Историја не памти зиму без снега у Београду

Снега у Београду ни за грудву – овако би у најкраћем могла да се опише ова зима. У главном граду и нижим пределима снег је пао само једном и није се задржао. У РХМЗ кажу да се, од кад се прате временске прилике, није догодила слична ситуација.

Београђани су током ове зиме снег видели на свега неколико сати. Тог 28. децембра 2019. године једини пут су се забелели кровови у Београду, али се снег није задржао.

Дежурни метеоролог РХМЗ Слободан Совиљ рекао је за РТС да никада до сада није забележена зима попут ове.

И на Врачару је, како каже, увек било бар центиметар-два снега, а ове године – ништа.

Објашњава да је узрок томе утицај топлијег ваздуха са Медитерана.

"Циклони стално одлазе на север и запад Европе. Када дођу код нас, утицај доста топлијег ваздуха са Медитерана доводи до наоблачења праћеног кишом у нижем пределима", указује Совиљ.

Хоће ли бити снега 

Совиљ наводи да се до краја фебруара и марта не може очекивати снег у нижим пределима.

"Неће бити промена, Балкан је и даље под утицајем топлог ваздуха са Медитерана, циклони одлазе у западну и северну Европу, врло је мала вероватнаћа за озбиљније падавине", напомиње метеоролог.

Сезонска прогноза времена РХМЗ показује да ће температуре у марту бити изнад вишгодишњег просека, са просечном температуром око 14 степени.

Прогноза за наредне дане 

Током наредних неколико дана биће углавном суво, облачно али без падавина. Максималне дневне температуре биће око 11-12 степени.

Могућа је киша у среду увече и током ноћи, као и у четвртак поподне. 

Према прогнозама, температура ће до суботе бити до 10 степени.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво