене и да наше богатство нестаје или буде пребацивано другде". Истовремено, Вашингтон се ослања на кинеске санкције како би осигурао успех најхрабрије Трампове спољнополитичке иницијативе – нуклеарном разоружању Северне Кореје.

Прошле године, Трампов говор је испраћен комбинацијом радозналости, интриге и дипломатског стрпљења, без обзира на одјеке реторике коју је користио током кампање. Ове године, појавили су се обриси растућег јаза између лидера најмоћније државе света и многих од његових светских колега.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво