Због снега успорен саобраћај, ледени дани до петка

Снег који је падао више од 30 сати отежава саобраћај у читавој земљи. Надлежни кажу да су сви државни путеви првог и другог реда проходни, а путарска предузећа раде 24 часа, ангажујући све раднике и механизацију. На улицама Београда је 1.600 људи који чисте снег.

18.25 – АМСС саопштио вечерас да возачима саветује да, без преке потребе, не крећу на пут, пошто их очекују зимски услови вожње. "Уколико ипак морају, наш савет је да то учине искључиво са добрим зимским гумама и комплетном опремом, као и да приликом путовања, користите путеве првог приоритета", наводи се у саопштењу.

15.15 – Горска служба спасавања у сарадњи са МУП-ом евакуисала старију жену из села Горњане између Бора и Мајданпека. Због снежних наноса приступ кућама у појединим селима је тешко проходан. 

12.15 – Снег је у целој земљи престао да пада, али после подне и увече стижу нове падавине. 

09.35 – Све улице првог приоритета у Београду су проходне, а улице другог приоритета биће очишћене након престанка падавина, рекао је градоначелник Синиша Мали. 

08.54 – На ауто-путу Београд-Ниш код Јагодине саобраћај је у прекиду, због тога што је камион пробио заштитну ограду преко моста на Морави.

08.15 – Сектор за ванредне ситуације током ноћи није имао посебне интервенције, осим две у Зајечару и Бољевцу, рекао је за РТС Живко Бабовић, начелник Управе за управљање ризиком.

Због снежних падавина и јаког ветра возаче очекује успорен и отежан саобраћај на готово целој путној мрежи у Србији, а повремено јачи удари ветра додатно стварају проблеме возачима због смањене видљивости и мањих снежних наноса који додатно успоравају саобраћај.

Сектор за ванредне ситуације је током ноћи обављао своје редовне активности и нису имали неких посебних интервенција осим неких спорадичних случајева, рекао је за РТС Живко Бабовић, начелник Управе за управљање ризиком.

Према његовим речима, то је било на подручју града Зајечара и код Бољевца.  

Нагласио је да је стање углавном редовно, што значи да ниједна јединица локалне самоуправе није прогласила ванредну ситуацију што говори да све надлежне службе обављају своје послове беспрекорно. 

"Београд-пут" ради у четвртом, појачаном, степену ангажовања механизације и људства, рекао је јутрос градски менаџер Горан Весић.

Према његовим речима, престанак падавина очекује се око поднева.

"На улицама се налази укупно 1.600 радника градских предузећа који су ангажовани на пословима зимске службе и чишћења снега, 194 камиона, 28 мањих камиона, 63 мултикар возила и још 60 машина других јавних предузећа. Током ноћи бацили смо 1.200 тона соли, 270 тона мешавине, 40 тона калцијум-хлорида", рекао је Весић за Танјуг.

Тродневне снежне падавине отежале су и успориле саобраћај у златиборском крају. Путеви су проходни, а возачима се саветује опрез, поготову на планинским превојима због могућег леда и повремених вејавица.

На Златибору је минус 16 степени, а снег је као и на околним планинама премашио 70 центиметара. На Златару има сметова и преко једног метра, али се сви сеоски путеви чисте, и одржавају јер је још раније месним заједницама достављена нафта за тракторе са возама и раоницима.

До петка ледени дани

У Србији ће данас бити облачно са снегом и веома хладно, а током дана очекује се мање повећање висине снежног покривача.

Ветар ће бити слаб и умерен, источни и југоисточни, у јужном Банату, доњем Подунављу и планинама источне Србије, јак, уз стварање снежних наноса.

Најнижа температура од -12 до -6, највиша од -7 до -4 степена Целзијуса.

Током ноћи између среде и четвртка очекује се краткотрајно разведравање.

У четвртак ујутро изузетно хладно, у већини места најнижа температура биће од -16 до -13 степени Целзијуса.

Током дана очекује се постепено наоблачење са југозапада, а касније после подне и увече местимично са снегом.

У петак ће бити мало топлије, облачно са снегом и кишом која ће се местимично ледити на тлу.

Од четвртка до недеље у кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар. Затим, до краја периода претежно облачно, местимично са кишом, на планинама са суснежицом и снегом, само у понедељак без падавина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво