(Не)могућ прекид увоза вакцине

Министар здравља Томица Милосављевић одбацио могућност да буде прекинута набавка вакцина и рекао да је епидемиолог Предраг Кон, који је то раније најавио, погрешно интерпретиран.

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је у Нишу да је епидемиолог Предраг Кон "погрешно интерпретиран" о предлогу да се са Новартисом "раскине уговор" о испоруци вакцина против новог грипа "због слабог одзива грађана".

"Знам да колега Кон не мисли тако како су медији пренели и да се његова изјава односила на предлог забране јавних скупова уколико имамо слаб одзив у вакцинацији против новог грипа", рекао је Милосављевић новинарима у нишком Клиничком центру.

Лист "Блиц" је објавио изјаву Кона да би Министарству здравља могао да буде предложен раскид уговора са "Новартисом" о даљем увозу вакцине због слабог одзива становништва.

Кон је додао да би у том случају могли да буду забрањени јавни скупови као други вид спречавања ширења вируса.

Објаснио је да уколико се грађани не вакцинишу индиректни трошак је око две милијарде евра.

Епидемиолог Кон је нагласи да су пријављена три случаја нуспојава након вакцинације - код једне жене из Књажевца, старијег мушкарца из Ниша и младића из Руме, који су сада добро, али се још утврђује стварни узрок нежељених реакција.

Министар здравља је раније данас, међутим, одбацио могућност да буде прекинута набавка вакцине.

Милосављевић је рекао да је вакцинисање најбољи начин да се заштититимо од повећања броја оболелих.

Министар здравља је рекао да су од укупног броја вакцинисаних 77 одсто хронични болесници, 10 одсто су здраве особе, осам одсто су здравствени радници, а близу пет одсто су радници јавних служби.

Милосављевић је позвао све представнике власти да се вакцинишу и додао да се на 7.500 вакцинисаних спасава један живот.

"Трошак лечења једног пацијента на респиратору износи 10.000 евра, а лечење једног пацијента у интензивној нези кошта од 1.000 до 5.000 евра", рекао је министар здравља.

"Одзив би морао да буде бољи, здравствени радници који одвраћају људе од вакцине пали су на стручном испиту јер је ток пандемије и обољевања непредвидив, а најбоља заштита је вакцина", рекао је Милосављевић.

Министар је у Нишу, на Институту за радилогију, пустио у рад нови скенер и обишао Клинику за нефрологију и пацијенте којима су пресађени бубрези са кадаверичних давалаца.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво