Читај ми!

У Карајукића Бунарима јутрос минус 28, какво нас пролеће очекује

Средина је марта, а никако да изађемо из минуса. Због мраза, на снази је и наранџасти метео-аларм. Горан Михајловић из РХМЗ-а каже да ћемо наредних дана полако излазити из хладног периода. Пролећне температуре најављује већ за уторак.

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић каже да је изражено североисточно струјање условило хладан ваздух са североистока Европе, за који ни Карпати нису били граница.

"У Карајукића Бунарима (на Пештери, код Сјенице), где је иначе измерена најнижа температура у Србији 1985. године, чак минус 39, овог јутра је минус 28 степени. Тако да је то веома хладно за ово јутро", каже Михајловић.

Ипак, наредне недеље полако излазимо из хладног периода.

Очекују се топлији дани са слабим јутарњим мразевима, уз раст дневних температура.

Слабљење мразева очекује се у понедељак и уторак, у среду краће наоблачење, а за четвртак се очекује максимална температура изнад вишегодишњег просека.

Право пролећно време биће већ у уторак. 

Мањи пад температуре осетиће се у петак и наредног викенда. Биће, како каже, и мраза, али ће бити слаб.

"С тим да је 23. март средњи датум последњег снега у Београду. У том смислу није изненадио овај хладан талас у односу на претходне деценије", рекао је Михајловић.

Добра вест за љубитеље зимских спортова 

Напомиње да на планинама има снега, а да ће наоблачење средином недеље у ниже пределе донети местимичну кишу, док ће на планине донети снег.

"Неће бити значајног увећања снежног покривача, али доћи ће до мањег увећања. Љубитељи зимских спортова имаће дуг период са снегом у планинским центрима", рекао је Михајловић.

Што се тиче дугорочније прогнозе, наводи да ће након следећег викенда уследити нешто ниже температуре, али да ће последњих седам дана марта обележити пораст температура и пролећно време.

Напомиње да то што је у фебруару било топло, не значи да ће у марту бити хладно.

"Очекује нас лепо и пријатно пролеће које подразумева и пролазно наоблачење, и повремену кишу, а не треба искључити и пљускове са грмљавином у другом делу пролећа", каже Михајловић.

Температуре ће бити око просека. 

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво