Непредвидив даљи ток пандемије

Већина популације још увек није имуна на вирус А Х1Н1, рекао председник Радне групе за праћење пандемије Предраг Кон. Добра околност што вирус тренутно не циркулише, нагласио је Кон.

Председник Радне групе за праћење пандемије Предраг Кон рекао је на седници Здравственог савета Србије да већина популације још увек није имуна на вирус Х1Н1 и да је добра околност што вирус тренутно не циркулише.

"Око 80 одсто деце школског узраста још је увек угрожено од могућности заразе новим вирусом, а ради се о обољењу које се разликује од сезонског грипа. Немогуће је предвидети даљи ток пандемије", навео је Кон.

Од новог вируса грипа до сада у Србији умрло је дупло више људи него од вариоле вере у бившој Југославији и вакцинација је једини начин да се становништво заштити од тог вируса, истакао је Предраг Кон.

Члан те групе Бранислав Тиодоровић рекао је да се процењује да ће пандемија од ново грипа да се настави и следеће године и да ће од тока вакцинације зависити даља процена ситуације.

Тиодоровић  је оценио и да би у Србији тренутно број вакцинисаних био већи за 100.000 да је почела раније.

Председник Здравственог савета Србије Драган Делевић навео је да лечење пацијента на респиратору државу кошта 320.000 динара, на општем одељењу између 30.000 и 35.000 и да је у сваком смислу исплативија вакцинација.

Делевић је на четвртој седници тог савета казао и да ће ускоро у његово чланство бити изабран један члан из Војводине, пошто је једно место упражњено.

Чланови здравственог савета Србије потписали су данас картице за донирање органа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво