Читај ми!

У уторак ће дувати најјача кошава ове године, хоће ли пасти и снег

У наредних десетак дана не би требало да буде значајног захлађења и снега, али ће у уторак дувати најјача кошава ове године, каже метеоролог Недељко Тодоровић и предвиђа да ће предстојећа зима протећи уз чешћу појаву снега и снежног покривача.

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да ће наредне недеље дувати кошава која доноси хладноћу са истока.

"У уторак ће бити најјача кошава ове године, али у наредних десетак дана не би требало да буде снега", истиче Тодоровић.

Каже да неће бити значајног захлађења, али да у уторак очекивана средња брзина ветра од осам до девет метара у секунди ставара субјективни утисак да је температура око нула степени.

Тодоровић каже и да ће наредне недеље бити углавном суво, уз облаке и евентуалну кишу само у понедељак, 15. новембра.

Истиче да није тачно народно веровање да ће зима бити блага ако је на Митровдан, као ове године, магла.

"То веровање је засновано само на запажању у протеклих неколико стотина година, када је народ бележио и памтио и са неким карактеристичним датумима повезивао временске прилике. Најчешће се тако догађало, али то не значи да је увек тако. Са временом нема гаранције", објашњава Тодоровић.

Признаје да нема снажну аргументацију да било шта тврди јер је пракса показала да дугорочне прогнозе нису поуздане, али, гледајући ритам смене хладнијих и блажих зима, предвиђа да је ред да предстојећа буде са чешћом појавом снега и снежног покривача.

"То не значи да ће температура бити испод просека него да ће се смењивати хладни и топли периоди. На крају, када би се сабрало, била би благо просечно топлија", каже Недељко Тодоровић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво