Продужен распуст због новог грипа

Јесењи распуст продужен је до среде 11. новембра. Број заражених од новог грипа у Србији повећан на 183. Забрањене посете у већини болница и породилишта. Најбоља превентивна мера против новог грипа је вакцина, оценио министар здравља Томица Милосављевић.

Како је потврђено за РТС из Министарства просвете, у договору са епидемиолозима, јесењи распуст, који траје два дана и почиње 5. новембра, продужен је до среде 11. новембра.

У Србији се повећава број оболелих од новог грипа. У Ужицу је потврђен вирус код још три пацијента, у Нишу код две и у Београду код једне особе, чиме се број заражених у Србији повећао на 183.

Здравствено стање ученика оболелих од вируса А Х1Н1 у Војној гимназији је задовољавајуће и они имају лакши облик новог грипа, саопштила је Управа за односе са јавношћу Министарства одбране.

У лечењу је примењена само симптоматска терапија, а првооболели су се већ и опоравили. У циљу спречавања ширења грипа настава у Војној гимназији је прекинута.

Најбоља превентивна мера против вируса А Х1Н1 је вакцинација становништва која ће на глобалном нивоу спасити човечанство, рекао је министар здравља проф. др Томица Милосављевић.

Према његовим речима, сви који буду примили вакцину и они који не буду хтели да је приме, мораће да потпишу сагласност о томе.

Министар је у изјави Танјугу прецизирао да ће приоритет при вакцинисању имати бебе од шест месеци и старија деца, хронични болесници, запослени у јавним установама, тако да ће у првом тренутку бити могућа вакцинација половине становништва а потом и осталих што ће спречити додатне компликације које нови грип изазива.

Када је реч о трудницама, министар је рекао да вакцину не треба да приме труднице до трећег месеца трудноће.

Милосављевић је указао на вероватноћу да 15 до 20 одсто становника неће имати никакве симптоме и да ће грип "прележати на ногама".

У складу са епидемиолошком ситуацијом у земљи, министар је похвалио одлуку министра просвете Жарка Обрадовића да се распуст продужи на шест дана, јер је до сада нови грип потврђен код 35 случајева управо међу школском децом па се очекује да ће недолазак у школу бити користан за смиривање ситуације.

"Здравствени и просветни системи су мобилни и спремни, а план за поступање приликом пандемије смо имали међу првима још пре две године", нагласио је Милосављевић и додао да за сада нема разлога за затварањем школа и јавних установа.

Највише оболелих у западној Србији

Убрзава се и производња заштитних маски. Мирко Ковачевић из предузећа "9. септембар" из Горњег Милановца каже да то предузеће ради у две смене и дневно производи између 55.000 и 60.000 маски. Производња заштитних маски ускоро ће бити удвостручена.

Највећи број оболелих регистрован је у западној Србији, али се талас инфекције полако шири на исток земље.

Троје пацијената и даље је у тешком стању, двоје у Клиничком центру Крагујевац и један пацијент у Општој болници у Ужицу.

У нишкој гимназији "Светозар Марковић" пријављена је епидемија новог грипа, рекао је начелник Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље проф. др Зоран Величковић.

"Код два ученика те школе нови грип је потврђен, а још шест ученика се јавило са озбиљним симптомима новог грипа", рекао је Величковић Танјугу.

Директор Инфективне клинике у Нишу проф. др Жарко Ранковић рекао је да су троје оболелих ученика гимназије "Светозар Марковић", који су задржани на лечењу током протеклог викенда, отпуштени на даље кућно лечење.

Код двоје ученика је лабораторијски потврђен нови грип, а код једног ученика није.

Ранковић је потврдио да је са клинике отпуштен још један средњошколац из гимназије "9. мај" код кога је потврђен вирус новог грипа. Оболели ученици ће лечење наставити код куће уз амбулантни третман, напоменуо је Ранковић.

Две ученице гимназије "Светозар Марковић", код којих је потврђен нови грип, биле су на екскурзији у Грчкој, а ученик гимназије "9.мај" био је на екскурзији по западној Србији.

Завод за јавно здравље Ужица пријавио је епидемију новог грипа у Ужицу и Пожеги, изјавила је директорка Завода Биљана Мијовић.

У Златиборском округу потврђена су четири случаја новог грипа, по два у Пожеги и у Ужицу.

И у Ивањици у две школе пријављена је епидемија новог грипа. Завод за заштиту јавног здравља у Чачку, који прати епидемиолошку ситуацију у Моравичком округу, пријавио је епидемију у две школе у општини Ивањици.

Епидемија је пријављена у Гимназији и у Основној школи у ивањичком селу Прилике, рекао је епидемиолог Завода Давор Обренић.

Обренић је рекао да у Гимназији у Ивањици 10 ученика има симптоме грипа, док у Основној школи у Приликама те симптоме има 13 ученика.

Случајеви новог грипа до сада су регистровани у Београду, Панчеву, Чачку, Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Параћину, Пироту, Ужицу, Новом Саду и Новом Пазару.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво