Први смртни случај у Србији од новог грипа

Пацијенткиња Биљана Ђусић из околине Краљева, која је била хоспитализована у крагујевачком Клиничком центру, преминула је од компликација после обољења од вируса Х1Н1. Смртни исходи од новог грипа су изузетно ретки и нема разлога за страх, рекао епидемиолог Предраг Кон.

У Клиничком центру у Крагујевцу, због компликација услед обољевања од тешког облика новог грипа Х1Н1, преминула је пацијенткиња Биљана Ђусић из Краљева стара 46 година, потврдио је за РТС начелник Инфективне клинике професор доктор Зоран Тодоровић.

То је први смртни случај у Србији од последица новог грипа типа Х1Н1.

Пацијенткиња се у Клиничком центру налазила на лечењу од 5. октобра и имала је обострано запаљење плућа.

Све време, била је прикључена на апарате, налазила се у изолацији и под сталним надзором лекарског особља крагујевачког Клиничког центра.

Пацијенткиња се, према писању београдске штампе, први пут лекарима јавила 29. септембра. Тада јој је препоручено болничко лечење, али је она, како пише штампа, одбила, због приватних обавеза.

На инфективну клинику у Крагујевцу примљена је после лечења у Здравственом центру "Студеница" у Краљеву, али у већ одмаклом стадијуму болести.

Стручњаци Института за јавно здравље у Краљеву утврдили су да ниједна особа која је била у контакту са преминулом пацијенткињом није заражена новим вирусом грипа.

Претпоставља се да јој је вирус грипа пренео син који ради као возач у међународној шпедицији. Установљено је да је он раније имао симптоме грипа, али је вирус преболео без озбиљнијих компликација.

Кон: Нема разлога за страх

Председник Радне групе Министарства здравља за праћење епидемије грипа Х1Н1 Предраг Кон изјавио је да нема разлога за страх и истакао да су смртни исходи од новог грипа изузетно ретки.

"Ситуација се после смрти пацијенткиње из околине Краљева није променила, осим психолошки, јер ће од сад сви питање грипа схватити озбиљно", рекао је Кон за Радио-телевизију Србије.

"Ми сада немамо обољења сличних грипу, немамо пораст случајева грипа, тако да је мало вероватно да неко ко има отежано дисање, те симптоме има због грипа", навео је Кон.

Кон је, међутим, упозорио да би пацијенти који имају такве симптоме требало лекарима да кажу, као и све остале промене у свом здрављу, ма колико благе оне биле.

"Уколико су имали и неке друге знакове, попут повишене температуре или контакта са неким ко има повишену температуру, требало би да кажу лекару, али би и лекари требало да питају пацијенте, јер само ако поставе питања могу добити и одговоре", истакао је Кон.

Предраг Кон је подсетио да је почела сезонска вакцина те да би сви хронични болесници који су се и до сада цепили то требало да учине, као и грађани старији од 65 година.

"Ова вакцина грађане штити од сезонског грипа, али постоје неки показатељи који нису поуздани и доказани, да их штити и од најтежих форми (грипа)", казао је Кон.

Треба узети у обзир и чињеницу да је само само два посто оних који су вакцинисани оболело до сада свету и Европи, додао је Кон.

Према Кону, пандемијска вакцина ће у Србију стићи крајем ове или почетком следеће године, а јавност ће о свему бити благовремено обавештена.

Кон је истакао да би грађани, иако разумљиво потресени вестима о смрти пацијенткиње у Крагујевцу требало нормално да наставе своје животе, без страха јер су такви исходи изузетно ретки.

Тиодоровић: Неопходно поштовати савете лекара

Члан радне групе Министарства здравља за праћење вируса новог грипа Х1Н1 др Бранислав Тиодоровић изјавио је, поводом смрти пацијенткиње из околине Краљева, да се то обољење мора схватити озбиљно и да је неопходно поштовати савете лекара.

Тиодоровић је у изјави Танјугу рекао да би пацијенти, уколико лекари то предложе, требало да се подвргну болничком лечењу на време.

"Ово је први случај смрти од вируса новог грипа у Србији, а у неким земљама у окружењу било их је неколико", рекао је епидемиолог, нагласивши да "нема разлога за панику, већ за озбиљан приступ".

Тиодоровић је уверен да "до смртног исхода не би дошло да је пацијенткиња на болничко лечење отишла на време".

Према подацима Института Милан Јовановић Батут у Србији су до овог тренутка потврђена 134 случаја обољевања од новог типа грипа. До сада је у свету од тежег облика вируса Х1Н1 оболело око 5.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво