Крај пандемије новог грипа

Светска здравствена организација данас је званично прогласила крај пандемије новог грипа. Директорка СЗО Маргарет Чен, ипак, упозорава да вирус Х1Н1 и даље представља претњу за високоризичне групе.

Пандемија новог грипа, изазваног вирусом Х1Н1, је окончана, а глобални исход се показао знатно блажим него што се страховало пре само нешто више од годину дана, саопштила је данас генерални директор Светске здравствене организације Маргарет Чан.

Одлука о проглашењу краја пандемије је донета на основу препоруке највећих стручњака за грип СЗО, преноси Ројтерс.

Чанова је, у изјави за новинаре, рекла да свет сад улази "у пост пандемијски период", али ће вирус Х1Н1 наставити да циркулише наредних година као део сезонског грипа, намећући потребу да здравствене власти земаља света буду на опрезу.

Накупљене залихе вакцине против вируса Х1Н1 и даље су ефикасне, а овај вирус такође није у већем обиму стекао отпорност на антивирусни лек "оселтамивир", који је још увек најбоља терапија за њега, наглашава директор СЗО.

Она упозорава да вирус новог грипа и даље представља претњу за високоризичне групе, међу којима су и труднице. Чанова сматра да је вакцинација још увек добро решење за припаднике тих група.

СЗО је била оштро критикована због начина на који се носила с првом пандемијом двадесет првог века, укључујући и само проглашење пандемије јула 2009, али Чанова тврди да је то био исправан потез, чврсто одбацујући оптужбе да је учињен под утицајем моћних фармацеутских компанија.

До сада је у свету потврђено око 18.450 смртних случајева од новог грипа, укључујући многе труднице и младе.

СЗО, међутим, упозорава да ће бити потребно да прође бар година од окончања пандемије да би се тачно проценио број умрлих, који је вероватно знатно већи.

Скорашња истраживања указују да је у неким деловима света између 20 и 40 одсто људи било заражено вирусом Х1Н1, док су многи други вакцинисани, што доприноси повећању општег имунитета против свињског грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво