Враћа се лето, данас сунчано и топло – опрез: екстремно висок ниво УВ зрачења

Време ће данас бити сунчано, топло и без падавина. Најнижа дневна температура између 8 и 16, а највиша 31 степен. У скоро свим деловима Србије данас ће вредност УВ зрачења бити врло висока до екстремно висока, прогнозе су Републичког хидрометеоролошког завода.

Током читавог дана биће сунчано и топло у свим деловима Србије. Температура се неће спуштати испод осам степени, а током најтоплијег дела дана достизаће и 31 степен. Дуваће слаб источни и југоисточни ветар.

У петак ће бити сунчано и топлије. У суботу већи део дана претежно сунчано, а после подне, уз локални развој облачности, очекује се ретка појава краткотрајних пљускова са грмљавином.

Највиша температура у већини места од 32 до 34 степена.

У току ноћи ка недељи, у недељу ујутро и пре подне јаче наоблачење и захлађење, за десетак степени, с кишом, пљусковима, грмљавином и јаким северозападним ветром. 

У недељу после подне и увече престанак падавина, постепено разведравање и слабљење ветра. 

Од понедељка претежно сунчано и до краја периода постепено топлије. 

Висок ниво УВ зрачења обавезна заштита

У скоро свим деловима Србије данас ће вредност УВ зрачења бити врло висока до екстремно висока, прогнозе су Републичког хидрометеоролошког завода.

На скали од 0 до 11 плус, УВ зрачење је данас у већини места 8, 9, 10, 11 – у категорији врло високих и екстремно високих зрачења.

Врло висок УВ индекс данас имају, између осталих, Београд, Ваљево, Сјеница, Сомбор, Нови Сад, Палић, Лозница, Лесковац, док ће екстремно висок ниво УВ зрачења бити на Копаонику.

Многи су се обрадовали овој појави јер лекари кажу да висок ниво УВ зрачења уништава коронавирус. Међутим, треба бити опрезан јер ултраљубичасто зрачење штети кожи. Дуги рукави, шешири, наочаре за сунце, али и заштитне креме неопходни су ових дана како бисте се адекватно заштитили од сунца. 

Интензивно излагање коже сунцу може довести до озбиљних опекотина, што може бити један од фактора ризика за настанак меланома – карцинома коже.

Дерматолог Невенка Докмановић каже да је за кожу, осим УВ-А, УВ-Б зрачења, нарочито штетно инфрацрвено зрачење (ИР-А), које продире кроз све слојеве коже и тако утиче на структуре поткожног ткива.

"Инфрацрвени зраци оштећују неке од најважнијих ћелија наше коже. На првом месту фибробласти, ћелије одговорне за производњу колагена и еластина, супстанци које дају младост, једрину, чврстину и лепоту кожи. Ове ћелије активно учествују и у процесу зарастања рана и свих регенеративних процеса који се свакодневно одвијају", објашњава Докмановићева за Танјуг.

Зашита од шетног сунчевог зрачења најважија је код деце и о томе родитељи треба посебно да воде рачуна.

Др Горан Вукомановић, педијатар у Универзитетској дечје клиници у Тиршвој, истиче да деца уколико нису адекватно заштићна током дуготрајног боравка напољу, могу добити опекотине. Наводи да је научно доказано да опекотине од сунца у дечјем узрасту, вишеструко повећавају шансе за добијање карцинома коже у одраслом добу.

Сунчеви зраци су најјачи у периоду од 11 до 16 сати па је децу у овом периоду потребно склонити са сунца колико год је то могуће. 

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво